Τετάρτη 13 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Ελιγμός τακτικής

Σαν έτοιμη από καιρό... Ετσι ακριβώς, πανέτοιμη να καταθέσει τα όπλα του αγώνα, πριν καλά - καλά τα πιάσει στα χέρια της, εμφανίστηκε η πλειοψηφία του προεδρείου της ΓΣΕΒΕΕ, σπεύδοντας να δεχτεί των «Δαναών τα δώρα» και να προσυπογράψει τη συμφωνία που πρότεινε η κυβέρνηση, ανακοινώνοντας αναστολή στις κινητοποιήσεις, που είχε αποφασίσει, κάτω από την πίεση της βάσης, για σήμερα, 13 του μήνα.

Η συμφωνία που παρουσίασε η κυβέρνηση είχε μοναδικό στόχο να δημιουργήσει ψεύτικες εντυπώσεις, ώστε να αποτρέψει το ξεχείλισμα της αγανάκτησης των ΕΒΕ και να πλαγιοκοπήσει το αγωνιστικό τους φρόνημα. Επί της ουσίας, η «πρόταση» ούτε ικανοποιεί τα αιτήματα του συνδικαλιστικού κινήματος, ούτε παρεκκλίνει από τη φιλοσοφία της ληστρικής φορολογικής πολιτικής σε βάρος των ΕΒΕ. Αντίθετα, εντείνει τη φοροεπέλαση, προδιαγράφοντας ακόμα χειρότερες συνέπειες. Αλλά οι κυβερνώντες αποτόλμησαν να προτείνουν μια τέτοια κοροϊδία, επειδή γνώριζαν ότι θα βρουν πρόθυμους συνομιλητές στις συμβιβασμένες πλειοψηφίες. Και αποδείχτηκαν συνομΙλητές, που αποδέχτηκαν την κυβερνητική πρόκληση, συνυπογράφοντας, όχι μόνον την κεντρική φιλοσοφία της φορολογικής πολιτικής, αλλά δίνοντας, ταυτόχρονα, συγχωροχάρτι στην κυβερνητική πολιτική, συνολικά. Στην αντιλαϊκή, δηλαδή, πολιτική, που αφορά στο σύνολο των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στη χώρα και θίγει τη συντριπτική πλειοψηφία ολόκληρου του λαού.

Δε χωράει αμφιβολία ότι η κίνηση της κυβέρνησης, που οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕΒΕ, ΔΑΚΜΜΕ και ΑΣΕΒΕ - πρόσκεινται, αντίστοιχα, στο ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και το ΣΥΝ - έσπευσαν να αξιοποιήσουν σαν δήθεν αναδίπλωση, δεν είναι τίποτ' άλλο παρά ένας ελιγμός τακτικής. Ενας ελιγμός, που αποβλέπει στην υπονόμευση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων, συνολικά, και της προοπτικής που διανοίγεται για την κλιμάκωση και το συντονισμό της πάλης πλατιών μαζών από τους ΕΒΕ, τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους νέους και τις νέες, ενάντια στο αντιλαϊκό μέτωπο κυβέρνησης - μεγάλου κεφαλαίου - ΕΕ.

Το συνδικαλιστικό κίνημα, που απαρτίζεται από τις εκατοντάδες χιλιάδες των μικρών και αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ, δεν πρέπει να έχει αυταπάτες. Ούτε για το περιεχόμενο, ούτε για το στόχο αυτής της κίνησης της κυβέρνησης, η οποία, στην ουσία, δεν έκανε ούτε ένα βήμα πίσω από τα αρχικά της σχέδια. Δεν πρέπει να έχει αυταπάτες ούτε για το νέο συμβιβασμό, στον οποίο επιδιώκει να το οδηγήσει η πλειοψηφία της ηγεσίας του και τον εφησυχασμό που επιχειρεί να καλλιεργήσει. Οι επαγγελματίες, οι βιοτέχνες και οι μικρέμποροι μπορούν και πρέπει, συσπειρωμένοι γύρω από τα σωματεία και τις ομοσπονδίες τους, να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση του αγώνα, της αντίστασης σ' αυτήν την πολιτική, διεκδικώντας, σε τελική ανάλυση, την ίδια τους τη δουλιά. Να πραγματοποιήσουν και να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις, που ήδη έχουν αποφασίσει και να δώσουν την απάντηση που αρμόζει και στην κυβέρνηση και στους συμβιβασμένους συνδικαλιστές.


Μελίνα ΖΙΑΓΚΟΥ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ