Ρόλο διαμεσολαβητή επιχειρούν οι ΗΠΑ με τον απεσταλμένο τους Ε. Χοκστάιν
Copyright 2020 The Associated |
Από γεωτρήσεις που γίνονται στα ανοιχτά του Λιβάνου |
Ο ειδικός απεσταλμένος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Εϊμος Χοκστάιν, έχει αναλάβει ρόλο μεσολαβητή μεταξύ των δύο χωρών που παραμένουν από το 2006, από τεχνική άποψη, σε εμπόλεμη κατάσταση.
Μετά τις συναντήσεις που είχε Κυριακή και Δευτέρα με Λιβανέζους αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων και ο Πρόεδρος της χώρας, Μισέλ Αούν, ο Χοκστάιν μετέβη την Τρίτη στο Ισραήλ μεταφέροντας τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων που είχε στη Βηρυτό. Το λιβανέζικο τηλεοπτικό δίκτυο «αλ Μανάρ», που συνδέεται με τη «Χεζμπολάχ» μετέδωσε πως ο Λίβανος επιμένει στα δικαιώματα που έχει σε ολόκληρο το οικόπεδο «Κανά» (το οποίο το Ισραήλ θέλει να συνδιαχειριστεί) θέτοντας τον 23ο παράλληλο ως γραμμή συνόρων. Λιβανέζοι αξιωματούχοι το ίδιο διάστημα χαρακτήρισαν «σοβαρή» την πρόταση που τους μετέφερε ο Χοκστάιν προκειμένου να έχει τη δυνατότητα διαβουλεύσεων με τις δύο χώρες χωρίς χρονικούς περιορισμούς.
Ορισμένοι Λιβανέζοι αξιωματούχοι ωστόσο έδειξαν πως επιθυμούν άμεσα αποτελέσματα και σύντομη επίλυση του θέματος με το Ισραήλ ώστε να διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες για τα διεθνή μονοπώλια Ενέργειας και να ξεκινήσουν έρευνες γεωτρήσεων και στη λιβανέζικη ΑΟΖ, στο φόντο των εντεινόμενων γεωτρήσεων από τη μεριά του Ισραήλ, με την ελληνική εταιρεία «Energean» σε ρόλο - κλειδί στο οικόπεδο «Καρίς», το οποίο η «Χεζμπολάχ» απειλεί με χτύπημα (όπως και σε άλλους στόχους σε στεριά και θάλασσα) εάν δεν εξασφαλιστούν τα κυριαρχικά δικαιώματα του Λιβάνου και η δυνατότητά του να εκμεταλλευτεί τα όποια υποθαλάσσια κοιτάσματα διαθέτει.
Ο Χοκστάιν μιλώντας τη Δευτέρα στο δίκτυο LBCI εμφανίστηκε αισιόδοξος για τις δυνατότητες επίτευξης συμφωνίας, τονίζοντας πως οι ενδιαφερόμενες εταιρείες θα μπορούσαν να δραστηριοποιηθούν μόλις «υπάρξει νομική και διπλωματική βεβαιότητα».
Αργότερα, Λιβανέζοι αξιωματούχοι μιλώντας στο «Ρόιτερς» ανέφεραν πως ενημέρωσαν τον Χοκστάιν για τα σχέδιά τους να ξεκινήσει η χώρα τους γεωτρήσεις νότια του «οικοπέδου» 9 της λιβανέζικης ΑΟΖ μέσω κοινοπραξίας εταιρειών με επικεφαλής την TOTAL αμέσως μόλις υπογραφεί συμφωνία με το Ισραήλ. Ξεκαθάρισαν πως διαφωνούν με τη συνέχιση γεωτρήσεων από το Ισραήλ σε διαφιλονικούμενες περιοχές απαιτώντας να επιτευχθεί συμφωνία προτού προχωρήσει σε τέτοια βήματα.
Η στάση του Λιβάνου φαίνεται πως επέσπευσε τη διαδικασία κάνοντας τον Χοκστάιν να μεταβεί την Τρίτη απροειδοποίητα στο Ισραήλ μεταφέροντας τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων με τους Λιβανέζους.
Οι έμμεσες συνομιλίες Λιβάνου - Ισραήλ για την επίλυση διαφοράς σε μια περιοχή 860 τ.χλμ. είχαν ξεκινήσει τον Οκτώβρη του 2020 στη λιβανέζικη μεθοριακή περιοχή Νακούρα στην έδρα της αποστολής κυανοκράνων του ΟΗΕ. Δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα καθώς στη διάρκειά τους ο Λίβανος ζήτησε αλλαγή του χάρτη που χρησιμοποιούσε ο ΟΗΕ στις διαπραγματεύσεις διεκδικώντας ως τμήμα της δικής του ΑΟΖ μία περιοχή όχι 860 αλλά 1.430 τ.χλμ., με αποτέλεσμα το πάγωμα των συνομιλιών το 2021.
Ολα άλλαξαν τον περασμένο Ιούνη όταν η ελληνική εταιρεία «Energean» σε συνεννόηση με την υπηρεσιακή ισραηλινή κυβέρνηση του Γιαΐρ Λαπίντ εγκατέστησε πλωτή πλατφόρμα στο υποθαλάσσιο κοίτασμα «Καρίς» με την προοπτική να ξεκινήσει από το φθινόπωρο γεωτρήσεις. Η εξέλιξη προκάλεσε την οργή της «Χεζμπολάχ» που την θεώρησε προσπάθεια παραβίασης των λιβανέζικων κυριαρχικών δικαιωμάτων και απείλησε να χτυπήσει το Ισραήλ σε στεριά και θάλασσα εάν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στην περιοχή συνεχίσουν να εμποδίζουν (ανεπίσημα) τον Λίβανο να εκμεταλλευτεί τον δικό του υποθαλάσσιο πλούτο. Η κυβέρνηση του Λιβάνου κάλεσε αμέσως μετά την κυβέρνηση Μπάιντεν να αναλάβει ρόλο μεσολαβητή, τον οποίο ανέθεσε στον ειδικό απεσταλμένο Εϊμος Χοκστάιν. Τον Ιούλη το Ισραήλ κατέρριψε τρία drones που απέδωσε στη «Χεζμπολάχ» κοντά στο κοίτασμα «Καρίς» και στην πλατφόρμα της «Energean». Την περασμένη Κυριακή, 31 Ιούλη, η «Χεζμπολάχ» κυκλοφόρησε βίντεο με σαφές μήνυμα που έδειχνε θέσεις ισραηλινών πλοίων στην περιοχή.