Παρασκευή 7 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Σε επιφυλακή ο στρατός στα σύνορα με τον Λίβανο

Εντολή στον στρατό για επιφυλακή στα βόρεια σύνορα με τον Λίβανο έδωσε χτες ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Μπένι Γκαντς, στο φόντο των σκληρών παζαριών Ισραήλ - Λιβάνου, με διαμεσολάβηση των ΗΠΑ, για τον καθορισμό θαλάσσιων συνόρων σε περιοχή με κοιτάσματα υδρογονανθράκων.

«Το υπουργείο Αμυνας έδωσε εντολή στον στρατό να ετοιμαστεί για ένα σενάριο κλιμάκωσης στον βορρά, τόσο επιθετικά, όσο και αμυντικά, δεδομένων των εξελίξεων στις διαπραγματεύσεις για τα θαλάσσια σύνορα», ανέφερε χαρακτηριστικά η γραπτή ανακοίνωση από το γραφείο του Γκαντς.

Νωρίτερα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Γ. Λαπίντ απέρριψε τις τροποποιήσεις που πρότεινε η κυβέρνηση του Λιβάνου στη «συμβιβαστική» πρόταση του Αμερικανού μεσολαβητή Ε. Χοκστάιν για την επίλυση της διαφοράς στα θαλάσσια σύνορα. Ο Λαπίντ χαρακτήρισε τις προτεινόμενες αλλαγές του Λιβάνου «σημαντικές», τονίζοντας ότι θα μπορούσαν να μειώσουν τις πιθανότητες μιας συμφωνίας. Πρόσθεσε πως δεν θα υποχωρήσει από τα συμφέροντα της οικονομίας και της ασφάλειας του Ισραήλ, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι δεν θα επιτευχθεί σύντομα μία διμερής συμφωνία για το ζήτημα αυτό.

Προειδοποίησε επίσης τη λιβανέζικη «Χεζμπολάχ» να μην επιχειρήσει επιθέσεις στις υπεράκτιες πλατφόρμες γεωτρήσεων του Ισραήλ στη Μεσόγειο και δη στο κοίτασμα Καρίς, υποστηρίζοντας ότι σε τέτοια περίπτωση «οι συνομιλίες θα σταματήσουν μόνιμα» και ο αρχηγός της «Χεζμπολάχ», Χασάν Νασράλα «θα πρέπει να εξηγήσει στον λαό του Λιβάνου γιατί δεν έχουν πλατφόρμες για γεώτρηση φυσικού αερίου ή οικονομικό μέλλον».

  • Εξιτήριο πήρε χτες το πρωί από ιατρικό κέντρο της Ιερουσαλήμ ο Ισραηλινός πρώην πρωθυπουργός και ηγέτης του δεξιού κόμματος «Λικούντ», Μπ. Νετανιάχου, αφότου εισήχθη το βράδυ της Τετάρτης με έντονους πόνους στο στήθος. Οι γιατροί που τον υπέβαλαν σε εξετάσεις ανακοίνωσαν ότι δεν βρήκαν κάτι ανησυχητικό για την κατάσταση της υγείας του.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ