Τρίτη 12 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΠΕΙΡΑΙΑΣ - ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ»
Αγωνιζόμαστε για έναν άλλο Πειραιά

Γόνιμη συζήτηση στη σύσκεψη που οργάνωσε ο συνδυασμός «Πειραιάς - Αναγέννηση» με τον επικεφαλής του, Κώστα Τζατζάνη, και εκπροσώπους πολλών φορέων του Πειραιά, για τα προβλήματα της πόλης

Ο Κώστας Τζατζάνης ενώ απευθύνεται στους εκπροσώπους των φορέων του Πειραιά
Ο Κώστας Τζατζάνης ενώ απευθύνεται στους εκπροσώπους των φορέων του Πειραιά
«Συνεχίζουμε κρατώντας ζωντανό το όνειρο για έναν άλλο Πειραιά, της ανάπτυξης και όχι της ανεργίας», τόνισε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της Κίνησης «Πειραιάς - Αναγέννηση», Κώστας Τζατζάνης, στη σύσκεψη μαζικών φορέων της πόλης, που συγκάλεσε την Κυριακή η Κίνηση προκειμένου με τις απόψεις τους να συμβάλουν στη διαμόρφωση του προγράμματος το οποίο θα παρουσιαστεί στις 28 του Μάρτη.

Αναφερόμενος στις επικείμενες δημοτικές εκλογές είπε ότι θα γίνουν σε ιδιαίτερα οξυμένο κλίμα, που το τροφοδοτούν η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση προκειμένου να καλυφθούν τα πραγματικά προβλήματα. «Απορρίπτουμε τη δικομματική όξυνση, διαλέγουμε την όξυνση του αγώνα», υπογράμμισε ο Κ. Τζατζάνης, και πρόσθεσε: «Οι δημοτικές εκλογές είναι μια ευκαιρία καταδίκης αυτής της πολιτικής, είναι μια δυνατότητα αντίστασης σ' αυτή την πολιτική. Οι δημοτικές εκλογές είναι και αυτές ευκαιρία συνειδητοποίησης, οργάνωσης αγώνων και ανοίγματος της προοπτικής για την ανατροπή αυτής της πολιτικής».

Καταλήγοντας σημείωσε: «Παλεύουμε για Τοπική Αυτοδιοίκηση με τον λαό για τον λαό. Αντίπαλοί μας είναι τα προβλήματα, οι πολιτικές που τα γεννούν και τα αναπαράγουν, καθώς και τα πρόσωπα που τις υπηρετούν, που βάζουν πλάτη, που παίζουν σε σενάρια κεντροαριστεράς, που δίνουν άλλοθι και καλλιεργούν αυταπάτες για να περνάει αυτή η πολιτική χωρίς λαϊκές αντιδράσεις. Απευθυνόμαστε σ' αυτούς που πάλεψαν και παλεύουν ενάντια σ' αυτή την πολιτική, ανεξάρτητα σε ποιο κόμμα ανήκουν, σ' αυτούς που συνειδητοποιούν την ανάγκη να μη δικαιωθεί και με την ψήφο τώρα αυτή η πολιτική. Καλούμε κάθε Πειραιώτισσα και Πειραιώτη που συμφωνεί μαζί μας, πάνω σε αυτό το πλαίσιο, να συμπαραταχτεί μαζί μας στον κοινό αγώνα για την καταδίκη της αντιλαϊκής πολιτικής και την οικοδόμηση του Πειραιά των οραμάτων μας».

Παρεμβάσεις


Στην έλλειψη πολιτιστικής ταυτότητας της πόλης αναφέρθηκε ο Γιάννης Πολυχρονόπουλος, πρόεδρος του Πειραϊκού Συνδέσμου, ενώ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες είπε ότι θα έχουν αποτέλεσμα οι Πειραιώτες να είναι ξένοι στην πόλη τους. Ο Γιάννης Σφακάκης, από την Πρωτοβουλία Γένοβα 2001, είπε ότι η Αριστερά θα μπορούσε να παλέψει ενωμένη στις δημοτικές εκλογές συμφωνώντας σε ορισμένα σημεία, όπως κανένας διάλογος με την κυβέρνηση, μέτωπο κατά του ρατσισμού, να αντιταχθεί στην Ολυμπιάδα και να υπερασπιστεί το δημόσιο χαρακτήρα των δήμων και των δημοσίων υπηρεσιών. Ο εκπρόσωπος της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης», Χρήστος Μαργανέλης, παρατήρησε ότι στα πρόσωπα των ανθρώπων της Κίνησης «Πειραιάς - Αναγέννηση» αναγνωρίζει ανθρώπους που στήριξαν τους αγώνες της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης». Η Λίτσα Μπαφούνη, από τη Φιλολογική Στέγη, χαρακτήρισε τον Πειραιά αφιλόξενη πόλη για τις μανάδες και τα παιδιά, χωρίς παιδικές χαρές, χωρίς κινηματογράφους, με ένα μόνο θέατρο, ενώ ταυτόχρονα απαξιώνεται η ίδια η ιστορία της.

Η νομαρχιακή σύμβουλος Ελπίδα Παντελάκη τόνισε ότι τα θέματα της Νομαρχιακής και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι κοινά. Αναφερόμενη ειδικότερα στα έσοδα της ΤΑ επισήμανε ότι προέρχονται από τον κόσμο, ενώ το μεγάλο κεφάλαιο φοροαπαλλάσσεται, αν και θα είναι το μόνο ωφελημένο από την Ολυμπιάδα, σε αντίθεση με τους μικρομεσαίους που δε θα πάρουν δεκάρα τσακιστή. «Χρειάζονται αγώνες για να ανατραπεί αυτή η πολιτική», τόνισε.

Από την πλευρά του ο ηθοποιός Νίκος Δαφνής είπε ότι με ευχολόγια δεν αλλάζει η μοίρα του Πειραιά. Ενώ ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά, Τάκης Μελάς, επισήμανε ότι τα νοσοκομεία της πόλης δε λειτουργούν, προσθέτοντας ότι χρειάζεται άμεσα ένα τραυματολογικό κέντρο. «Ο πειραϊκός λαός δεν αξίζει αυτή την περίθαλψη», υπογράμμισε. Η Ντίνα Πέτρου, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων Ε΄ Διαμερίσματος, είπε μεταξύ άλλων: «Θέλουμε δημοτική αρχή που να παλεύει για δημόσιο δωρεάν σχολείο στην κατεύθυνση κατάργησης κάθε ιδιωτικής εκπαίδευσης». Πρόσθεσε δε ότι οι γονείς στους αγώνες τους είχαν πάντα δίπλα τους την Κίνηση «Πειραιάς - Αναγέννηση».

Αναφερόμενος στον ερασιτεχνικό αθλητισμό ο Νίκος Ανασόπουλος, πρόεδρος της Ενωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Πειραιά, είπε ότι στον Πειραιά δεν υπάρχει χώρος για να αναπτύξουν τις δραστηριότητές τους τα ερασιτεχνικά σωματεία. Η πρόεδρος του Γυναικείου Συλλόγου Αγίας Σοφίας, Κούλα Κρεμμύδα, σημείωσε την αναγκαιότητα να αποκτήσει η πόλη μαιευτικό και γυναικολογικό νοσοκομείο.

Παρεμβαίνοντας ο Δημήτρης Σέρβος, αντιπρόεδρος του Παραρτήματος ΠΕΑΕΑ Πειραιά, αφού τόνισε ότι η Κίνηση «Πειραιάς -Αναγέννηση» πάντα τιμά την Εθνική Αντίσταση, είπε ότι οι αντιστασιακοί τη φλόγα τους θα τη μεταδώσουν για άλλη μια φορά σε αυτόν τον συνδυασμό στις δημοτικές εκλογές. Ο Θόδωρος Παναγόπουλος, από την Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Πειραιά, είπε ότι μόνο στην Κίνηση «Πειραιάς - Αναγέννηση» οι βιοτέχνες βρήκαν ανταπόκριση στα προβλήματά τους και συμπαραστάτη στους αγώνες τους. Η πολεοδόμος Αννα Νικολάου σημείωσε ότι για να πάψει ο Πειραιάς να είναι σε απομόνωση πρέπει να ενισχυθεί η παραγωγική του βάση και ο πολιτισμός του ώστε να αντιμετωπίσει τον οικονομικό ανταγωνισμό. «Ο,τι σχεδιάζεται στον Πειραιά είναι ακραία έκφραση της διαπλοκής και του πλιάτσικου», τόνισε, προσθέτοντας ότι για να μην πέσει σε μαρασμό η πόλη χρειάζεται τεράστια κινητοποίηση. Τέλος, ο Νίκος Λιαπάκης, μέλος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, έκανε αναφορά στο Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά.

Παραβρέθηκαν

Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν ακόμα οι: Γιώργος Τούσσας, πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ, Τάκης Παπανικολάου, πρόεδρος της ΠΕΔΥΕ, Γεράσιμος Μπουγάς γγ Πειραϊκού Συνδέσμου, Κώστας Μουσικός, από τον Σύλλογο Συνταξιούχων Εκτελωνιστών, Νάστια Καλλίνικου, από την Πρωτοβουλία Γένοβα 2001, Βαγγέλης Περάματζης, πρόεδρος του αθλητικού σωματείου «Ο Φοίνικας», Δημήτρης Παστελάκος, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Γ΄ Λυκείου, Βασίλης Καρδάσης, γραμματέας του Συλλόγου Λογιστών, Μίμης Γρηγορόπουλος, φιλόλογος-συγγραφέας, Δημήτρης Σαλπέας, μέλος ΔΣ ΕΠΣΠ, Φίλιππος Κοτέας, νομικός, Μιχάλης Γκιών, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Νέου Φαλήρου. Επίσης, παραβρέθηκε η Μαίρη Σαλπέα, σύζυγος του εκλιπόντος επικεφαλής της Κίνησης Παναγιώτη Σαλπέα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ