Παρασκευή 7 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΑΖΙΛΙΑ - ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Ενδοαστική πόλωση και παζάρια για τον β' γύρο

Το αποτέλεσμα στον α' γύρο των προεδρικών εκλογών στη Βραζιλία καταγράφει την έντονη ενδοαστική αντιπαράθεση και πόλωση, στην οποία εγκλωβίζονται τα εργατικά - λαϊκά στρώματα.

Από τη μία ο σοσιαλδημοκράτης πρώην Πρόεδρος Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, που πήρε 48,43% με τη συμμαχία «Βραζιλία της ελπίδας», προβάλλεται ως ο «προοδευτικός» που θα «φέρει το φως στο σκοτάδι», από την άλλη δε ο ακροδεξιός νυν Πρόεδρος Ζαΐ Μπολσονάρο, του Φιλελεύθερου Κόμματος, με 43,20%, εμφανίζεται ως εκπρόσωπος της «ισχυρής Βραζιλίας» απέναντι στον ...«κομμουνισμό» του Λούλα. Βέβαια το έδαφος για τον λαϊκιστή Μπολσονάρο προετοίμασε η αντιλαϊκή πολιτική των σοσιαλδημοκρατικών κυβερνήσεων Λούλα και Ρουσέφ τα προηγούμενα χρόνια.

Οι δημοσκοπήσεις για τον β' γύρο, που θα γίνει στις 30 Οκτώβρη, δίνουν και πάλι προβάδισμα στον Λούλα, ωστόσο το αποτέλεσμα δεν θεωρείται σίγουρο, με δεδομένη και την «αστοχία» των δημοσκοπήσεων στον α' γύρο (έδιναν περίπου 14% διαφορά υπέρ του Λούλα).

Σε κάθε περίπτωση τα αποτελέσματα του α' γύρου επιβεβαίωσαν τις αντιθέσεις στο εσωτερικού του ισχυρού βραζιλιάνικου κεφαλαίου, συγκεκριμένα τμήματα του οποίου εκφράζουν και οι δύο υποψήφιοι.

Ηδη τα παζάρια έχουν ξεκινήσει με τους υποψηφίους που ήρθαν στην 3η και στην 4η θέση του πρώτου γύρου.

Η υποψήφια του φιλελεύθερου Βραζιλιάνικου Δημοκρατικού Κόμματος, Σιμόνι Τέμπετ, που πήρε 4,16% και το 2018 είχε στηρίξει την Ρουσέφ, ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει τον Λούλα γιατί «πιστεύει στη δημοκρατία περισσότερο απ' ό,τι ο νυν Πρόεδρος». Αντίστοιχα, ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Εργατικού Κόμματος, Σίρο Γκόμες, που πήρε 3,04% και είχε διατελέσει υπουργός του Λούλα, αναμένεται επίσης να τον στηρίξει.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ