Συζητήθηκε η Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή για τις ανάγκες στέγασης των φοιτητών
Το ζήτημα της στέγασης που αφορά χιλιάδες φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους και τις οικογένειές τους, έφερε για συζήτηση στη Βουλή το ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτηση, ζητώντας άμεσα συγκεκριμένα μέτρα από την κυβέρνηση.
Οπως τόνισε κατά τη συζήτηση ο βουλευτής του Κόμματος Γ. Δελής, το θέμα αποκτά διαστάσεις οξυμένου κοινωνικού προβλήματος με δεδομένο ότι μόλις το 9% των φοιτητών που σπουδάζουν σε άλλη πόλη βρίσκουν θέση σε κάποια εστία, παραθέτοντας το πώς αυτό εξειδικεύεται σε μεγάλες πόλεις, ότι εστίες δεν υπάρχουν σε έξι μεγάλα πανεπιστήμια της Αττικής και σε 17 πόλεις της χώρας με πανεπιστημιακά τμήματα, ενώ τα ενοίκια σημειώνουν μεγάλη αύξηση. Οπως ανέφερε, οι φοιτητές καλούνται να νοικιάσουν σπίτι, με το επίδομα των 1.000 ευρώ ετησίως να μην επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών καθώς τα ενοίκια κυμαίνονται από 200 έως και 500 ευρώ, στα οποία έρχονται να προστεθούν και οι αυξήσεις - φωτιά στο ρεύμα και στα είδη πλατιάς κατανάλωσης. Κάλεσε να υπάρχουν άμεσα μέτρα που θα μειώσουν το κόστος διαβίωσης και να μην εγκαταλείψουν τις σπουδές τους, σύμφωνα με τις διεκδικήσεις των φοιτητικών συλλόγων, όπως επίδομα στα 300 ευρώ, κατάργηση δημοτικών τελών, ένταξη των φοιτητών στο κοινωνικό τιμολόγιο, έναρξη διαδικασιών για επισκευή των υπαρχουσών εστιών, κατασκευή νέων με ευθύνη του κράτους, καταβολή του φοιτητικού επιδόματος, εισαγωγή των πυρόπληκτων στις εστίες χωρίς κριτήρια και «κόφτες».
Παίρνοντας τον λόγο ο υφυπουργός Παιδείας, Α. Συρίγος, αναγνώρισε τις δυσκολίες, σημείωσε πως η χώρα έχει μείνει πίσω στο θέμα των φοιτητικών εστιών και εξήγγειλε δημιουργία εστιών στα Πανεπιστήμια Κρήτης, Θεσσαλίας, Δυτικής Μακεδονίας, Θράκης και Δυτικής Αττικής με 8.150 κλίνες, ενώ εξετάζεται το ζήτημα των υπαρχουσών εστιών που, όπως παραδέχτηκε, είναι σε άθλια κατάσταση. Ως προς τα υπόλοιπα επανέλαβε τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ για αύξηση του επιδόματος ενοικίου στους φοιτητές στα 1.500 ευρώ τον χρόνο στους σημερινούς δικαιούχους και σε 2.000 ευρώ σε περίπτωση συγκατοίκησης, υποστηρίζοντας ότι αντιμετωπίζει «με καίριο τρόπο» την έλλειψη φοιτητικών εστιών μέχρι να φτιαχτούν εστίες που να καλύπτουν ένα σοβαρό ποσοστό.
Στη δευτερολογία του ο Γ. Δελής μετέφερε ότι οι φοιτητές ονομάζουν «διαγωνισμό φτώχειας» τη διαδικασία εισδοχής στις εστίες, τόνισε ότι η στέγη γενικότερα αποτελεί πανάκριβο εμπόρευμα ενώ σε ό,τι αφορά την αύξηση του επιδόματος επισήμανε πως πρακτικά από 80 ευρώ τον μήνα γίνεται 120 και με «κόφτες», επαναλαμβάνοντας το αίτημα για 300 ευρώ σε κάθε φοιτητή. Επισήμανε ότι με τη μέθοδο των ΣΔΙΤ για την ανέγερση εστιών και από τη στιγμή που ο εργολάβος θα τις εκμεταλλεύεται εμπορικά, θα υπάρχει το αντίστοιχο αντίτιμο για τους φοιτητές, ίσως λίγο πιο κάτω από ό,τι στην αγορά αλλά όχι δωρεάν. Εθεσε παράλληλα το ζήτημα της αξιοποίησης της περιουσίας των πανεπιστημίων για τις ανάγκες στέγασης.
Ο Γ. Δελής καυτηρίασε το ότι η κυβέρνηση δείχνει τις προτεραιότητές της όταν τη στιγμή που η ακρίβεια τσακίζει και οι φοιτητές δεν μπορούν να βρουν δωμάτιο, δίνονται εκατομμύρια για την πανεπιστημιακή αστυνομία και τίποτα από τα δισεκατομμύρια του Ταμείου Ανάκαμψης δεν κατευθύνεται στις ανάγκες τους.