Πέμπτη 18 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αποδίδει μέγιστη σημασία στη στενή σχέση με το Ισραήλ

Ο καγκελάριος Ο. Σολτς χαρακτήρισε «εξωφρενικές» τις δηλώσεις του Παλαιστίνιου Προέδρου για ολοκαυτώματα της ισραηλινής κατοχής

Από τους συχνούς ισραηλινούς βομβαρδισμούς κατά αμάχων στην πολύπαθη Γάζα

Copyright 2021 The Associated

Από τους συχνούς ισραηλινούς βομβαρδισμούς κατά αμάχων στην πολύπαθη Γάζα
Αντιπαράθεση ανάμεσα στην Παλαιστινιακή Αρχή και την κυβέρνηση του σοσιαλδημοκράτη Γερμανού καγκελάριου Ολαφ Σολτς έχει ξεσπάσει με αφορμή τις προχτεσινές δηλώσεις του Παλαιστίνιου Προέδρου Μαχμούτ Αμπάς, στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο, που είπε ότι «από το 1947 έως σήμερα το Ισραήλ διέπραξε 50 σφαγές σε παλαιστινιακά χωριά και πόλεις, στο Ντέιρ Γιασίν, στην Ταντούρα, στο Καφρ Κασίμ και πολλά άλλα, 50 σφαγές, 50 ολοκαυτώματα».

Η αναφορά του Παλαιστίνιου Προέδρου προκάλεσε άμεσα έντονες αντιδράσεις στο Ισραήλ, με την κυβέρνηση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Γιαΐρ Λαπίντ να απαιτεί από τη γερμανική κυβέρνηση την καταδίκη της δήλωσης. Ακολούθησε η αντίδραση του παλαιστινιακού υπουργείου Εξωτερικών, που ανέφερε πως το Ισραήλ όχι μόνο συνεχίζει τις ενέργειες κατά των Παλαιστινίων, αλλά προσπαθεί να καταπιέσει σχόλια «που θυμίζουν στους Ισραηλινούς και τη διεθνή κοινότητα τα πολλά εγκλήματα που διαπράχθηκαν από το Ισραήλ».

Μέτα από αυτά ο Σολτς από τον λογαριασμό του στο Τουίτερ δήλωσε «αηδιασμένος» από τις «εξωφρενικές δηλώσεις» του Παλαιστίνιου Προέδρου Μαχμούτ Αμπάς, αναφέροντας: «Για μας τους Γερμανούς ειδικά, οποιαδήποτε σχετικοποίηση της μοναδικότητας του Ολοκαυτώματος είναι μη ανεκτή και ανεπίτρεπτη. Είμαι αηδιασμένος από τις εξωφρενικές δηλώσεις του Παλαιστίνιου Προέδρου Μαχμούτ Αμπάς».

Επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι αργότερα χτες βράδυ είχε δρομολογηθεί επικοινωνία του καγκελάριου με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, επειδή η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αποδίδει τη «μέγιστη σημασία» στη στενή σχέση εμπιστοσύνης με το Ισραήλ.

Το πινγκ - πονγκ δηλώσεων και αντιδηλώσεων συνεχίστηκε με νεότερη αντίδραση του Παλαιστίνιου Προέδρου, που προσπάθησε να αμβλύνει τις εντυπώσεις, δηλώνοντας πως το ναζιστικό Ολοκαύτωμα σε βάρος εκατομμυρίων Εβραίων είναι «το πιο ειδεχθές έγκλημα στη σύγχρονη Ιστορία». Τόνισε πως δεν το αρνείται, ούτε αμφισβητεί «τη μοναδικότητα του Ολοκαυτώματος», επισημαίνοντας από την άλλη ότι «τα εγκλήματα και οι σφαγές σε βάρος του παλαιστινιακού λαού από τη Νάκμπα το 1947 και έπειτα συνεχίζονται και διαπράττονται από τα χέρια των ισραηλινών δυνάμεων».

Συνάντηση Παλαιστίνιου υποστράτηγου με τον Ρώσο υφυπουργό Αμυνας

Ενδιαφέρον μέσα σε όλα αυτά είχαν και άλλες δύο παράλληλες περιφερειακές εξελίξεις.

Το πρώτο αφορά τις ενδιαφέρουσες δηλώσεις που έκανε ο Ρώσος υφυπουργός Αμυνας Αλεξάντρ Φομίν μετά τη συνάντηση που είχε την Τρίτη στη Μόσχα με τον υποστράτηγο Νιντάλ Αμπού Ντουχάν της Παλαιστινιακής Εθνικής Αρχής, στο περιθώριο μιας διάσκεψης για την ασφάλεια, η οποία πραγματοποιήθηκε παράλληλα με το διεθνές φόρουμ στη Ρωσία «Army-2022».

Σε σχετική χτεσινή ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Αμυνας αναφέρεται πως οι Φομίν και Ντουχάν συναντήθηκαν για να συζητήσουν τη συνεργασία των δύο πλευρών στον στρατιωτικό τομέα και στον τομέα των πληροφοριών. Η ανακοίνωση αυτή αποκτά επιπρόσθετη σημασία στο φόντο της πρόσφατης επιδείνωσης των σχέσεων Ρωσίας - Ισραήλ με αφορμή τον ρόλο του τελευταίου στον πόλεμο της Ουκρανίας υπέρ της κυβέρνησης Ζελένσκι στο Κίεβο.

Η δεύτερη περιφερειακή εξέλιξη που έχει ενδιαφέρον είναι οι ανακοινώσεις των κυβερνήσεων σε Ισραήλ και Τουρκία πως αποφάσισαν την πλήρη αποκατάσταση των διμερών διπλωματικών σχέσεων με την επιστροφή των εκατέρωθεν πρεσβευτών και γενικών προξένων στις δύο χώρες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αυξάνονται συνεχώς οι δολοφονίες Παλαιστινίων(2023-01-20 00:00:00.0)
«Ξεπάγωμα» της συνεργασίας με το Ισραήλ(2020-11-18 00:00:00.0)
Αποσύρεται από όλες τις συμφωνίες με Ισραήλ και ΗΠΑ(2020-05-21 00:00:00.0)
«Κόκκινες γραμμές» από τους Παλαιστίνιους(2014-03-08 00:00:00.0)
Θέλει παλαιστινιακό «κράτος» στα μέτρα του(2011-05-25 00:00:00.0)
Αγωνιστική υποδοχή στον εγκληματία Μπους(2008-01-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ