Τρίτη 12 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η φρεγάτα «ΨΑΡΑ» αναχωρεί για τον Περσικό

Αναχωρεί σήμερα στις 9 το πρωί από το Ναύσταθμο Σαλαμίνας η φρεγάτα «ΨΑΡΑ» με τελικό προορισμό τον Περσικό Κόλπο. Πρόκειται για μια κίνηση που εντάσσεται στην κλιμάκωση των πολεμικών προετοιμασιών των Αμερικανών για ενδεχόμενη επίθεση κατά του Ιράκ και σηματοδοτεί την παραπέρα εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς.

Υπενθυμίζεται ότι η αποστολή της συγκεκριμένης φρεγάτας ανακοινώθηκε αιφνιδιαστικά στις 20 Φλεβάρη από το ελληνικό ΓΕΕΘΑ, λίγο μετά την επίσκεψη στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας και τη συνάντησή του με τον Γ. Παπαντωνίου, του Αμερικανού πρεσβευτή στην Αθήνα Τ. Μίλερ. Είχε προηγηθεί το προηγούμενο βράδυ, κατόπιν σχετικού αιτήματος των Αμερικανών, με τη μορφή στρατιωτικής εντολής, η υποβολή γραπτώς στο ελληνικό ΓΕΕΘΑ, πράγμα που επιβεβαιώνει το γεγονός ότι οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις έχουν υπαχθεί κατευθείαν στο αμερικανικό Πεντάγωνο, από όπου και λαμβάνουν εντολές εκτέλεσης επιχειρήσεων.

Το πλοίο, σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί, θα πάρει μέρος στην επιχείρηση «Διαρκής Ελευθερία» (ENDURING FREEDOM), όπως έχουν ονομάσει οι Αμερικανοί τις πολεμικές επιχειρήσεις που ξεκίνησαν στο Αφγανιστάν, με αφορμή τα γεγονότα της 11ης Σεπτέμβρη 2001. Η φρεγάτα «ΨΑΡΑ», που είναι τύπου MECO, θα διέλθει τη διώρυγα του Σουέζ και «θα αναπτυχθεί - όπως είχε ανακοινώσει το ΓΕΕΘΑ - στην ευρύτερη περιοχή Ερυθράς Θάλασσας, Αραβικής Θάλασσας, Περσικού Κόλπου και Ινδικού Ωκεανού». Είναι χαρακτηριστικό αυτό, που επίσης αναφέρεται, ότι με την αποστολή της φρεγάτας αυτής «η χώρα μας θα συμμετάσχει στην επιχείρηση "Διαρκής Ελευθερία"». Οι δε αποστολές που θα αναλάβει να εκτελεί η φρεγάτα είναι «ανάλογες του τύπου της (συνοδεία, ναυτική περιπολία κλπ.)».

Να σημειωθεί ότι πρόκειται για τη δεύτερη φρεγάτα που έχει διατεθεί στους Αμερικάνους, καθώς η φρεγάτα «ΣΑΛΑΜΙΣ», περιπολεί ήδη στην Ανατολική Μεσόγειο στα πλαίσια της Μόνιμης Ναυτικής Δύναμης Μεσογείου του ΝΑΤΟ. Η δύναμη αυτή με την έναρξη των πολεμικών επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν ανέλαβε σχετική αποστολή από το ΝΑΤΟικό στρατηγείο της Νάπολης. Στα πληρώματα των πλοίων αυτών συμμετέχουν και στρατεύσιμοι ναύτες και υπαξιωματικοί, για τους οποίους δεν έχουν ισχύσει τα περί «εθελοντικής» συμμετοχής σε αποστολές εκτός συνόρων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ