Τετάρτη 13 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Το Αγρίνιο τίμησε το «τέκνο» του

Ο Χρήστος Καπράλος στο εργαστήρι του
Ο Χρήστος Καπράλος στο εργαστήρι του
Το Αγρίνιο τίμησε, πανηγυρικά, το περασμένο Σάββατο ένα κορυφαίο «τέκνο» του, τον αξέχαστο γλύπτη Χρήστο Καπράλο, με την ευκαιρία της έκδοσης της «Αυτοβιογραφίας» του, από την «Αγρα». Στην τιμητική εκδήλωση - παρουσίαση του βιβλίου στο Παπαστράτειο Μέγαρο, την οποία οργάνωσαν ο Δήμος Αγρινίου και η Γυμναστική Εταιρία Αγρινίου, σε συνεργασία με το Ιδρυμα Καπράλου και την «Αγρα», μίλησαν ο δήμαρχος Θύμιος Σώκος, ο πρόεδρος της Γυμναστικής Εταιρείας, Γιώργος Πετρούλας, ο εκδότης Σταύρος Πετσόπουλος, η Σούλη Καπράλου και οι φίλοι του γλύπτη και μέλη του Ιδρύματος Καπράλου, Γιάννης Δάλλας και Θάνος Κωνσταντινίδης. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου Θοδωρής Γκόνης διάβασε αποσπάσματα της «Αυτοβιογραφίας», ενώ η ηθοποιός Λουκία Πιτσιόλα διάβασε κείμενο του Κώστα Γεωργουσόπουλου για τον Καπράλο. Στην εκδήλωση προβλήθηκε μια κινηματογραφημένη (από τον Γ. Εμιρζά) συνέντευξη του Καπράλου, ενώ εκτέθηκαν δυο ορειχάλκινα γλυπτά του - μια από τις εννέα «Μάνες» του (ανήκει στο Μουσείο Αγρινίου) και η «Νούλα» - καθώς και φωτογραφίες - σε φυσικό μέγεθος - της «Ζωφόρου» του.

Η Σούλη Καπράλου μεταξύ άλλων τόνισε ότι «και στα πιο δραματικά έργα του Καπράλου ξεχύνεται ένα δροσερό, ελπιδοφόρο αεράκι. Ποτέ δεν καταθλίβουν». Ο Γιάννης Δάλλας χαρακτήρισε την «Αυτοβιογραφία» του Καπράλου «απόδειξη πηγαίου ήθους και αδιατάραχτου δεσμού μεταξύ καλλιτεχνίας και ζωής» και επισήμανε: «Η "Αυτοβιογραφία" εξομολογείται τις συνθήκες των αντίξοων καιρών και του αγώνα να αποδώσει με τα έργα ό,τι οφείλει στη ζωή, στην εποχή και στην ιστορία. Διακρίνεται σ' αυτήν ο απέριττος, λιτός, ακέραιος τεχνίτης, δίπλα στην πληθωρική, τη δωρική, χειμαρρώδη καλλιτεχνική δημιουργία του. Την τιθάσευση των υλικών στα μεγαλοπλαστικά του έργα».

Ο Θάνος Κωνσταντινίδης χαρακτήρισε τον Χρ. Καπράλο «σάρκα εκ της σαρκός της Ρούμελης, με διεθνή αναγνώριση για το έργο του, κέντρο του οποίου είναι ο Ανθρωπος». Ο ομιλητής σημείωσε ότι ο Καπράλος στη Ζωφόρο του «σμιλεύει στίχους του για την πατρίδα, τους αγρότες και εργάτες και υμνεί τη ζωή: "Γλυκός ο πόνος για την πατρίδα/ Σκληρός ο μόχθος για τη ζωή/ Γεωργοί, σκαφτιάδες, αμπελουργοί/ Μανάδες χαροκαμένες/ Γυναίκες λυπημένες/ Τι όμορφη που είναι η ζωή"» και κατέληξε: «Ο γλύπτης Καπράλος με τη μεγάλη τέχνη του ιστορεί μιαν ακόμη ελληνική πράξη του δράματος της Ιστορίας που έχει παιχτεί. Της Ιστορίας, που βέβαια, συνεχίζεται».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μνημειακή ζωφόρος για ένα έπος του λαού(2006-11-05 00:00:00.0)
Επανέρχεται το «Μονόγραμμα»(2005-03-22 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2002-11-01 00:00:00.0)
Νέα αποκτήματα(1997-07-19 00:00:00.0)
Εργα ζωής του Χρ. Καπράλου(1996-05-04 00:00:00.0)
Δρώμενα πολιτισμού(1996-03-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ