Πέμπτη 22 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
77η ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΟΗΕ
Στο προσκήνιο η κλιμάκωση της ενδοϊμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης

Οι σφοδροί ανταγωνισμοί των ΗΠΑ και άλλων δυτικών χωρών με τη Ρωσία στο φόντο του πολέμου στην Ουκρανία, οι εντεινόμενες απειλές για τη χρήση πυρηνικών όπλων, ενώ οι πολεμικοί εξοπλισμοί διεθνώς «χτυπάνε κόκκινο», το παζάρι με το Ιράν, η αντιμετώπιση της Κίνας και οι «συνταγές» των εκπροσώπων αστικών τάξεων για δήθεν φιλολαϊκή διαχείριση της καπιταλιστικής κρίσης που εντείνεται από την κόντρα για την Ενέργεια και την κλιματική αλλαγή, κυριάρχησαν στη Σύνοδο Κορυφής της 77ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ο Αμερικάνος Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ξεκίνησε την ομιλία του από τον πόλεμο στην Ουκρανία, κατηγορώντας τη Ρωσία μεταξύ άλλων για καταστρατήγηση της... Χάρτας του ΟΗΕ, επιχειρώντας να εμφανιστεί «τιμητής», μολονότι όλες οι ιμπεριαλιστικές χώρες την ποδοπατούν οποτεδήποτε αυτό εξυπηρετεί τα συμφέροντα και τις μακροπρόθεσμες γεωπολιτικές επιδιώξεις τους σε βάρος ανταγωνιστών.

«Αυτός ο πόλεμος αμφισβητεί το δικαίωμα της Ουκρανίας να υπάρχει ως κράτος. Απλά και ξεκάθαρα» είπε ο Μπάιντεν, θυμίζοντας ότι τον περασμένο Μάρτη 148 χώρες καταδίκασαν τη ρωσική εισβολή. Ανέφερε τον πακτωλό δεκάδων δισ. δολαρίων που έχουν δώσει οι ΗΠΑ, οι σύμμαχοι και εταίροι τους στην Ουκρανία τάχα για το «καλό» του ουκρανικού λαού, καμαρώνοντας στη συνέχεια για τις επενδύσεις και τις «συνταγές» της κυβέρνησής του για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, πίνοντας νερό στο όνομα της «πράσινης οικονομίας». Συνδέοντας το πολύμηνο παζάρι με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα με τις χτεσινές απειλές του Ρώσου ομολόγου του για τη χρήση πυρηνικών όπλων, ο Πρόεδρος Μπάιντεν ξεκαθάρισε πως δεν προτίθεται να επιτρέψει στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, χαρακτηρίζοντας από την άλλη τις απειλές του Πούτιν «επικίνδυνη περιφρόνηση» των ευθυνών της Ρωσίας για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων. «Ενας πυρηνικός πόλεμος είναι αδύνατο να κερδηθεί και δεν πρέπει να προκληθεί» τόνισε ο Μπάιντεν.

Ακολούθως πρότεινε αλλαγές στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, θεωρώντας απαραίτητη την αύξηση των μόνιμων μελών και μη, ώστε να εκπροσωπούνται χώρες της Αφρικής, της Λατινικής Αμερικής και της Ασίας.

Νωρίτερα, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στην ομιλία του σχετικά με τη σύγκρουση στην Ουκρανία, είπε για τη Ρωσία ότι «αυτό που παρακολουθούμε από τις 24 Φεβρουαρίου είναι μια επιστροφή στην εποχή του ιμπεριαλισμού και των αποικιών. Η Γαλλία την απορρίπτει και θα επιδιώξει με πείσμα την ειρήνη». Διαστρεβλώνοντας τον ορισμό του ιμπεριαλισμού ως μονοπωλιακού καπιταλισμού, μέρος του οποίου είναι και η Γαλλία, τον παρουσίασε ως επιθετική πολιτική, λες και στην Ουκρανία εκτός από την Ρωσία δεν έχουν επέμβει οι δυνάμεις του ευρωατλαντισμού.

Σε παρόμοιους τόνους κινήθηκε και η ομιλία του Γερμανού καγκελάριου Ολαφ Σολτς, που κατηγόρησε τη Ρωσία για «στυγνό ιμπεριαλισμό». Ανέφερε πως η Γερμανία και άλλες χώρες δεν μπορούν να μένουν άπρακτες, «όταν μία πλήρως εξοπλισμένη πυρηνική υπερδύναμη, που είναι ιδρυτικό μέλος των Ηνωμένων Εθνών και μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, επιχειρεί να αλλάξει τα σύνορα με τη βία». Τέτοια υποκρισία όταν το ΝΑΤΟ και η ΕΕ είναι οι πρώτοι διδάξαντες στη διάλυση χωρών (Γιουγκοσλαβία, Λιβύη, Συρία, Αφγανιστάν κ.λπ.).

Ο Ιρανός Πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί έδωσε έμφαση στην επιλογή της κυβέρνησής του να αναπτύξει περαιτέρω τις σχέσεις με όλες τις χώρες του Περσικού Κόλπου. Διαβεβαίωσε πως η κυβέρνησή του είναι «σοβαρή» στο ζήτημα αναβίωσης της συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, παρουσιάζοντας ως αφερέγγυες τις ΗΠΑ μετά την αποχώρησή τους από τη συμφωνία τον Μάη του 2018.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φουμίο Κισίντα διαβεβαίωσε πως είναι διατεθειμένος να συναντηθεί με τον Βορειοκορεάτη Πρόεδρο Κιμ Γιονγκ Ουν, για ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος.

Ο Κολομβιανός σοσιαλδημοκράτης Πρόεδρος, Γκουστάβο Πέτρο, παρουσιάζοντας υπαρκτά ζητήματα όπως ο πόλεμος των ναρκωτικών, η καταστροφή του Αμαζονίου, κάλεσε τις χώρες της Λατινικής Αμερικής να ενώσουν τις δυνάμεις τους για έναν πιο ...ανθρώπινο και δίκαιο καπιταλισμό.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ