Τετάρτη 17 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΒΟΛΟΣ
Δύο τραυματίες και καταστροφές άφησε πίσω του το μπουρίνι της Κυριακής

Για μια ακόμη φορά αναδεικνύονται οι ευθύνες των κυβερνήσεων και των διοικήσεων Περιφέρειας και δήμων για την έλλειψη υποδομών αντιπλημμυρικής προστασίας

Λίγη ώρα δυνατής βροχής στον Βόλο και πλημμύρισαν τα πάντα
Λίγη ώρα δυνατής βροχής στον Βόλο και πλημμύρισαν τα πάντα
Δύο τραυματίες και πολλές καταστροφές είναι ο απολογισμός από το μπουρίνι που έπληξε την Κυριακή το απόγευμα τον Βόλο, προκαλώντας πολλά προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή με πτώσεις δέντρων, κατολισθήσεις και εγκλωβισμούς αυτοκινήτων σε δρόμους.

Το μπουρίνι διήρκεσε 45 λεπτά και οι δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν - ευτυχώς - ελαφρά από κλαδιά που έπεσαν από δέντρα, λόγω των θυελλωδών ανέμων και ισχυρών βροχών που έπληξαν την πόλη. Προβλήματα εντοπίστηκαν και στο οδικό δίκτυο, αφού χρειάστηκε ο απεγκλωβισμός ενός μωρού και των γονιών του από το αυτοκίνητό τους.

Στην Πυροσβεστική τα τηλέφωνα «έσπασαν» από κατοίκους που ζητούσαν βοήθεια για την απάντληση νερού και εγκλωβισμένων, όπως και στο Λιμεναρχείο για βάρκες που βρίσκονταν στη θάλασσα. Αλλά και το κτίριο της Πυροσβεστικής πλημμύρισε, αφού η παλαιότητα του κτιρίου δεν άντεξε τον μεγάλο όγκο του νερού, με αποτέλεσμα να μπουν νερά στον όροφο του κτιρίου που βρίσκονται οι θάλαμοι και τα γραφεία διοίκησης.

Ακόμα, πολλά αυτοκίνητα που ήταν σταθμευμένα σε οδούς στη συνοικία των Αγίων Αναργύρων και της Νεάπολης θάφτηκαν στα νερά και τη λάσπη.

Ταυτόχρονα, από τις δυνατές ριπές του ανέμου ξεριζώθηκαν δέντρα, ενώ λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων χωρίς ρεύμα έμειναν πολλές περιοχές.

Λίμνη σε κεντρικό δρόμο
Λίμνη σε κεντρικό δρόμο
Τα προβλήματα συνεχίστηκαν μέχρι και χτες, καθώς συνοικίες της πόλης έμειναν χωρίς νερό λόγω ζημιών στο δίκτυο υδροδότησης.

Βαριές ευθύνες κυβέρνησης - Τοπικής Διοίκησης για την έλλειψη αντιπλημμυρικής προστασίας

Οι παραπάνω καταστροφές ήρθαν να επιβεβαιώσουν την έλλειψη αναγκαίων υποδομών αντιπλημμυρικής προστασίας και την ελλιπή συντήρηση των υπαρχουσών και κυρίως τις διαχρονικές ευθύνες κυβερνήσεων, περιφερειακών και τοπικών αρχών, οι οποίες κινήθηκαν για μια ακόμη φορά στην πεπατημένη των «ακραίων φαινομένων» και της «ατομικής ευθύνης», προσπαθώντας να απαλλάξουν από κάθε ευθύνη τον κρατικό μηχανισμό.

Είναι χαρακτηριστικές οι καταγγελίες κατοίκων που έπαθαν ζημιές, για το γεγονός ότι τα φρεάτια έχουν χρόνια να καθαριστούν από τη δημοτική αρχή.

Με ανακοίνωσή της, η Τομεακή Επιτροπή Μαγνησίας του ΚΚΕ αναδεικνύει τις ευθύνες των κυβερνήσεων και των διοικήσεων Περιφέρειας και δήμων, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως «κάθε φορά που έχει έντονη βροχόπτωση παρουσιάζονται πλημμυρικά φαινόμενα. Ο Βόλος έχει ένα δίκτυο όμβριων υδάτων κατασκευασμένο από τη δεκαετία του '50, με προδιαγραφές εκείνης της εποχής. Σήμερα αδυνατεί να καλύψει την απορροή των όμβριων, ενός διπλάσιου σε έκταση πολεοδομικού συγκροτήματος από εκείνη την εποχή, αφού μπορεί να "σηκώσει" λίγα χιλιοστά βροχής. Το επικίνδυνο σκηνικό για την προστασία των κατοίκων από πλημμυρικά φαινόμενα έρχονται να συμπληρώσουν τα βουλωμένα φρεάτια, η κακή συντήρηση του δικτύου, τα ακαθάριστα ρέματα, οι κακοτεχνίες και η σημαντική απογύμνωση σε προσωπικό στις υπηρεσίες του δήμου, αποτέλεσμα της πολιτικής των κυβερνήσεων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, που στερούν από την Τοπική Διοίκηση τους ανάλογους πόρους, προωθώντας ταυτόχρονα την ιδιωτικοποίηση και την ανταποδοτικότητα των υπηρεσιών. Οι ευθύνες της δημοτικής αρχής Βόλου και της Περιφέρειας Θεσσαλίας είναι προφανώς τεράστιες. Η προσήλωσή τους στρέφεται σε έργα της λεγόμενης "Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης - Ανάπλασης", δηλαδή στον εξωραϊσμό μόνο του κέντρου της πόλης, όπου δραστηριοποιούνται όλο και περισσότεροι επιχειρηματικοί όμιλοι. Επιπλέον, την ίδια στιγμή που ΕΕ και κυβερνήσεις παρέχουν προκλητική χρηματοδότηση σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και σε έργα "βιτρίνας", έχουν εγκαταλείψει οποιαδήποτε έργα για τη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος στις γειτονιές της πόλης, που ζουν οι λαϊκές οικογένειες και, κυρίως, έργα βασικών υποδομών για την πολιτική προστασία (αντιπλημμυρική, αντισεισμική, πυροπροστασία) για τα οποία διατίθενται "ψίχουλα". Τα έργα της πολιτικής προστασίας δεν είναι επιλέξιμα, γιατί δεν είναι άμεσα ανταποδοτικά για τους ιδιώτες».

Χτες, κλιμάκια της ΚΟ Μαγνησίας του ΚΚΕ βρέθηκαν στις πληγείσες συνοικίες, όπου κάλεσαν τους πληγέντες να οργανώσουν την πάλη τους διεκδικώντας την άμεση αποκατάσταση όλων των ζημιών, αποζημιώσεις στο 100% αλλά και τον σχεδιασμό, την υλοποίηση αναγκαίων υποδομών και τη συντήρησή τους.

Ταυτόχρονα τόνισαν πως «οι υποδομές αυτές μόνο με τις ολοκληρωμένες προτάσεις του ΚΚΕ μπορούν να διασφαλιστούν, γιατί προϋποθέτουν έναν ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης. Εναν ενιαίο επιστημονικό σχεδιασμό, μέσα από έναν κρατικό φορέα κατασκευών, που θα υλοποιεί έργα υποδομής για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Με αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνογνωσίας και με την πρόσληψη του απαραίτητου μόνιμου επιστημονικού και εργατοτεχνικού προσωπικού. Ετσι μόνο μπορεί να διασφαλιστεί, με ποιότητα και πληρότητα, η κατασκευή, η επέκταση, η συντήρηση και λειτουργία όλων των αναγκαίων υποδομών, χωρίς την εμπλοκή ιδιωτικών - εργολαβικών εταιρειών και συμφερόντων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ