Τρίτη 30 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 1
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Καμιά αναμονή!

Κάθε μέρα που περνάει, δικαιώνει ακόμα περισσότερο τις ζωτικές διεκδικήσεις εκατοντάδων συνδικάτων και φορέων του λαϊκού κινήματος, που με αφετηρία το μεγάλο συλλαλητήριο της ΔΕΘ στις 10 Σεπτέμβρη, ετοιμάζουν μπαράζ πρωτοβουλιών και μαζικών κινητοποιήσεων σε όλη τη χώρα. Στο επίκεντρο βρίσκεται η πάλη για αυξήσεις στους μισθούς, μέτρα ουσιαστικής ανακούφισης του λαού από την ακρίβεια στα βασικά αγαθά και ιδιαίτερα στο ρεύμα και στα καύσιμα.

Με τον αγωνιστικό σχεδιασμό και τη δράση τους, τα συνδικάτα δίνουν απάντηση στην προσπάθεια της κυβέρνησης και των άλλων δυνάμεων του κεφαλαίου να συμβιβάσουν τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα με τα «ψίχουλα» των «pass» και των voucher. Να βάλουν στον πάγο τις δίκαιες διεκδικήσεις τους, στο όνομα της «έκτακτης κατάστασης», που επαναλαμβάνεται ως πρόσχημα, άλλοτε με την οικονομική κρίση, άλλοτε με την αναιμική ανάκαμψη, άλλοτε με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τη νέα κρίση, αναπαράγοντας τα αδιέξοδα για τον λαό.

Επομένως, το κάλεσμα σε αγωνιστικό ξεσηκωμό αναδεικνύει το πραγματικό δίλημμα αυτής της περιόδου: Συμβιβασμός ή/και ανοχή στην πολιτική που τσακίζει τον λαό και προσπαθεί να του φορτώσει ξανά τα σπασμένα της νέας κρίσης, του πολέμου, των ανταγωνισμών για την Ενέργεια, για να σωθεί η καπιταλιστική κερδοφορία; `Η οργάνωση της πάλης για να ανασάνει ο λαός, αντεπίθεση για την ανατροπή της;

Οταν σύσσωμα τα επιτελεία του συστήματος, η ΕΕ και όλοι οι πρόθυμοι προετοιμάζουν τους εργαζόμενους για τον «πιο δύσκολο χειμώνα» ή και για «5 - 10 χρόνια βαρυχειμωνιάς», όταν τους καλούν προκλητικά να «ξεχάσουν την αφθονία», λες και μέχρι σήμερα ζούσαν στη χλιδή, όπως οι μεγαλομέτοχοι των ομίλων, κάθε αναμονή για το «μέγεθος του καλαθιού της ΔΕΘ» που διαφημίζει η κυβέρνηση, είναι χαμένος χρόνος για τον λαό.

Η ίδια η κυβέρνηση φροντίζει από τη μία να διατηρεί στον πάτο τις όποιες προσδοκίες για «ελαφρύνσεις» στον λαό και από την άλλη, ακόμα και αυτές να τις συνδέει με το γδάρσιμο των εργαζομένων και των άλλων βιοπαλαιστών. Από εκεί ακριβώς προκύπτουν κάθε τόσο τα «πλεονάσματα», ένα μικρό μέρος των οποίων δίνεται για τα διάφορα pass, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία χρησιμοποιείται για να ανανεώνονται και να επεκτείνονται τα προνόμια και οι διευκολύνσεις στους ομίλους.

Η «καλαθούνα» για το κεφάλαιο είναι διαρκώς γεμάτη, αφού ξεκοκαλίζει τα διάφορα επενδυτικά «κίνητρα», τα κονδύλια του «Ταμείου Ανάκαμψης», ενώ «έχει να λαμβάνει» ακόμα περισσότερο «ζεστό» χρήμα και «μέτρα στήριξης». Για παράδειγμα, σε συνέχεια της κοροϊδίας των «επιδοτήσεων» για το ρεύμα, στο «πακέτο» της ΔΕΘ αναμένονται μέτρα για το οξυμένο πρόβλημα της στέγης, που είναι στην πραγματικότητα πεσκέσι σε κατασκευαστικούς ομίλους, βάζοντας χέρι στις εισφορές δεκαετιών των εργαζομένων που διαχειρίζεται ο ΟΑΕΔ.

Οι κινητοποιήσεις που προετοιμάζονται με αφορμή τη ΔΕΘ, παίρνουν τη σκυτάλη από μεγάλες και μικρές αγωνιστικές παρεμβάσεις σωματείων σε χώρους δουλειάς και κλάδους, μέσα από τις οποίες οι εργαζόμενοι κατάφεραν να αποσπάσουν και να κατοχυρώσουν μέσα από την υπογραφή ΣΣΕ ορισμένα μέτρα - ανάσα από την ασφυξία που προκαλεί η ακρίβεια και η γενικότερη πολιτική θωράκισης των κερδών.

Το αγωνιστικό τους παράδειγμα δείχνει τον δρόμο, κόντρα στην ψιχουλομαχία ανάμεσα στην κυβέρνηση, τον ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα, στον ανταγωνισμό τους για την κυβερνητική εναλλαγή.

Με στόχο η φετινή χρονιά να είναι ακόμα πιο μαχητική, ακόμα πιο αγωνιστική για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, η μεγάλη συγκέντρωση των συνδικάτων στη Θεσσαλονίκη στις 10 Σεπτέμβρη και η σύσκεψη προετοιμασίας την ερχόμενη Πέμπτη, που καλεί το ΠΑΜΕ, μπορούν να μετατραπούν σε μεγάλα αγωνιστικά ραντεβού, να συμβάλουν στην κλιμάκωση της πάλης σε όλη τη χώρα. Με νέες δυνάμεις στον αγώνα, με περισσότερα σωματεία στους δρόμους, με ένταση της αλληλεγγύης, να διαμορφωθούν νέες εστίες μαχητικής διεκδίκησης και αντεπίθεσης, με επίκεντρο τα συμφέροντα και τις ανάγκες των εργαζομένων και της νεολαίας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ