Τετάρτη 13 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αρχαίο νεκροταφείο στην Κηφισιά

Ενα σπάνιο νεκροταφείο πολεμιστών των Γεωμετρικών Χρόνων (8ος αιώνας π.Χ.) αποκάλυψε η αρχαιολογική σκαπάνη, σε οικόπεδο στην Κηφισιά, στη συμβολή των οδών Σωκράτους και Αχαρνών, δίπλα στο σταθμό του ΗΣΑΠ.

Με τις ανασκαφές που διενεργεί, από το 2001, η Β` ΕΠΚΑ στο συγκεκριμένο σημείο, αποκαλύφθηκαν 140 τάφοι, αρχαίος δρόμος και τμήμα μνημειώδους κυρτού τοίχου ρωμαϊκής δεξαμενής του 2ου αι. μ.Χ., γεγονός που αποδεικνύει τη συνεχή χρήση του χώρου από τον 8ο π.Χ αι. έως και τους ρωμαϊκούς χρόνους. Στο νεκροταφείο βρέθηκε μεγάλος αριθμός λάκκων με ενδείξεις αποτέφρωσης των νεκρών. Τα κτερίσματα είναι πλουσιότατα και περιλαμβάνουν πήλινα αγγεία και χάλκινα αντικείμενα.

Οι αρχαιολόγοι εστιάζουν την προσοχή τους στη συστάδα τάφων της Γεωμετρικής Εποχής, οι οποίοι βρίσκονται κάτω από το στρώμα των αρχαϊκών τάφων του 7ου και 6ου π.Χ. αι. Σε έναν από αυτούς τους τάφους αποκαλύφθηκαν ζωγραφισμένα αγγεία, ένας χάλκινος λέβητας, ένας μεγάλος αμφορέας και άλλα αντικείμενα σε πολύ καλή κατάσταση. Σε άλλο τάφο αποκαλύφθηκε ανδρικός σκελετός σε ύπτια στάση, με μία ζωγραφισμένη οινοχόη και σπάνιο σιδερένιο ξίφος 90 εκατοστών.

Τα ευρήματα αυτά αναδεικνύουν το νεκροταφείο της Γεωμετρικής εποχής στην Κηφισιά ως μια από τις σπάνιες και σημαντικές ανακαλύψεις των τελευταίων χρόνων και ως έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Αττικής. Οι ανασκαφές συνεχίζονται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ