Τρίτη 12 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Επιτελείο αγώνων το Λαϊκό Μέτωπο

Αποσπάσματα από την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, που έγινε την περασμένη Κυριακή στο Βόλο

Οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και διεθνώς και οι θέσεις του ΚΚΕ γι' αυτές, αποτέλεσαν το «αντικείμενο» ενός ανοιχτού, πλούσιου και γόνιμου διαλόγου, που αναπτύχτηκε ανάμεσα στην Αλέκα Παπαρήγα και στους Βολιώτες, οι οποίοι συμμετείχαν στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε, την περασμένη Κυριακή, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΤΕΕ Μαγνησίας. Η συμμετοχή στη συγκέντρωση ήταν μαζική, με τους νέους της περιοχής να δίνουν το δικό τους μαζικό «παρών», και πολύ ενδιαφέρουσα η συζήτηση που ακολούθησε την ομιλία της Γενικής Γραμματέα του ΚΚΕ.

Δίνοντας το έναυσμα για την έναρξη της συζήτησης, η Αλέκα Παπαρήγα αναφέρθηκε στα ουσιαστικά ζητήματα και στα φλέγοντα προβλήματα που ενδιαφέρουν και απασχολούν, σήμερα, την πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Μίλησε:

- Για τον πόλεμο που μαίνεται δίπλα μας, την ισραηλινή τρομοκρατική, δολοφονική επίθεση κατά των Παλαιστινίων, τη συνεχιζόμενη ιμπεριαλιστική επέμβαση στο Αφγανιστάν, η οποία αναμένεται να επεκταθεί - στο στόχαστρο έχει τεθεί το Ιράκ κι άλλες χώρες - καθώς και για την πυρηνική απειλή, που οι ΗΠΑ «περιφέρουν» πάνω από την ανθρωπότητα.

- Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όπως εξελίσσονται υπό την «καθοδήγηση» των ΗΠΑ κι απειλούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας και για το Κυπριακό, που οδεύει προς «λύση» διχοτόμησης.

- Για το Ασφαλιστικό, που βρίσκεται ξανά στην επικαιρότητα και συνδέεται άμεσα με την εν εξελίξει επιχείρηση ανατροπής των εργασιακών σχέσεων και συρρίκνωσης του δημόσιου τομέα Υγείας και Πρόνοιας.

- Για τα προβλήματα που παρουσιάζονται στην πορεία ανάπτυξης του μαζικού κινήματος και την ανάγκη μαζικοποίησης, έντασης, αποτελεσματικού συντονισμού και σωστού προσανατολισμού των λαϊκών αγώνων.

- Για τα ζητήματα και τα προβλήματα των συνεργασιών σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο και την ανάγκη συγκρότησης του Λαϊκού Μετώπου σε αντιμονοπωλιακή, αντιιμπεριαλιστική κατεύθυνση.

Το Λαϊκό Μέτωπο

Αναφερόμενη στο Λαϊκό Μέτωπο, η Αλέκα Παπαρήγα υπογράμμισε ότι θα πρόκειται για την οργάνωση όλων των ριζοσπαστικών δυνάμεων, κοινωνικών και πολιτικών, οι οποίες -όπως τόνισε- «γίνονται το επιτελείο ενός αγώνα - και από τα πάνω και από τα κάτω - που οργανώνει πραγματικά το λαϊκό κίνημα ν' ανέβει σε πολύ μεγαλύτερα ύψη και - αν θέλετε - να διεκδικεί ζητήματα της καθημερινής ζωής, αλλά, κυρίως, να προετοιμάσει το έδαφος για μια ριζική αλλαγή του συσχετισμού δύναμης». Και εξήγησε ότι αυτή η πρόταση δεν έχει καμία σχέση μ' αυτό που λένε «κεντροαριστερά», ή και «συνεργασία των μικρών εναντίον των μεγάλων».

«Εμείς - επισήμανε - λέμε ότι κατ' αρχήν αυτό το μέτωπο πρέπει να είναι συνεργασία και κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, όχι μόνο πολιτικών. Πρέπει να είναι συμμαχία με όρους κινήματος και με πολιτικό πρόγραμμα». Και εξήγησε: «Η δημιουργία του μετώπου πρέπει να ξεπηδάει μέσα από την κοινή δράση στην πράξη. Και μ' αυτή την έννοια εμείς δίνουμε μεγάλη σημασία σε επιμέρους συσπειρώσεις, σε συσπειρώσεις σε επίπεδο δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών. Δεν τα βλέπουμε αυτά, για να βγει ένας δημοτικός σύμβουλος παραπάνω, ούτε απλώς για να μειώσουμε - που είναι σωστό - τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αλλά, κυρίως, είναι συνεργασίες και μέτωπα πάλης, όπου δοκιμαζόμαστε μέσα στον αγώνα, αποκτούμε πείρα, γνωρίζει ο ένας τον άλλον και βλέπουμε αν αυτό μπορεί να μετεξελιχτεί σε μία γενικότερη συνεργασία».

«Θα μου πείτε, - τόνισε, παρακάτω, η Αλέκα Παπαρήγα - πώς μπορεί να "παντρευτεί το ΚΚΕ που θέλει το σοσιαλισμό - και τον κομμουνισμό, προσθέτω - με άλλες δυνάμεις, ή κοινωνικές ή πολιτικές, που ακόμα δεν έχουν πειστεί γι' αυτή την προοπτική;

Γίνεται. Πρώτα πρώτα εμείς όταν λέμε συμμαχία αυτό εννοούμε. Αμα ήταν να κάνουμε συμμαχία με τον εαυτό μας, δε θα το λέγαμε αυτό συμμαχία. Γιατί το 'χουμε καθαρό ότι όταν μιλάμε για συμμάχους, εννοούμε εκείνους, οι οποίοι δε συμφωνούν μαζί μας για το σοσιαλισμό, ή όταν συμφωνούν για το σοσιαλισμό, μπορεί να βλέπουν πολύ διαφορετικά τον τρόπο που θα πας στο σοσιαλισμό.

Γίνεται, διότι η συμμαχία που προτείνουμε εμείς προβλέπει πάλη εναντίον της νεοφιλελεύθερης ταξικής πολιτικής - που την προσδιορίζουμε όχι μόνο στο επίπεδο κομμάτων, αλλά και στο επίπεδο της κοινωνίας - εναντίον του μεγάλου κεφαλαίου να το πούμε, εναντίον των επιχειρηματικών ομίλων να το πούμε, των μονοπωλίων, όπως θέλει κανείς μπορεί να το πει, εναντίον της ιμπεριαλιστικής «Νέας Τάξης Πραγμάτων».

Βεβαίως, αυτή η πάλη πρέπει να έχει προοπτική. Εμείς λέμε ότι στο επίπεδο της προοπτικής μπορούμε να διεκδικήσουμε μια νέα κυβερνητική εξουσία, μια νέα λαϊκή εξουσία, μια νέα διακυβέρνηση που στηρίζεται στο λαό και σε δυνάμεις που θα είναι αποφασισμένες να συγκρουστούν με τα μονοπώλια, με τους επιχειρηματικούς ομίλους, οι οποίοι κατέχουν στα χέρια τους θέσεις - "κλειδιά" στην ελληνική οικονομία που θα αντιδράσουν στις αντιλαϊκές δεσμεύσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και θα επιχειρήσουν ένα δρόμο λαϊκής, κοινωνικής ευημερίας.

Κι αν θέλετε, στο δρόμο αυτού του αγώνα και μ' αυτή την προοπτική μπορούμε, διατηρώντας ο καθένας τις διαφορές του, να τις λύνουμε και στην πορεία. Αλλωστε και η ίδια η ζωή θα δείχνει το δρόμο και το στόχο. Αυτές οι διαφορές σήμερα δεν είναι απαγορευτικές για συμμαχία».

Και, καταλήγοντας, επισήμανε: «Πρέπει να 'χουμε καθαρό ότι το Λαϊκό Μέτωπο δεν μπορεί να έχει καμία σχέση ούτε με το ΠΑΣΟΚ ούτε με τη ΝΔ, ούτε με την "κεντροδεξιά", ούτε με την "κεντροαριστερά". Αυτό πρέπει να είναι καθαρό, πρέπει να οριοθετείται».

Γόνιμος διάλογος

Μετά την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, το λόγο πήραν αρκετοί από τους παρευρισκόμενους, για να θέσουν ερωτήματα, αλλά και για να πουν τη γνώμη τους, να καταθέσουν τις προτάσεις τους. Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για τις ερχόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές κι εκφράστηκε η συμφωνία με τη θέση του ΚΚΕ για συνεργασίες με πρόσωπα και δυνάμεις, που συμφωνούν σε μια αντίληψη για μια αγωνιστική και δημιουργική Αυτοδιοίκηση, η οποία δε δέχεται να μετατρέπεται σε «ιμάντας» περάσματος της φορομπηχτικής και γενικότερα, της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζεται, αλλά πρωτοστατεί στην πάλη για την επίλυση των προβλημάτων του λαού και της χώρας μας. Θίχτηκαν, επίσης, θέματα που αφορούν στις δυσκολίες ανάπτυξης του μαζικού κινήματος, ώστε να είναι πιο αποτελεσματική η πάλη του λαού κι έγινε λόγος για το αγροτικό κίνημα και την ανάγκη καθαρής «γραμμής» αιτημάτων για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Στη συγκέντρωση, μεταξύ άλλων, παραβρέθηκαν, ο Ν. Γκατζής, βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ, δημοτικοί και νομαρχιακοί σύμβουλοι, ο δήμαρχος Αργαλαστής Μ. Γαϊτανάς και ο υποψήφιος δήμαρχος Νέας Ιωνίας Βόλου, Γ. Λούμας, ενώ την Αλέκα Παπαρήγα υποδέχτηκε στο ΤΕΕ ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Ι. Πρίτζος, ο οποίος και της επέδωσε υπόμνημα με αιτήματα του ΤΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ