Πέμπτη 18 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυκλώνει...

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ιταλικού Τύπου, πολεμικά της Μόσχας προέβησαν στις 22 Ιούλη σε μία ιδιαίτερα «τολμηρή» και στρατηγική ενέργεια: Τοποθετήθηκαν με τρόπο ώστε να φράξουν την Αδριατική και να παρεμποδίσουν την πορεία του αμερικανικού αεροπλανοφόρου «Χάρι Τρούμαν» που έπλεε προς την περιοχή, η οποία θεωρείται στρατηγικής σημασίας, τόσο για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία όσο και για τα Βαλκάνια, όπου το φιτίλι των ανταγωνισμών συνεχίζει να καίει άσβεστο. Τα ιταλικά Μέσα χαρακτηρίζουν πρωτοφανή τον «ελιγμό αποκλεισμού», καθώς Ρώσοι και ΝΑΤΟικοί βρέθηκαν «σε απόσταση βολής» μεταξύ τους. Λίγες μέρες μετά, στις 25 Ιούλη, η ΝΑΤΟική δύναμη SMG2 - με αμερικανικά, ιταλικά, ισπανικά, τουρκικά και ελληνικά μαχητικά και φρεγάτες - συγκεντρώθηκε στο Ιόνιο, σχηματίζοντας ένα τετράγωνο γύρω από το αεροπλανοφόρο, με σκοπό να φανεί ότι το ΝΑΤΟ δεν σκοπεύει «να απολέσει τον έλεγχο της περιοχής». Τις ίδιες μέρες πάνω κάτω, εξελισσόταν και η νέα ένταση στις σχέσεις Κοσόβου - Σερβίας.

... και πάει

Με δυο λόγια, τα μαύρα σύννεφα των ανταγωνισμών και του πολέμου «κυκλώνουν» συνεχώς και την ίδια ώρα η στρατηγική της εμπλοκής που υπηρετούν η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα βάζει σε μεγαλύτερο κίνδυνο τον λαό σε κάθε γωνιά της χώρας. Το ίδιο το περιστατικό στην Αδριατική, μια ανάσα από τις δυτικές ακτές της χώρας, δείχνει ότι καμία αυταπάτη δεν μπορεί να τρέφει ο λαός περί «ασφάλειας και σταθερότητας» από τους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς: Μόνο μαγνήτης κινδύνων και στόχος των αντίπαλων ιμπεριαλιστικών κέντρων είναι για παράδειγμα οι στρατιωτικές υποδομές και στη Δυτική Ελλάδα, που η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι άλλοι έχουν μετατρέψει σε ΝΑΤΟικά ορμητήρια. Οπως η Ανδραβίδα, αλλά και ο Αραξος, που βρίσκεται σταθερά στον πυρηνικό σχεδιασμό του ΝΑΤΟ. Αυτόν τον θανατηφόρο κύκλο μόνο ο λαός μπορεί να τον σπάσει με τον αγώνα του ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, που σημαίνει να κλείσουν και όλες οι ξένες βάσεις στη χώρα μας.

Νικητές

Οι εργαζόμενοι στη «Μαλαματίνα» διεκδικούν να ανακληθούν οι απολύσεις 15 συναδέλφων τους και να υπογραφεί επιχειρησιακή Σύμβαση Εργασίας με αύξηση μισθών. Σε συνθήκες βαριάς ακρίβειας, δεν είναι μόνο δίκαιο, αλλά δυο φορές αναγκαίο να παλεύουν για τους μισθούς. Πολύ περισσότερο που τα προηγούμενα χρόνια τους επιβλήθηκαν μειώσεις, στο όνομα του «να σωθεί η εταιρεία». Η κυβέρνηση, που ...αγωνιά τάχα για το πώς τα βγάζει πέρα ο κόσμος, κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να συμπαρασταθεί στην εργοδοσία, που απορρίπτει τα αιτήματα των εργαζομένων. Αποκορύφωμα είναι η καθημερινή παρουσία και επέμβαση των ΜΑΤ, προκειμένου να σπάσει η πολυήμερη απεργία. Δηλαδή, δεν φτάνει που το κράτος καταδικάζει χιλιάδες εργαζόμενους σε μισθούς πείνας, καθορίζοντας με νόμο τον κατώτερο μισθό, δεν φτάνει που με τους νόμους του βάζει εμπόδια στην υπογραφή ΣΣΕ, έρχεται να καταστείλει και όποιον διεκδικεί αυξήσεις στους μισθούς, αναλαμβάνοντας «εργολαβικά» την υπεράσπιση των μετόχων και ιδιοκτητών του ομίλου. Γι' αυτόν τον σκοπό φτιάχτηκε άλλωστε το αντιαπεργιακό νομοθετικό πλαίσιο, που συμπληρώνουν η μια κυβέρνηση μετά την άλλη. Ποια «εναλλακτική» συστήνει στους εργαζόμενους; Να ζουν με καθηλωμένους μισθούς (ή και χωρίς μισθό όσοι απολύθηκαν) και να φυτοζωούν, περιμένοντας τα ψίχουλα των κρατικών επιδομάτων και τα διάφορα «pass», που ετοιμάζεται να εξαγγείλει από τη ΔΕΘ. Οι εργαζόμενοι στη «Μαλαματίνα», όπως και χιλιάδες άλλοι σε όλη τη χώρα, δηλώνουν με τον αγώνα τους ότι δεν συμβιβάζονται μ' αυτήν τη χαμοζωή, με τους αντεργατικούς νόμους τού «σφάξε με αγά μου ν' αγιάσω». Αυτή είναι η μεγαλύτερη συνεισφορά του αγώνα τους στην εργατική τάξη. Κι απ' αυτήν την άποψη μπορούν ήδη να αισθάνονται νικητές.

Τέως

Ως «τέως ΚΝίτης» αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ ο Τ. Θεοδωρικάκος, με αφορμή τις δηλώσεις του σχετικά με τη βάρβαρη αντιμετώπιση των μεταναστών στον Εβρο. Αλήθεια, όμως, γιατί δεν τον αναφέρουν και ως «τέως ΣΥΝ»; Μήπως δεν ήταν μαζί με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα που έφευγαν «πυξ λαξ» από την ΚΝΕ το 1991; Γιατί όχι και «τέως ΠΑΣΟΚ»; Δεν ήταν μαζί με στελέχη του ΣΥΝ που πήγαιναν κατόπιν στο ΠΑΣΟΚ, πριν κάνει την τελευταία μεταπήδηση στη ΝΔ; Αλήθεια, προς τι η επιλεκτική μνήμη και το άγχος; Από την άλλη, βέβαια, τους «νιώθουμε» τους ΣΥΡΙΖΑίους και τον πόνο τους. Οσο πιο πολλά υπογράφουν μαζί με τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τους λοιπούς, από μνημόνια και ΝΑΤΟικές βάσεις μέχρι τις κατάπτυστες συμφωνίες ΕΕ - Τουρκίας για τον εγκλωβισμό των μεταναστών, τόσο πιο βαθιά στον βούρκο πρέπει να βάζουν το χεράκι τους για να ψαρέψουν στα θολά νερά. Ασε που πρέπει να ψάξουν καμιά 40αριά χρόνια πίσω, μπας και βρουν κάτι που να τους διαφοροποιεί τάχα με τους μετέπειτα συνοδοιπόρους τους...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1750 Γεννιέται ο Ιταλός συνθέτης της κλασικής μουσικής Αντόνιο Σαλιέρι.

1932 Πεθαίνει στη Θεσσαλονίκη υποκύπτοντας στα τραύματά του ο κομμουνιστής εργάτης Χ. Σταμπουλίδης, ο οποίος είχε δεχθεί δολοφονική επίθεση από συμμορίες της φασιστικής οργάνωσης Εθνική Ενωση Ελλάς (ΕΕΕ).

1933 Γεννιέται ο Γαλλοπολωνός σκηνοθέτης Ρομάν Πολάνσκι.

1944 Οι ναζί δολοφονούν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μπούχενβαλντ τον ηγέτη του γερμανικού προλεταριάτου και πρόεδρο της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Γερμανίας Ερνστ Τέλμαν.

1944 Η Κεντρική Επιτροπή του Εργατικού ΕΑΜ (ΕΕΑΜ) αποφασίζει τη μετονομασία της σε Γενική Συνομοσπονδία Εργατών της Ελλάδας.

1950 Δολοφονείται από ακροδεξιά στοιχεία ο Πρόεδρος του Κομμουνιστικού Κόμματος Βελγίου Ζουλιέν Λαό. Στην κηδεία του παραβρέθηκαν πάνω από 300.000 εργάτες σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

1967 Πεθαίνει ο Γιάννης Ιωαννίδης, πρώην μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

1978 Ψηφίζεται στη Βουλή (στο θερινό τμήμα) ο Ν. 815 για τα ΑΕΙ, που θα πυροδοτήσει κύμα οξύτατων αντιδράσεων του φοιτητικού κινήματος, πανεπιστημιακών και των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ο νόμος προέβλεπε αυστηρότερες διατάξεις ως προς το εξεταστικό, περιορισμό του πανεπιστημιακού ασύλου και διατήρηση του θεσμού της έδρας.

1981 Αμερικανικά μαχητικά «F-14Α» του αεροπλανοφόρου «Νίμιτς» καταρρίπτουν 2 λιβυκά αεροσκάφη «SU-22» στον κόλπο της Σίδρας, τη θαλάσσια περιοχή της οποίας η Λιβύη θεωρούσε μέρος των εθνικών της υδάτων, αλλά οι ΗΠΑ ισχυρίζονταν πως ήταν διεθνή.

1985 Μαίνεται ο εμφύλιος πόλεμος στη Βηρυτό. Μέσα σε τρεις μέρες σκοτώνονται 113 άτομα, στον μουσουλμανικό και τον χριστιανικό τομέα.

1999 Μεγάλος σεισμός στην Τουρκία αφήνει πίσω του 17.127 νεκρούς, δεκάδες χιλιάδες τραυματίες και σχεδόν 300.000 άστεγους. Οι τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ο σεισμός, που σημειώθηκε στις 00.02 τοπική ώρα, ήταν μεγέθους 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ (7,8 βαθμών σύμφωνα με το Σεισμολογικό Ινστιτούτο του Φράιμπουργκ και το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο). Οι μεγαλύτερες καταστροφές σημειώθηκαν στην περιοχή της Νικομήδειας (Ιζμίτ), 130 χιλιόμετρα ανατολικά της Κωνσταντινούπολης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ