Τρίτη 13 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Σταθερότητα»...

Ακούγοντας τον πρωθυπουργό από τη ΔΕΘ να αναμασάει τα περί «σταθερότητας» και «αστάθειας», ανάλογα με το τι θα βγάλει η κάλπη των επόμενων εκλογών, και τον Αλ. Τσίπρα να «απαντάει» από την ομιλία στου Γουδή ότι «πράγματι χρειαζόμαστε σταθερότητα, αλλά ο μεγαλύτερος παράγοντας αστάθειας είναι ένας πρωθυπουργός που υπονομεύει τη δημοκρατική σταθερότητα», αναρωτιέται κανείς ποιες είναι οι διαφορές τους και ποια ακριβώς «σταθερότητα» διακυβεύεται. «Σταθερότητα» λοιπόν για τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι να ψηφίζουν μαζί την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, που ρίχνει κι άλλο «λάδι στη φωτιά» των ανταγωνισμών και των πολέμων, εμπλέκοντας ακόμα πιο βαθιά τη χώρα μας σε αυτούς. «Σταθερότητα» είναι να ψηφίζουν και οι δυο στη Βουλή τη σύμβαση που παραδίδει τα Ναυπηγεία Ελευσίνας στην αμερικανική ΟΝΕΧ και τα μετατρέπει σε αγκυροβόλιο του ΝΑΤΟ. «Σταθερότητα» είναι ο ένας να γράφει και ο άλλος να ...κορνιζάρει τη Συμφωνία με τις ΗΠΑ, που μετατρέπει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης σε ΝΑΤΟικό ορμητήριο. «Σταθερότητα» είναι ο ένας να κόβει και ο άλλος να ράβει «κοστολογημένα» μέτρα - ασπιρίνες για την Ενέργεια, για να μη θίξουν την πολιτική της «απελευθέρωσης» και της «πράσινης ανάπτυξης», που φορτώνει μεγάλο κόστος στα λαϊκά νοικοκυριά. «Σταθερότητα» είναι, τέλος, να σκυλοκαβγαδίζουν για το ποιος παρακολουθούσε ποιον, αλλά να προστατεύουν αμφότεροι το θεσμικό πλαίσιο που επιτρέπει την παρακολούθηση των πάντων, με νόμους και μηχανισμούς που φέρουν την υπογραφή τους.

... πάνω απ' όλα

Η αντιλαϊκή «σταθερότητά» τους δεν απειλείται λοιπόν από το ποιος θα είναι ο κορμός της επόμενης αντιλαϊκής κυβέρνησης. Οι επιχειρηματικοί όμιλοι και οι ξένοι σύμμαχοί τους έχουν δεμένο τον γάιδαρό τους και αισθάνονται σίγουροι ότι σε συνδυασμούς των δύο, των τριών, ή και όλων με όλους, τα αστικά κόμματα θα διασφαλίσουν σε κάθε περίπτωση τη σταθερότητα της κερδοφορίας τους. Αυτήν τη «σταθερότητα», που σημαίνει αστάθεια στη δική του ζωή, έχει κάθε συμφέρον να κλονίσει ο λαός με την πάλη του, αλλά και με την ψήφο του όταν έρθει η ώρα, βγάζοντας πιο δυνατό το ΚΚΕ. Το μόνο κόμμα που δεν μπαίνει σε παζάρια και δεν χωράει σε κανένα αντιλαϊκό μετεκλογικό σενάριο, απ' αυτά που σωρηδόν στήνονται στην πλάτη των εργαζομένων και των άλλων βιοπαλαιστών.

Μπλέντερ

Καθημερινά, με δηλώσεις, επιστολές και μηνύματα, η τουρκική κυβέρνηση θέτει τις απαράδεκτες διεκδικήσεις στο τραπέζι και καλεί την ελληνική να μην κάνει τον «μπροστινό» άλλων δυνάμεων. Από την άλλη, η «ανά πάσα ώρα και στιγμή» ετοιμότητα για διάλογο, που επανέλαβε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, εναλλάσσεται με μεγαλοστομίες για «νταηλίκια γιοκ» και προειδοποιήσεις για «βαριές συνέπειες» σε περίπτωση ελληνοτουρκικής σύρραξης. Από κοντά, αποκαλύψεις που δεν διαψεύδονται, ότι ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε στην τελευταία συνάντηση με τον Ερντογάν - με την ενθάρρυνση και του ΣΥΡΙΖΑ - για εφ' όλης της ύλης διάλογο, αλλά πηγαίνοντας στις ΗΠΑ ύψωσε δυσανάλογα τους τόνους, «αδειάζοντας» τον γείτονα «σύμμαχο» στο ΝΑΤΟ. Το κερασάκι στην τούρτα η αρθρογραφία που πυκνώνει για τα «καλά» της Χάγης, που δεν πρόκειται να «δικαιώσει» απόλυτα τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, αλλά θα δώσει μια μακρόπνοη «λύση» στο Αιγαίο και στην Ανατ. Μεσόγειο. Τι κρύβεται πίσω απ' όλα αυτά; Το μεγάλο παζάρι σε «πλατφόρμα ΝΑΤΟ», που πέρασε σε νέα φάση μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία και αφορά ευρύτερες διευθετήσεις στην περιοχή, με στόχο να θωρακίζεται η ΝΑΤΟική συνοχή. Γι' αυτό ο λαός δεν έχει τίποτα να περιμένει από την κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα που στοιχίζονται στην ίδια ευρωατλαντική γραμμή. Η βαθύτερη εμπλοκή στα επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια οξύνει τους ανταγωνισμούς και στα Ελληνοτουρκικά, βάζοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα στο μπλέντερ της ΝΑΤΟικής «ασφάλειας» και «σταθερότητας» στην περιοχή.

Απορίες...

Θα είναι «δύσκολος, αλλά διαχειρίσιμος» ή «ανεξέλεγκτα δύσκολος» ο χειμώνας που έρχεται; Τα «έδωσε όλα» ή έδωσε «μετρημένα» ο πρωθυπουργός; «Ξεκαθάρισε το τοπίο» και «εγγυήθηκε σταθερότητα» ή «έκοψε γέφυρες» για μετεκλογικές συνεργασίες; Αυτά σχολιάζουν τα αστικά επιτελεία, τα ΜΜΕ και τα άλλα κόμματα σχετικά με την παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Καταγράφουν παράλληλα τη «σχοινοβασία σε τεντωμένο σκοινί» που προκαλούν οι ανταγωνισμοί και οι «αβεβαιότητες» ενόψει μιας νέας καπιταλιστικής κρίσης και της συνέχισης του ιμπεριαλιστικού πολέμου. Ομως, ακόμα και σε ένα τέτοιο «θολό τοπίο», υπάρχουν «βεβαιότητες» που ανέδειξε η πρωθυπουργική ομιλία. Για παράδειγμα, είναι βέβαιο ότι η πολιτική που φουντώνει τη φτώχεια για να θωρακίσει τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, θα συνεχιστεί ακάθεκτη. Βέβαιο είναι επίσης ότι τα ψίχουλα που εξαγγέλλονται - όσα απ' αυτά δεν είναι απευθείας επιδοτήσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους - αποτελούν επί της ουσίας έμμεσες επιδοτήσεις, που το κράτος παίρνει από την άλλη τσέπη του λαού και ανατροφοδοτούν τις αιτίες της φτώχειας. Βέβαιο είναι, τέλος, ότι το κοινό πρόγραμμα ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και λοιπών, που ακούει στο όνομα «Ταμείο Ανάκαμψης», είναι έτοιμο προς εφαρμογή μαζί με τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα. Το μόνο ερώτημα είναι ποια κυβέρνηση και με ποια σύνθεση θα κάνει τη μοιρασιά στους επιχειρηματικούς ομίλους.

... και βεβαιότητες

Ολα τα παραπάνω έρχονται να υπογραμμίσουν μια ακόμα αδιαμφισβήτητη βεβαιότητα: Οτι η διέξοδος για τον λαό δεν βρίσκεται στους σημερινούς κι επίδοξους κυβερνητικούς «σωτήρες», στην αναμονή για λύσεις από τις αστικές κυβερνήσεις και στην αντιλαϊκή «σταθερότητα» που εξασφαλίζει την άγρια εκμετάλλευση. Αλλά στον δρόμο της οργάνωσης του αγώνα για αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, κατάργηση των αντιλαϊκών φόρων, πραγματικές ανάσες για τον λαό, σύγχρονα δικαιώματα. Αυτές οι «ανακοινώσεις» έγιναν έξω από το Βελλίδειο το Σάββατο, από το μεγάλο συλλαλητήριο σωματείων, συλλόγων αγροτών, αυτοαπασχολούμενων. Σε αυτές και μόνο μπορούν να προσβλέπουν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα, μπαίνοντας ακόμα πιο ορμητικά στον αγώνα.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1873 Γεννιέται ο κορυφαίος Ελληνας μαθηματικός Κωνσταντίνος Καραθεοδωρής.

1908 Γεννιέται ο σκηνοθέτης και δάσκαλος του θεάτρου Κάρολος Κουν, δημιουργός της «Λαϊκής Σκηνής» το 1933, του «Θεάτρου Τέχνης» το 1942 κ.ά.

1922 Η Σμύρνη παραδίδεται στις φλόγες, ενώ χιλιάδες, ξεριζωμένοι πια, προσπαθούν να φύγουν προς την Ελλάδα, με όποια μέσα μπορούν, για ν' αποφύγουν τη σφαγή.

1945 Ο υπουργός Εξωτερικών της Σοβιετικής Ενωσης υποβάλλει υπόμνημα σχετικά με την κατάσταση στην Ελλάδα, στο οποίο τόνιζε, μεταξύ άλλων, πως η κυβέρνηση δεν ήταν αντιπροσωπευτική και πως παραβίαζε τη Συμφωνία της Βάρκιζας.

1968 Η Αλβανία αποχωρεί και τυπικά πια από το Σύμφωνο της Βαρσοβίας. Οι προστριβές μεταξύ του Κόμματος Εργασίας της Αλβανίας και του ΚΚΣΕ είχαν αρχίσει ήδη από το 1958, με το πρώτο να προσεγγίζει σταδιακά το ΚΚ Κίνας.

1993 Το Ισραήλ και η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης υπογράφουν συμφωνία ειρήνης, με την οποία παραχωρείται περιορισμένη αυτονομία στα κατεχόμενα εδάφη.

1995 Υπογράφεται στη Νέα Υόρκη η λεγόμενη «ενδιάμεση συμφωνία», με την οποία η Ελλάδα αίρει το εμπάργκο και αναγνωρίζει τα Σκόπια με το όνομα ΠΓΔΜ, ενώ τα Σκόπια αφαιρούν από τη σημαία τους τον Ηλιο της Βεργίνας.

...και σαν χτες

1935 Πραγματοποιείται συνεδρίαση της ΚΕ του ΚΚΕ, στην οποία εγκρίθηκαν οι Αποφάσεις του 7ου Συνεδρίου της Κομμουνιστικής Διεθνούς και ψηφίστηκε σχετική Απόφαση για τη συγκρότηση «ενιαίου προλεταριακού μετώπου και τη συνδικαλιστική ενότητα, την πολιτική ενότητα της εργατικής τάξης, το παλλαϊκό ενιαίο μέτωπο, τη δημιουργία αντιφασιστικής κυβέρνησης» και την «πάλη για την ειρήνη».

1959 Η Σοβιετική Ενωση εκτοξεύει με επιτυχία το δεύτερο μη επανδρωμένο σκάφος προς τη Σελήνη («Λούνα-2»). Πρόκειται για το πρώτο σκάφος στην Ιστορία της ανθρωπότητας που έφτασε στη Σελήνη και γενικότερα σε εξωγήινο σώμα.

1963 Υπογράφεται στην Αγκυρα η Συμφωνία σύνδεσης ΕΟΚ - Τουρκίας, η οποία προέβλεπε σταδιακά την δασμολογική ένωση και σε βάθος χρόνου την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΟΚ.

1980 Ο στρατηγός Κ. Εβρέν, επικεφαλής πραξικοπήματος, ανατρέπει την κυβέρνηση της Τουρκίας υπό τον Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ. Το δικτατορικό καθεστώς διήρκεσε 3 χρόνια.

2013 Συνεργείο της ΚΝΕ και του ΚΚΕ, εργάτες και στελέχη των ταξικών συνδικάτων, που πραγματοποιούσαν αφισοκόλληση για το 39ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στο Πέραμα (λίγα μέτρα από την πύλη της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης), δέχονται δολοφονική επίθεση από 30 και πλέον χρυσαυγίτες. Επτά κομμουνιστές συνδικαλιστές τραυματίστηκαν. Η ΚΟ Πειραιά του ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ απάντησαν με άμεσες και μαζικές κινητοποιήσεις.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ