Πέμπτη 11 Αυγούστου 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Σε εφαρμογή τα σχέδια «Εξοικονόμησης» που πληρώνουν τα λαϊκά νοικοκυριά

Στο φόντο του σφοδρού ανταγωνισμού των ενεργειακών μονοπωλίων, εντείνονται τα μέτρα εξοικονόμησης Ενέργειας έως 15% (με διάφορες εξαιρέσεις) που έχουν προταθεί από την ΕΕ και τα οποία πληρώνουν οι λαοί των 27 χωρών - μελών.

Στη Βρετανία καταρτίζονται σχέδια για οργανωμένες διακοπές της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στη βιομηχανία και στα νοικοκυριά στη διάρκεια του χειμώνα, όταν οι χαμηλές θερμοκρασίες είναι ενδεχόμενο να συνυπάρξουν με ελλείψεις στο φυσικό αέριο. Η μειωμένη ικανότητα παραγωγής Ενέργειας μπορεί να αντιστοιχεί στο 1/6 της ζήτησης όταν αυτή κορυφωθεί, σύμφωνα με το τελευταίο σενάριο που έχει καταρτίσει η κυβέρνηση αναφορικά «με τη χειρότερη περίπτωση εξέλιξης της κατάστασης», ακόμη και μετά την έκτακτη λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων παραγωγής Ενέργειας.

Στη Γαλλία, ο ιδιοκτήτης της εταιρείας «Leclerc», που είναι ο μεγαλύτερος λιανοπωλητής τροφίμων στη χώρα, μελετά το ενδεχόμενο να μειώσει τις ώρες λειτουργίας στα καταστήματά της για να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις ρεύματος. Η γαλλική αλυσίδα σούπερ μάρκετ «Carrefour» υπέγραψε μια «Χάρτα EcoWatt» με τον εθνικό φορέα εκμετάλλευσης δικτύου Ενέργειας RTE, μειώνοντας την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στα καταστήματά της σε περιόδους υψηλής ζήτησης.

Στην Ισπανία, όπως αναμενόταν, τέθηκαν χτες σε εφαρμογή τα πρώτα μέτρα εξοικονόμησης Ενέργειας, που αποφασίστηκαν από τη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ, στο πλαίσιο ενός ευρωπαϊκού σχεδίου για την αντιμετώπιση της μείωσης των εισαγωγών ρωσικού αερίου.

Μεταξύ άλλων περιορίστηκε η χρήση των κλιματιστικών σε δημόσιους χώρους και ξενοδοχεία. Κυβερνητικό διάταγμα περιορίζει τον κλιματισμό στους 27 βαθμούς Κελσίου στα περισσότερα εμπορικά καταστήματα, στους χώρους πολιτισμού (κινηματογράφοι, θέατρα) και τις υποδομές μεταφορών, όπως τα αεροδρόμια ή οι σιδηροδρομικοί σταθμοί. Στη διάρκεια του φετινού χειμώνα, οι χώροι αυτοί θα πρέπει να περιορίσουν τη θέρμανση στους 19 βαθμούς Κελσίου το πολύ.

Ο δήμος της Μαδρίτης, που αντιτάσσεται κατηγορηματικά στα μέτρα αυτά, ανακοίνωσε πως σκοπεύει να καταθέσει προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο, την ανώτατη δικαστική αρχή της χώρας, εξαιτίας 10 σημείων του διατάγματος, τα οποία θεωρεί αντισυνταγματικά.

Σχέδια για μέτρα δήθεν μείωσης φόρων στη Γερμανία

Μέτρα - «ασπιρίνη» με υποτιθέμενο στόχο την αντιστάθμιση του υψηλού πληθωρισμού, ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Κρίστιαν Λίντνερ, με αποδέκτες περίπου 48 εκατ. άτομα.

Ανακοίνωσε μείωση των φόρων και αύξηση του βασικού προνοιακού επιδόματος και του επιδόματος παιδιών δίχως αυτά τα μέτρα να καταλαγιάζουν τις αντιδράσεις και από τους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού και από συνδικαλιστικούς φορείς και εργαζόμενους.

Ο Λίντντερ, επικαλούμενος την ανησυχία και τις πιέσεις που προκαλεί η ακρίβεια τροφίμων και Ενέργειας στα λαϊκά νοικοκυριά, ανήγγειλε «μείωση των φόρων» κατά 10 δισεκατομμύρια ευρώ, με τη μέση ελάφρυνση ανά φορολογούμενο υπό προϋποθέσεις να υπολογίζεται στα 192 ευρώ.

Το σχέδιο του Λίντνερ δεν έπεισε τους άλλους εταίρους του κυβερνητικού συνασπισμού, δηλαδή τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους, που ζήτησαν (λόγω της λαϊκής πίεσης) μεγαλύτερες ελαφρύνσεις για τα πιο χαμηλά εισοδήματα. «Η πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση δεν θα ήταν δίκαιη στην τρέχουσα ευαίσθητη κατάσταση και θα ήταν επίσης επικίνδυνη για την οικονομική ανάπτυξη», σχολίασε ο Λίντνερ, που ηγείται του τρίτου κυβερνητικού πόλου, των Φιλελευθέρων (FDP).

Την αντίθεσή τους εξέφρασαν ήδη τα συνδικάτα των εργαζομένων, με τη Συνομοσπονδία τους (DGB) να απορρίπτει τις προτάσεις ως πολύ περιορισμένες. Η DGB ζήτησε από την πλευρά της αύξηση του βασικού επιδόματος από τις 9.984 ευρώ ετησίως στις 12.800 ευρώ.

Ξαναρχίζουν οι εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου

Στο μεταξύ, χτες, ο υπουργός Οικονομίας της Σλοβακίας, Ρίτσαρντ Σούλικ, δήλωσε πως μπορεί να ξαναρχίσουν σύντομα (ακόμη και μέσα στο περασμένο 24ωρο) αφότου διακόπηκαν προχτές οι ροές ρωσικού πετρελαίου μέσω του νότιου τμήματος του αγωγού «Druzhba» που τροφοδοτεί την Τσεχία, τη Σλοβακία και την Ουγγαρία, που περνά από την Ουκρανία.

Τον αγωγό διαχειρίζεται η εταιρεία «Transneft». Προχτές η «Transneft» είχε ανακοινώσει πως σταματά τις ροές πετρελαίου προς τις παραπάνω τρεις χώρες λόγω εμπλοκής στο σύστημα πληρωμών εξαιτίας δυτικών κυρώσεων.

Θεριεύει ο πληθωρισμός...

Στο μεταξύ, οι πολιτικές των αστικών κυβερνήσεων στην ΕΕ υπέρ των συμφερόντων των μονοπωλίων στο κάδρο του ανταγωνισμού με τη Ρωσία εξακολουθούν να φουντώνουν τον πληθωρισμό.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής της Ιταλίας Istat επιβεβαίωσε χτες τις πρόσφατες προβλέψεις του για τον πληθωρισμό του Ιούλη που αυξήθηκε κατά 7,9% σε ετήσια βάση και κατά 0,4% σε μηνιαία.

Οι τιμές των προϊόντων που περιλαμβάνονται στο λεγόμενο «καλάθι της νοικοκυράς», ακρίβυναν κατά 9,1%, σε σχέση με τον Ιούλη του 2021 για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβρη του 1984. Συνολικά, οι τιμές του νερού και των καυσίμων παρουσίασαν αύξηση κατά 24,7% και των εισιτηρίων στα μέσα μεταφοράς κατά 13,9% αναδεικνύοντας την κερδοσκοπία που γίνεται σε βάρος βασικών, λαϊκών αναγκών. Η μεγαλύτερη άνοδος των τιμών σε ετήσια βάση αφορά τον ενεργειακό τομέα, όπου τον Ιούλη ήταν ακριβότερες κατά 42,9%.

Ο πληθωρισμός την ίδια ώρα συνεχίζει την ανιούσα και σε Δανία και Νορβηγία.

Στη Δανία ο πληθωρισμός τον Ιούλη έφθασε στο 8,7% (για πρώτη φορά από το 1983). Ο τιμάριθμος σε βασικά αγαθά αυξήθηκε κατά 13,2% σε σχέση με το 2021 (η μεγαλύτερη αύξηση από τον Φλεβάρη του 1982).

Στη Νορβηγία ο πληθωρισμός τον Ιούλη κυμάνθηκε στο 6,8% και ο δείκτης τιμών τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών ανέβηκε κατά 10,4% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Ο πληθωρισμός στις HΠΑ αναμενόταν να φθάσει στο 8,7% τον Ιούλη, σύμφωνα με το MarketWatch. Σε μηνιαία βάση, ο πληθωρισμός είναι μηδενικός, κάτι που σημαίνει πως οι τιμές, αντίθετα απ' ό,τι αναμενόταν, δεν αυξήθηκαν σε σχέση με τον Ιούνη, ενώ είχαν αυξηθεί 1,3% τον προηγούμενο μήνα σε σχέση με τον Μάη. Ο πληθωρισμός παραμένει ωστόσο σε πολύ υψηλά επίπεδα, κάτι που μπορεί να ωθήσει την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) να αυξήσει και πάλι τα επιτόκια τον Σεπτέμβρη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέο κύμα ακρίβειας χτυπά τα λαϊκά νοικοκυριά(2023-08-08 00:00:00.0)
Καυτός Αύγουστος με ανατιμήσεις σε καύσιμα και ηλεκτρικό ρεύμα(2023-08-02 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2006-08-20 00:00:00.0)
Οι ανατιμήσεις έφεραν ...φτήνια!(1999-08-06 00:00:00.0)
Τα μέσα και τα μέτρα μείωσης των μισθών(1996-11-24 00:00:00.0)
Στο 8,6% ο επίσημος πληθωρισμός(1996-08-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ