Παρασκευή 8 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΕΗ
Οδεύει για «στρατηγικό εταίρο»

Ζήτημα χρόνου, είναι η παράδοση της ΔΕΗ σε «στρατηγικό εταίρο» επισημαίνεται από στελέχη της ΔΕΗ, τα οποία προβλέπουν μια διαδικασία αποκρατικοποίησης της Επιχείρησης, ανάλογη με αυτή που ακολουθείται στα Ελληνικά Πετρέλαια. Αναφορικά με το τι κρίνεται προτιμότερο για την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ - δηλαδή εισαγωγή και άλλου πακέτο μετοχών στα χρηματιστήρια ή απ' ευθείας πώληση πακέτου σε «στρατηγικό εταίρο» - η κυβέρνηση φαίνεται να προτιμά το δεύτερο, παρά μία... διακινδυνευμένη δεύτερη φάση μετοχοποίησης.

Ηδη, όπως αναφέρεται, έχει εκδηλωθεί σοβαρό ενδιαφέρον από την ιταλική ENEL, τη γαλλική EDF, τη γερμανική RWE και την αγγλική National Power για την εξαγορά πακέτου μετοχών της ΔΕΗ, όπως επίσης ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί και από την ιρλανδική εταιρία ηλεκτρισμού. Το ενδιαφέρον αυτό, θα αξιολογηθεί από χρηματοοικονομικό σύμβουλο που θα προσληφθεί για τη διερεύνηση των δυνατοτήτων εξαγοράς. Παράγοντες της ΔΕΗ, εκτιμούν, ότι το ενδιαφέρον των ξένων ηλεκτρικών εταιριών, στηρίζεται στη μελλοντική επέκταση στα Βαλκάνια, αλλά και στην αύξηση της εγχώριας ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία κινείται σε ρυθμούς πάνω από το 4% ετησίως. Στελέχη της ΔΕΗ, θεωρούν ότι είναι προτιμότερη η σύμπραξη με ξένη εταιρία, από την παραπέρα μετοχοποίηση, ωστόσο, στην περίπτωση που, επιλεχθεί η μετοχοποίηση, αυτή δε θα πρέπει να είναι πριν το τέλος του έτους.

Πέραν της πώλησης της ΔΕΗ στο ξένο κεφάλαιο, στις κατευθύνσεις της κυβέρνησης, είναι η υποστήριξη των ντόπιων και ξένων υποψηφίων ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών, σε «κοινοπρακτικά» με τη ΔΕΗ, σχήματα. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει, ότι η ΔΕΗ θα επενδύσει, τόσο σε κεφάλαια, όσο και στην εξασφάλιση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας. Αναφορικά με τις προτάσεις, της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, που στα πλαίσια της... δημόσιας διαβούλευσης για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, η ΔΕΗ, χαρακτηρίζει τις προτάσεις της ΡΑΕ... αερολογίες, οι οποίες, είναι ανέφικτες, όχι μόνο για την ελληνική αγορά, αλλά οπουδήποτε αυτές εφαρμοστούν...

Η γενικότερη εκτίμηση των παραγόντων της ΔΕΗ, είναι ότι η αγορά θα «ανοίξει», όχι όπως τη φαντάζεται η ΡΑΕ, αλλά, από τη σύμπραξη της ΔΕΗ, με ιδιώτες και την απελευθέρωση των εισαγωγών. Πάντως, η κατεύθυνση είναι η αύξηση των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος, στα επίπεδα των τιμολογίων του... ΟΤΕ, τα οποία τα τελευταία πέντε χρόνια, με την ιδιωτικοποίησή του, είναι γνωστό - τόσο το πάγιο, όσο και η τιμή της μονάδας - αυξήθηκαν κατά περίπου 200%!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παραδίδεται στους αεριτζήδες(2002-02-28 00:00:00.0)
Ζητούν τη συναίνεση των εργαζομένων(2001-12-19 00:00:00.0)
Παραδίδουν τα δίκτυα στους ιδιώτες(2001-10-20 00:00:00.0)
Ιδιώτες «επενδυτές» με τις ...πλάτες του Δημοσίου(2001-09-06 00:00:00.0)
ΟΧΙ στο ξεπούλημα!(2001-08-14 00:00:00.0)
Ιδού οι αντιλαϊκοί άξονες της πολιτικής μας(2000-04-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ