Πέμπτη 22 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Φουντώνουν οι διαδηλώσεις μετά τον θάνατο της Αμινί

Από χτεσινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας σε αυτοκινητόδρομο στην Τεχεράνη

Copyright 2022 The Associated

Από χτεσινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας σε αυτοκινητόδρομο στην Τεχεράνη
Εντείνονται στην Τεχεράνη και σε άλλες πόλεις του Ιράν οι διαδηλώσεις που ξεκίνησαν το περασμένο Σάββατο, μετά τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί αφότου συνελήφθη από την «αστυνομία ήθους», επειδή «δεν φορούσε σωστά» την ισλαμική μαντίλα.

Στις συγκεντρώσεις συμμετέχουν και πολλές νέες γυναίκες, αρκετές εκ των οποίων καίνε δημοσίως τις μαντίλες ή κόβουν τα μαλλιά τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την καταστολή από τις ιρανικές αρχές και την «αστυνομία ηθών».

Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ΙRΝΑ επιβεβαίωσε χτες τον θάνατο τουλάχιστον 3 ανθρώπων στη διάρκεια συγκρούσεων διαδηλωτών και αστυνομίας, από τους οποίους ο ένας ήταν βοηθός αστυνομικού στην πόλη Σιράζ.

Στην Τεχεράνη συνελήφθησαν τουλάχιστον 15 διαδηλωτές και σύμφωνα με τις ιρανικές αρχές οι 7 είναι αλλοδαποί, πολίτες τριών χωρών, οι οποίες δεν κατονομάστηκαν. Η Τεχεράνη αξιοποιεί αυτές τις ανακοινώσεις για να δείξει ανάμειξη ξένων μυστικών υπηρεσιών στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Χτες, το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων ISNA μετέδωσε δηλώσεις του υπουργού Επικοινωνιών Ι. Ζαρπούρ ότι η πρόσβαση στο ίντερνετ πιθανώς θα διακοπεί, για «λόγους ασφαλείας». Την ίδια μέρα καταγράφηκαν προβλήματα στα ηλεκτρονικά συστήματα της Κεντρικής Τράπεζας, η οποία έγινε στόχος κυβερνοεπιθέσεων.

Μπροστά στην οργή που έχει προκαλέσει ο θάνατος της Αμινί, ο Αμντολρεζά Πουρζαχαμπί, εκπρόσωπος του ανώτατου πνευματικού ηγέτη του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ, στο Κουρδιστάν, μετέβη τη Δευτέρα στο σπίτι της Αμινί, διαβεβαιώνοντας την οικογένειά της ότι θα ληφθούν μέτρα.

Ο θάνατος της Αμινί προκάλεσε επικρίσεις και από υψηλόβαθμους Ιρανούς αξιωματούχους εναντίον της «αστυνομίας ηθών». Ο πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου, Μοχαμάντ Μπαγέρ Γαλιμπάφ, συμφώνησε σε επισημάνσεις βουλευτών για ανάγκη «αναθεώρησης των μεθόδων» της συγκεκριμένης αστυνομικής υπηρεσίας, ενώ άλλος βουλευτής πρότεινε την κατάργησή της.

Στο μεταξύ, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμ. Μακρόν συνομίλησε με τον Ιρανό ομόλογό του Ε. Ραϊσί, τονίζοντας ιδιαίτερα το θέμα του σεβασμού «των δικαιωμάτων των γυναικών» στο Ιράν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Ενδιαφέρον» για διαπραγματεύσεις αλλά «όχι υπό απειλές»(2022-12-06 00:00:00.0)
Διαδηλώσεις για θανάσιμο ξυλοδαρμό 16χρονης(2022-10-21 00:00:00.0)
Καταγγελία για 23 παιδιά νεκρά σε διαδηλώσεις(2022-10-19 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις ενώ κλιμακώνεται η καταστολή(2022-09-27 00:00:00.0)
Ο στρατός απειλεί με κλιμάκωση της καταστολής(2022-09-24 00:00:00.0)
Νέα εμπλοκή οξύνει την ένταση(2007-03-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ