Πέμπτη 11 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΑΧΑΪΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΝΕ
Με το βλέμμα στο σήμερα τιμήθηκαν οι νεκροί των Σουδενών

Ολους όσοι έπεσαν στη μάχη να ξημερώσουν καλύτερες μέρες για τον λαό, αγωνιζόμενοι για μια νέα κοινωνία, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, τίμησαν με εκδήλωση που πραγματοποίησαν την περασμένη Κυριακή στα Σουδενά (Ανω Λουσούς) η ΚΟΒ Καλαβρύτων του ΚΚΕ και οι Οργανώσεις Αχαΐας του Κόμματος και της ΚΝΕ.

Το χωριό έδωσε δεκάδες μαχητές στις γραμμές των ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΕΠΟΝ, αλλά και στην εποποιία του ΔΣΕ, με εκτελεσθέντες και νεκρούς στα πεδία των μαχών.

«Τιμάμε την ηρωική προσπάθεια του ελληνικού λαού, με μπροστάρη το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ και στη συνέχεια τον ΔΣΕ, να κατακτήσει την ελευθερία και την κοινωνική προκοπή, σε αντίθεση με τα πεπραγμένα του αστικού πολιτικού κόσμου, που στο μεγαλύτερο τμήμα του ήταν απών, ενώ ένα μικρότερο επέλεξε μέχρι και την ανοιχτή συνεργασία με τον κατακτητή. Ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος, όπως και ο Α', γεννήθηκε στους κόλπους του καπιταλιστικού συστήματος ως συνέπεια της μεγάλης όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων για το ξαναμοίρασμα του κόσμου. Με την καθοδήγηση του ΚΚΕ, το ΕΑΜ, ο ΕΛΑΣ και ο ΔΣΕ πάλεψαν για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, της εξαθλιωμένης αγροτιάς και των φτωχών αυτοαπασχολούμενων στρωμάτων των πόλεων», σημείωσε μεταξύ άλλων στην κεντρική ομιλία ο Αποστόλης Αγγελής, μέλος της Τομεακής Επιτροπής Αχαΐας, ο οποίος αναφέρθηκε εκτός των άλλων στις σημερινές εξελίξεις και στα συμπεράσματα που βγαίνουν απ' αυτές με βάση και τα ιστορικά γεγονότα, καλώντας σε αποφασιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ.

«Το πραγματικό δίλημμα λοιπόν που πρέπει να απαντήσει ο λαός είναι: Θα συνεχίσουμε την ίδια πορεία, που είναι προδιαγεγραμμένη και φέρνει μόνο τα χειρότερα; 'Η θα γίνουμε εμείς οι πρωταγωνιστές των εξελίξεων με το ΚΚΕ», επεσήμανε.

Σε ιστορικά στοιχεία για τα Σουδενά αναφέρθηκε ο Σταμάτης Ανδριόπουλος, στέλεχος του Κόμματος και δημοτικός σύμβουλος Καλαβρύτων με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ενώ κατατέθηκαν στεφάνια στο μνημείο του χωριού.

Στον χώρο της εκδήλωσης, στην πλατεία, λειτούργησαν εκθέσεις φωτογραφικού - ιστορικού υλικού και βιβλίου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ