Σάββατο 16 Ιούλη 2022 - Κυριακή 17 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΑΙΡΩΝΕΙΑ ΒΟΙΩΤΙΑΣ
Ανησυχία για φωτοβολταϊκά σε αναδασωτέα και αρχαιολογική περιοχή

Τα μηχανήματα του στρατού ετοιμάζουν το έδαφος για τις μπίζνες στο βουνό;
Τα μηχανήματα του στρατού ετοιμάζουν το έδαφος για τις μπίζνες στο βουνό;
Εύλογα ερωτήματα, ανησυχία και προβληματισμό έχει προκαλέσει στους κατοίκους του χωριού Χαιρώνεια Βοιωτίας η παρουσία μηχανημάτων του Ειδικού Τάγματος Μηχανικού του στρατού σε αναδασωτέα και αρχαιολογική περιοχή για την εκτέλεση εργασιών διάνοιξης και συντήρησης υφιστάμενου δασικού δρόμου.

Συγκεκριμένα, μηχανήματα του στρατού βρέθηκαν το προηγούμενο δεκαήμερο στην περιοχή της Χαιρώνειας προχωρώντας σε εργασίες καθαρισμού, διάνοιξης και επίστρωσης με χαλίκι και άμμο περίπου 2,5 χλμ. σε υφιστάμενο δασικό δρόμο. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στον «Ριζοσπάστη» ο πρόεδρος της Κοινότητας Χαιρώνειας, Θανάσης Καρανάσος, για την παρουσία των μηχανημάτων του στρατού και την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου δεν υπήρξε καμία ενημέρωση στην Τοπική Κοινότητα. Από ό,τι ενημερώθηκε, δεν ήταν σε γνώση ούτε του Δασαρχείου ούτε της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, ενώ φέρεται να ήταν ενήμερος ο δήμαρχος Λιβαδειάς.

Σημειώνει επίσης πως όταν έγινε αντιληπτή η παρουσία των μηχανημάτων του στρατού μετέβη στο σημείο ο ίδιος μαζί με κατοίκους του χωριού, χωρίς να πάρουν συγκεκριμένες απαντήσεις για το τι ακριβώς συμβαίνει.

Αυτό που προβληματίζει και ανησυχεί τους κατοίκους της περιοχής είναι ότι ο συγκεκριμένος δασικός δρόμος διασχίζει μία ημιορεινή έκταση με έντονο ανάγλυφο, στην οποία σχεδιάζεται εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου έκτασης 2.700 στρεμμάτων περίπου.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο πρόεδρος της Κοινότητας, τον Φλεβάρη 2022, η Τοπική Κοινότητα είχε γνωμοδοτήσει αρνητικά για τη συγκεκριμένη επένδυση, όπως αρνητική ήταν η γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου Λιβαδειάς, της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και του Δασαρχείου. Σημειώνει ότι οι λόγοι αρνητικής γνωμοδότησης έχουν να κάνουν με τον κίνδυνο πλημμυρικών φαινομένων από την αποψίλωση μιας τεράστιας έκτασης με δεκάδες μικρά και μεγάλα ρέματα, καθώς και με το γεγονός πως πρόκειται για αναδασωτέα έκταση και αρχαιολογική περιοχή.

Τονίζει επίσης ότι η Τοπική Κοινότητα, την άνοιξη του 2022, με επιστολές της προς την Αρχιεπισκοπή Αθηνών και τη Μητρόπολη Λιβαδειάς ζήτησε τη συμπαράστασή τους για την αποτροπή της κατασκευής του γιγάντιου φωτοβολταϊκού πάρκου. Επισημαίνει ωστόσο ότι απάντηση πήρε μόνο από τη Μητρόπολη Λιβαδειάς, η οποία ενημέρωνε την Κοινότητα ότι η ίδια δεν έχει καμία εμπλοκή με την εν λόγω έκταση, η οποία, σύμφωνα με τα γραφόμενα της Μητρόπολης Λιβαδειάς, φέρεται να ανήκει στη διαχείριση της Ιεράς Συνόδου.

Σύμφωνα μάλιστα με τα όσα αναφέρουν κάτοικοι της Χαιρώνειας, πριν από 15 χρόνια περίπου, η Αρχιεπισκοπή Αθηνών είχε διεκδικήσει δικαστικά τη συγκεκριμένη έκταση, επικαλούμενη ύπαρξη «χρυσόβουλων». Ωστόσο, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, υπήρξε αμφισβήτηση από την πλευρά του Δημοσίου, με κατοίκους της περιοχής να υπογράφουν και να καταθέτουν υπέρ του Δημοσίου και την Αρχιεπισκοπή να αποσύρεται από τη διεκδίκηση.

«Οι κάτοικοι του χωριού αλλά και της γύρω περιοχής έχουν αναστατωθεί. Ζητούν να μάθουν το τι ακριβώς συμβαίνει. Τι εξυπηρετεί το συγκεκριμένο έργο και μάλιστα από μηχανήματα του στρατού», αναφέρει ο πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Χαιρώνειας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ