Τρίτη 30 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΕΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ «ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ»
Ενας νεκρός και τρεις τραυματίες μέσα σε μόλις λίγες μέρες

Μέτρα προστασίας διεκδικούν τα εργατικά συνδικάτα, αναδεικνύοντας τις ευθύνες κράτους και εργοδοσίας

Καθαρίστρια ακρωτηριάστηκε την περασμένη βδομάδα στο «Αγλαΐα Κυριακού»
Καθαρίστρια ακρωτηριάστηκε την περασμένη βδομάδα στο «Αγλαΐα Κυριακού»
Ενας ακόμα εργαζόμενος δεν γύρισε στο σπίτι από το μεροκάματο, ενώ άλλοι τρεις τραυματίστηκαν σε τρία εργατικά «ατυχήματα» που συνέβησαν τις τελευταίες μέρες σε χώρους δουλειάς. Εντατικοποίηση για να βγαίνει περισσότερη δουλειά μέσα στη μέρα, ελλιπή μέτρα προστασίας γιατί «κοστίζουν» στην εργοδοσία, συνθήκες «ασυλίας» από τους ανύπαρκτους ελέγχους με ευθύνη κράτους και κυβερνήσεων «ζουν και βασιλεύουν», με τους εργαζόμενους να πληρώνουν το βαρύ τίμημα, όπως καταγγέλλουν τα εργατικά συνδικάτα, απαιτώντας μέτρα προστασίας.

Πιο συγκεκριμένα, τη ζωή του έχασε από ηλεκτροπληξία 51χρονος εργαζόμενος, Μηχανοδηγός Α' στο πλοίο «ΠΡΕΒΕΛΗ» την περασμένη Κυριακή. Τα συλλυπητήριά τους για τον θάνατο του Γιώργου Γιαννακόπουλου εκφράζουν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ, απαιτώντας «την άμεση παρέμβαση του υπουργείου Ναυτιλίας και των υπηρεσιών του για την διαλεύκανση των αίτιων του θανάτου του».

Εγκαυματίες σε εργοστάσιο πλαστικών

Σε άλλο εργατικό «ατύχημα», σοβαρά εγκαύματα στο κεφάλι και στα χέρια, πιθανότατα από πλαστικό υλικό, υπέστησαν το Σάββατο νωρίς το βράδυ δύο εργαζόμενοι στο εργοστάσιο πλαστικών «Lariplast», στη Λάρισα, κατά τη διάρκεια της εργασίας τους.

Αξίζει να σημειωθεί πως την ώρα του «ατυχήματος» δεν υπήρχε τεχνικός ασφαλείας βάρδιας στο εργοστάσιο, συγχρόνως δεν υπήρχαν αποστάσεις ασφαλείας ανάμεσα στους εργαζόμενους, ενώ τα Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) ήταν ανύπαρκτα.

Την Κυριακή κλιμάκιο της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λάρισας μαζί με το Κέντρο Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου Κεντρικής Ελλάδας (ΚΕΠΕΚ) πραγματοποίησαν έλεγχο στον χώρο του εργοστασίου για να διερευνηθούν τα πραγματικά αίτια του «ατυχήματος», ώστε να υπάρχει η απόδοση ευθυνών σε όποιους αναλογούν.

Ταυτόχρονα, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, με ανακοίνωσή του, καλεί τους εργαζόμενους του εργοστασίου και συνολικά του νομού να δυναμώσουν τον αγώνα μέσα από τα σωματεία τους, απέναντι στο κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του, διεκδικώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια και προστασία τους στους τόπους δουλειάς, απέναντι στη λογική «κόστους - οφέλους» που θερίζει και σακατεύει τους εργάτες.

Παράλληλα, προβάλλει μια σειρά από διεκδικήσεις όπως για αποφασιστική ενίσχυση με μέσα και προσωπικό της Επιθεώρησης Εργασίας, για συστηματική παρακολούθηση της υγείας των εργαζομένων ανάλογα με τον επαγγελματικό κίνδυνο, για πλήρη κάλυψη των αναγκών των εργαζομένων από τον επαγγελματικό κίνδυνο με ευθύνη του κράτους και αποκλειστική επιβάρυνση του κεφαλαίου, για πλήρη και απολύτως δωρεάν κάλυψη της νοσοκομειακής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, της ιατρικής αποκατάστασης σε περίπτωση εργατικού «ατυχήματος» ή επαγγελματικής ασθένειας. Επίσης, πλήρεις αποδοχές για τους εργαζόμενους για όλο το διάστημα απουσίας από την εργασία λόγω εργατικού «ατυχήματος» ή επαγγελματικής ασθένειας (όπως εάν δούλευαν), επανεκπαίδευση, επανένταξη στην εργασία.

Από κεραμοσκεπή σπιτιού έπεσε οικοδόμος

Να διαλευκανθούν άμεσα οι συνθήκες κάτω από τις οποίες σημειώθηκε ατύχημα και σε οικοδομή στην περιοχή Αγιοβασιλιώτικα Αγρινίου, όπου εργάτης εργολαβικού συνεργείου έπεσε από μεγάλο ύψος από κεραμοσκεπή κατοικίας και μεταφέρθηκε τραυματισμένος στο νοσοκομείο, απαιτεί το Συνδικάτο Οικοδόμων.

Το νέο περιστατικό, που ήρθε να προστεθεί στη μακριά λίστα των «ατυχημάτων», σημειώθηκε το πρωί της Δευτέρας, χωρίς, ευτυχώς, να κινδυνεύσει η ζωή του τραυματία οικοδόμου. Απ' την πρώτη στιγμή, πραγματοποιήθηκε παρέμβαση στην Επιθεώρηση Εργασίας, απαιτώντας να πραγματοποιηθεί αυτοψία στον χώρο, προκειμένου να διαπιστωθούν τα αίτια του συμβάντος.

«Το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί τα "ατυχήματα" εν ώρα εργασίας σε έργα, εργοτάξια και οικοδομές. Ο κατασκευαστικός κλάδος βίωσε την 10ετή κρίση, την παρατεταμένη ανεργία, την ανασφάλιστη εργασία που εκτοξεύτηκε, ενώ τα μέτρα προστασίας είναι υποτυπώδη, αφού για τους εργοδότες θεωρούνται κόστος», αναφέρει ο συνδικαλιστικός φορέας, σημειώνοντας τις ευθύνες της κυβέρνησης για την αποδυνάμωση της Επιθεώρησης Εργασίας.

Αναδεικνύει ότι ενώ υπάρχουν οι «δυνατότητες που παρέχει η επιστήμη και η τεχνολογία, αντί να γίνεται πιο εύκολη η εργασία μας και να παίρνονται μέτρα που θα εξασφαλίζουν το ότι θα γυρνάμε στην οικογένειά μας γεροί και δυνατοί, τα εργατικά "ατυχήματα" έχουν γίνει σχεδόν καθημερινό φαινόμενο», την ώρα που οι αρμόδιες κρατικές ελεγκτικές υπηρεσίες είναι ανύπαρκτες και η πίεση για να ολοκληρωθούν τα έργα γρηγορότερα μεγαλώνει.

Καλεί, τέλος, τους οικοδόμους να ενισχύσουν τη δύναμή τους, συσπειρωμένοι στο σωματείο τους, να μην υποκύπτουν σε εκβιασμούς και διλήμματα της εργοδοσίας, αλλά να κάνουν δική τους υπόθεση τη ζωή και τα δικαιώματά τους.

Στάση εργασίας χτες στο «Αγλαΐα Κυριακού» για το πρόσφατο «ατύχημα»

Σε στάση εργασίας και παράσταση διαμαρτυρίας στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου προχώρησαν χτες το πρωί οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», καταγγέλλοντας το εργατικό «ατύχημα» το οποίο οδήγησε στον ακρωτηριασμό του χεριού μιας συναδέλφου τους, εργολαβικής εργαζόμενης στην καθαριότητα. Στην κινητοποίηση εκτός από το Σωματείο Εργαζομένων στο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» συμμετείχε το Συνδικάτο Καθαριστριών - Καθαριστών νομού Αττικής, συνδικαλιστές από το Σωματείο Εργαζομένων στο Παίδων «Αγία Σοφία», την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων και αντιπροσωπεία του Συλλόγου Γυναικών Ζωγράφου της ΟΓΕ.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη 24 Αυγούστου η εργαζόμενη, παρότι έχει προσληφθεί ως καθαρίστρια, κλήθηκε να εργαστεί στα πλυντήρια - σιδερωτήρια του νοσοκομείου, κατά την πάγια τακτική που θέλει τους εργαζόμενους να τρέχουν από πόστο σε πόστο για να καλύψουν τα μεγάλα κενά που υπάρχουν. Εκεί τραυματίστηκε πολύ σοβαρά, με αποτέλεσμα τον ακρωτηριασμό του χεριού της.

Οι εργαζόμενοι, το Σωματείο στο Νοσοκομείο και το κλαδικό Συνδικάτο των Καθαριστριών καταγγέλλουν τις ελλείψεις προσωπικού, τις συνθήκες εντατικοποίησης, τα παλιά και υποσυντήρητα μηχανήματα στα οποία καλούνται να δουλέψουν εργαζόμενοι χωρίς καμία προηγούμενη εκπαίδευση και ενώ έχουν προσληφθεί σε άλλα πόστα. Ειδικά για το μηχάνημα που προκάλεσε τον τραυματισμό της συναδέλφου τους, έχουν θέσει ερωτήματα για τους λόγους για τους οποίους δεν λειτούργησε όπως θα έπρεπε η ασφάλεια, προκειμένου να διακοπεί η λειτουργία του και να αποφευχθεί ο σοβαρός τραυματισμός. Οσον αφορά την εργολαβική εργασία, έχουν επισημάνει ότι οι εργαζόμενοι με τη συγκεκριμένη εργασιακή σχέση δέχονται ακόμα πιο έντονη την πίεση και την εντατικοποίηση, αφού ζουν με την ανασφάλεια και την αγωνία αν θα συνεχίσουν να έχουν δουλειά.

Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, αντιπροσωπεία των Σωματείων συναντήθηκε με εκπρόσωπο της διοίκησης του Νοσοκομείου. Ανάμεσα στα αιτήματα που έθεσαν, απαίτησαν την κάλυψη των εξόδων και των αναγκών της εργαζόμενης κατά τη διάρκεια της νοσηλείας της, μέχρι την αποκατάσταση της υγείας της, καθώς και τη στήριξη της οικογένειάς της στην οποία υπάρχουν τρία ανήλικα παιδιά.

«Η οργή των εργαζομένων ξεχειλίζει και ζητούν να σταματήσει το μπαλάκι των ευθυνών μεταξύ Διοίκησης του νοσοκομείου και του εργολάβου για το εργατικό ατύχημα της συναδέλφου», τονίζει το Συνδικάτο Καθαριστών - Καθαριστριών. «Η πολιτική ευθύνη υπάρχει και είναι καταλογισμένη τόσο στη σημερινή κυβέρνηση όσο και στις προηγούμενες, που διαχρονικά εμπαίζουν τους εργαζόμενους στην καθαριότητα, δίνοντας γη και ύδωρ σε κάθε είδους εργολαβία που εκμεταλλεύεται τους εργαζόμενους, που λειτουργούν χωρίς έλεγχο σε κάθε είδους φορέα και εργασιακό χώρο. Ουσιαστικές ευθύνες βαραίνουν παράλληλα τη Διοίκηση του νοσοκομείου που υπογράφει τη σύμβαση έργου με τον εργολάβο, χωρίς καμία ουσιαστική προστασία της εργασίας και της ζωής των εργαζομένων», προσθέτει.

Δίπλα στα αιτήματα για τη στήριξη της εργαζόμενης, τα Σωματεία απαιτούν: Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας και προστασίας σε κάθε τμήμα ανάλογα με τις ανάγκες του. Εκπαίδευση όλου του προσωπικού από ειδικό ασφαλείας για τήρηση των μέτρων. Ανθρώπινες συνθήκες εργασίας. Να σταματήσουν η εντατικοποίηση, η υπερεφημέρευση, οι διπλοβάρδιες και οι υπερωρίες. Να επιστρέψουν όλοι οι εργαζόμενοι στα πόστα για τα οποία έχουν προσληφθεί. Δεν θα δεχθούμε να δουλεύουμε σε πόστο με αλλότρια καθήκοντα. Αμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στο ύψος των αναγκών. Να φύγουν οι εργολάβοι από τα νοσοκομεία. Καμία σκέψη για ΣΔΙΤ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ