Πέμπτη 11 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Απαλλαγή Λοβέρδου για το σκάνδαλο «Νοvartis»

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ και πρώην υπουργός Ανδ. Λοβέρδος απαλλάχθηκε ομόφωνα από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών σχετικά με την κατηγορία της δωροληψίας από τη φαρμακοβιομηχανία «Novartis». Το Συμβούλιο έκανε δεκτή την πρόταση της εισαγγελέα Πρωτοδικών Μ. Κάψου, η οποία είχε ζητήσει να μην ασκηθεί κατηγορία σε βάρος του Ανδ. Λοβέρδου. Με την απόφαση αυτή κλείνει η έρευνα για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα που είχαν εμπλακεί στην υπόθεση μετά τη διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή, τον Φλεβάρη του 2018, από την τότε εισαγγελέα Διαφθοράς Ελ. Τουλουπάκη. Στο βούλευμά τους οι δικαστές, μετά από αξιολόγηση των στοιχείων της δικογραφίας, καταλήγουν ότι δεν προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις ώστε να στηριχθεί δημόσια στο ακροατήριο η κατηγορία σε βάρος του Ανδ. Λοβέρδου για την αξιόποινη πράξη της δωροληψίας πολιτικού προσώπου κατ' εξακολούθηση, η οποία φέρεται να είχε τελεστεί το χρονικό διάστημα από 1/4/2011 έως 17/5/2012.

Στο σκεπτικό τους σημειώνουν ακόμα ότι δεν προκύπτει ποινική ευθύνη του Ανδ. Λοβέρδου για την υπερτιμολόγηση των επίδικων φαρμάκων της «Novartis», αφού από το σύνολο των αποδεικτικών μέσων δεν διαπιστώνεται η ύπαρξη επαρκών ενδείξεων που να στηρίζουν την κατηγορία εναντίον του πρώην υπουργού. Στο βούλευμα γίνεται ειδική αναφορά στην αξιολόγηση των καταθέσεων των προστατευόμενων μαρτύρων με τις κωδικές ονομασίες «Αικατερίνη Κελέση» και «Μάξιμος Σαράφης», σημειώνοντας ότι οι ένορκες καταθέσεις τους είναι αόριστες, με την έννοια ότι δεν συμπεριλαμβάνουν συγκεκριμένα περιστατικά, τόπο, χρόνο, λοιπές περιστάσεις δωροληψίας, ούτε προσδιορίζεται το ακριβές ποσό αυτής, ενώ οι ίδιοι δεν ήταν ούτε αυτόπτες ούτε αυτήκοοι μάρτυρες.

Ανεξάρτητα από τη συγκεκριμένη εξέλιξη, το μέγα σκάνδαλο που δεν θίγεται είναι το γεγονός ότι το Φάρμακο και η Υγεία του λαού έχουν γίνει εμπόρευμα για να θησαυρίζουν διάφορες εταιρείες, που είναι ευρέως γνωστό ότι στα μέσα που χρησιμοποιούν είναι και οι «μίζες».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ