Τετάρτη 31 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΠΑΤΡΑ
Γολγοθάς για χιλιάδες λαϊκές οικογένειες η ανεύρεση φοιτητικής στέγης

Από παλιότερη κινητοποίηση οικότροφων φοιτητών στην Πάτρα
Από παλιότερη κινητοποίηση οικότροφων φοιτητών στην Πάτρα
Σε ...Γολγοθά εξελίσσεται και στην Πάτρα η αναζήτηση στέγης για την πλειοψηφία των πρωτοετών φοιτητών (περίπου 5.000 και για τα δύο Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, Πάτρας και Πελοποννήσου), με πολλούς να διαπιστώνουν από την πρώτη στιγμή ότι το κόστος διαβίωσής τους αναμένεται να στοιχίσει πολύ ακριβά, βάζοντας μεγάλες δυσκολίες στο όνειρό τους για σπουδές.

Η κατάσταση που διαμορφώνεται καθημερινά, ιδιαίτερα από την ανακοίνωση των βάσεων και μέχρι την έναρξη των μαθημάτων, δείχνει ότι ένα παιδί εργατικής - λαϊκής οικογένειας θα συναντήσει μεγάλα εμπόδια στο να ολοκληρώσει τις σπουδές του, αφού το κόστος για την ενοικίαση μιας γκαρσονιέρας έχει εκτιναχθεί, ιδιαίτερα τα τελευταία δύο χρόνια. Απ' αυτό και μόνο το γεγονός πρέπει να ετοιμάζεται για μεγάλες θυσίες, συνυπολογίζοντας στην πορεία και τα υπόλοιπα έξοδα διαβίωσής του.

«Χρυσάφι» για λίγα τετραγωνικά μέτρα

Συγκεκριμένα, για έναν ανθρώπινης διαβίωσης χώρο (χωρίς επίπλωση), λίγων τ.μ. (μονή γκαρσονιέρα από 22 - 30 τ.μ.), με χρήση μιας συγκοινωνίας για πρόσβαση στο Πανεπιστήμιο στο Ρίο (περιοχές κέντρου, Αγίας Σοφίας), οι τιμές έχουν εκτοξευτεί, ξεκινώντας τα ενοίκια από τα 250 με 380 ευρώ, με τις περισσότερες πολυκατοικίες να είναι παλιές, ειδικά στο κέντρο. Στις «δίχωρες» γκαρσονιέρες (έως 35 τ.μ.) οι τιμές αυξάνονται, τουλάχιστον 50 ευρώ επιπλέον, ενώ έχουν φτάσει στα ύψη δυάρια και τριάρια, που επιλέγονται ακόμη και για συγκατοικήσεις, ξεκινώντας από 450 ευρώ (40 - 55 τ.μ.) και 580 ευρώ αντίστοιχα (75 - 110 τ.μ.) για τις ίδιες περιοχές και ανάλογα με το πόσο καινούργιο είναι ένα σπίτι ή τι ανακαινίσεις έχουν γίνει σε αυτό. Ακόμα πιο ακριβές είναι όλες οι επιπλωμένες κατοικίες.

Σε περιοχές πιο μακριά από τα Ιδρύματα οι τιμές χαμηλώνουν ελάχιστα, όμως πρόκειται για γειτονιές που ουσιαστικά δεν εξυπηρετούν την πρόσβαση στα Ιδρύματα, ιδιαίτερα στο Πανεπιστήμιο Πατρών στο Ρίο.

Μια έρευνα ακόμη και στα διάφορα σάιτ ενοικίασης κατοικιών δείχνει πώς έχει η κατάσταση: Φτηνότερα ενοίκια αφορούν κυρίως πολύ παλιότερα και με πολλά προβλήματα σπίτια, ή ακόμα και σε περιοχές όπου μπορεί κάποιος να χρειάζεται από δύο συγκοινωνίες μέχρι να φτάσει στο Πανεπιστήμιο.

«Πολλοί εγκαταλείπουν την προσπάθεια»

«Με αυτά τα δεδομένα, με τα έξοδα που έχει κάποιος μόνο για το νοίκι, γίνεται φανερό αμέσως ότι παιδί λαϊκής οικογένειας θα συναντήσει μεγάλα εμπόδια για να σπουδάσει», αναφέρει στον «Ριζοσπάστη» μεσίτρια, σημειώνοντας ότι πλέον διαπιστώνει περιπτώσεις παιδιών που αφήνουν τις σχολές τους προκειμένου να παρακολουθήσουν κάποιο ΙΕΚ ή άλλη παρόμοια σχολή κοντά στο σπίτι τους, ακόμα και πληρώνοντάς την, καθώς έτσι τα έξοδα είναι λιγότερα, ενώ άλλοι αναγκάζονται να μένουν σε πολύ παλιά σπίτια, με ό,τι κινδύνους συνεπάγεται αυτό.

Αναφερόμενη στις αιτίες της κατάστασης επισημαίνει: «Οι επιπτώσεις του κορονοϊού και η γενικότερη ακρίβεια που επικρατεί έχουν ανεβάσει κατά πολύ τις τιμές. Δεν πλήττονται όμως το ίδιο όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Δεν μιλάμε για έναν που διατηρεί μια γκαρσονιέρα που έχει πρόβλημα, αλλά για όσους διαθέτουν σειρά ακινήτων, είναι εισοδηματίες ή έχουν και άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες (κατασκευαστικές εταιρείες κ.λπ.), που επιδιώκουν περισσότερα κέρδη, εκμεταλλευόμενοι την κατάσταση».

Εστίες για... δείγμα και αύξηση των αναγκών

Την ίδια ώρα που το Πανεπιστήμιο Πατρών συγκεντρώνει πάνω από 30.000 ενεργούς φοιτητές, με χιλιάδες εισακτέους και τη νέα περίοδο που διαμορφώνεται η συγκεκριμένη κατάσταση, οι φοιτητικές εστίες του δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών ούτε του 5% του συνόλου τους.

Ταυτόχρονα, πρωτοετείς με τις οικογένειές τους βρίσκονται από τα μέσα του καλοκαιριού σε ένα ατέρμονο κυνήγι «ευκαιριών», προκειμένου να βρουν καταρχάς ένα κατάλυμα, αλλά και να πετύχουν μια προσιτή τιμή. Πολλοί απέφυγαν να κλείσουν σπίτι μέσα στο καλοκαίρι, προκειμένου να μην πληρώσουν το ένα νοίκι χωρίς διαμονή στο σπίτι, με αποτέλεσμα σήμερα οι δυσκολίες τους να μεγαλώνουν. Σε αυτές τις περιπτώσεις έρχονται να προστεθούν πάνω από 1.000 φοιτητές από Τμήματα που έκλεισαν στις γύρω πόλεις (Αίγιο, Πύργο, Αγρίνιο) και πολλοί, στο 4ο έτος πλέον, ψάχνουν πού να μείνουν.

Τα παραπάνω προβλήματα θα αποτελέσουν άμεσα αντικείμενο παρεμβάσεων των δυνάμεων της ΚΝΕ στην πόλη, με τη μαζική διακίνηση του τετρασέλιδου της Οργάνωσης, αλλά και στους φοιτητικούς συλλόγους, προκειμένου να ληφθούν αγωνιστικές πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της ικανοποίησης των αυξημένων αναγκών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ