Σάββατο 16 Ιούλη 2022 - Κυριακή 17 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Φαύλος κύκλος

Μια ακόμα «ευτυχή συγκυρία» επιφύλασσε την Παρασκευή ο ενεργειακός σχεδιασμός διά χειρός κεφαλαίου: Την ίδια μέρα που οι κυβερνητικές πηγές διέρρεαν ότι στη σύσκεψη στο Μαξίμου για την ενεργειακή επάρκεια συζητήθηκε ο διπλασιασμός της λιγνιτικής παραγωγής εξαιτίας της «χαροτρομάρας» για το ενδεχόμενο διακοπής του ρωσικού αερίου, την ίδια ακριβώς ώρα στη Βουλή ψηφιζόταν η σύμβαση που προβλέπει τη μεταβίβαση των λιγνιτικών περιοχών της ΔΕΗ σε Μεγαλόπολη, Κλειδί, Πτολεμαΐδα και Αμύνταιο, στην εταιρεία «Μετάβαση ΑΕ», στο πλαίσιο της περιβόητης πολιτικής της απολιγνιτοποίησης και του «Green Deal» που από κοινού υπηρετούν όλα αυτά τα χρόνια ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ. Στα «καλύτερά» τους δηλαδή οι αντιφάσεις και τα αδιέξοδα στα οποία οδηγεί η πολιτική που έχει για οδηγό τα συμφέροντα του κεφαλαίου και γι' αυτό το μόνο που μπορεί να σχεδιάσει είναι το από πού θα ρουφήξει περισσότερα κέρδη και «γαία πυρί μειχθήτω»... Στην άλλη όψη του ίδιου νομίσματος, ο λαός καλείται να «διαλέξει» από πού θα χάσει: Θα είναι με την απαξίωση των τεράστιων εγχώριων παραγωγικών δυνατοτήτων, την απόλυση χιλιάδων εργαζομένων, το πανάκριβο ρεύμα εξαιτίας της εγκατάλειψης του λιγνίτη προκειμένου να ανοίξουν νέα πεδία κερδοφορίας αλλού για τους ομίλους; `Η θα είναι πληρώνοντας τη «νύφη» - άνω των 150 εκατομμυρίων - για να διασφαλιστούν οι «επενδύσεις» που χρειάζονται για την επαναλειτουργία των λιγνιτωρυχείων που εκείνοι έκλεισαν, και συνεχίζοντας να πληρώνει πανάκριβα το ρεύμα αφού τα «καπέλα» για το εμπόριο ρύπων στον λιγνίτη θα συνεχίσουν να χρεώνονται κανονικά; Φαύλος κύκλος που οδηγεί στα όλο και χειρότερα. Και που μπορεί να σπάσει μόνο με τη λαϊκή πάλη που θα αμφισβητεί ακριβώς την Ενέργεια - εμπόρευμα.

Καμικάζι

Σε νέα ύψη πετάνε τις μέρες αυτές τα ευρωατλαντικά παραμύθια, με αφορμή την τροπολογία που πέρασε από το Κογκρέσο των ΗΠΑ για τους όρους πώλησης και εκσυγχρονισμού F-16 στην Τουρκία. Οι «πανηγυρτζήδες» κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν τι σημαίνουν οι διατυπώσεις της τροπολογίας ότι «ο Αμερικανός Πρόεδρος μπορεί να πιστοποιήσει στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου ότι υπάρχουν λόγοι εθνικής ασφαλείας» για την προμήθεια των F-16. Κάνουν πως δεν ξέρουν ότι πάνω πάνω στη σχετική λίστα των «λόγων εθνικής ασφαλείας» των ΗΠΑ βρίσκεται η διασφάλιση της ΝΑΤΟικής συνοχής στην περιοχή, η παραμονή δηλαδή της Τουρκίας στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο, και ότι ενταγμένη σε αυτό το παζάρι είναι και η εν λόγω τροπολογία. Πως δεν άκουσαν π.χ. την βοηθό υπουργό Αμυνας των ΗΠΑ, Σελέστ Γουαλάντερ, επιχειρηματολογώντας για τη σημασία αναβάθμισης των τουρκικών F-16, να υπογραμμίζει ότι αυτή αποτελεί «συμβολή στην ασφάλεια του ΝΑΤΟ και συνεπώς στην αμερικανική ασφάλεια». Κάνουν και τους ανήξερους για το ότι είναι ακριβώς στο πλαίσιο αυτό που τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου μπαίνουν στο τραπέζι του ιμπεριαλιστικού παζαριού και των «ανταλλαγμάτων» προς την Τουρκία. Αλήθεια, όταν το Κογκρέσο μιλάει για «εγγυήσεις» ότι τα F-16 δεν θα χρησιμοποιηθούν για υπερπτήσεις πάνω από την Ελλάδα, τι ακριβώς εννοούν από τη στιγμή που οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν τον εναέριο χώρο των 10 ναυτικών μιλίων; Ανοίγουν ή δεν ανοίγουν οι «εγγυήσεις» αυτές νέους επικίνδυνους δρόμους για «απ' το παράθυρο» «γκριζάρισμα» των κυριαρχικών δικαιωμάτων, την ώρα μάλιστα που οι ΗΠΑ βλέπουν π.χ. τον χάρτη Μπαχτσελί και καλούν σε... επίλυση των διμερών διαφορών; Περιττά βέβαια τα ερωτήματα για τους «καμικάζι» της εμπλοκής...

Κοράκια εν δράσει

Σωρηδόν χτυπάνε τις τελευταίες μέρες τα «σφυριά» για σπίτια λαϊκών οικογενειών που εκπλειστηριάζονται και από τη μία μέρα στην άλλη βρίσκονται στον δρόμο. Από την περίπτωση της συνταξιούχου στου Ζωγράφου που για χρέος 15.000 ευρώ της ανακοίνωσαν ότι πρέπει να παραδώσει τα κλειδιά στους κλητήρες, μέχρι τις οικογένειες στη Θεσσαλονίκη που ζουν το δράμα του ξεσπιτώματος, με γειτονιές, σωματεία και φορείς να είναι στο πόδι, γίνεται φανερό ότι το επόμενο διάστημα θα γενικευτούν η επίθεση τραπεζών και funds, οι εκβιασμοί και οι εξώσεις. Μάλιστα, με βάση τον σχετικό νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που προβλέπει τη μεταβίβαση δανείων σε τέτοιες εταιρείες, πλέον κάθε νοικοκυριό με οικονομικές δυσκολίες βρίσκεται απευθείας στο στόχαστρο. Ετσι, κοράκια όπως τα παραπάνω που έχουν «αγοράσει» τα «κόκκινα» δάνεια ξαλαφρώνοντας τις τράπεζες, απαιτούν δεκάδες χιλιάδες ευρώ από τους δανειολήπτες, ενεργοποιώντας τις διαδικασίες εξώσεων κ.ο.κ. Τώρα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, η κυβέρνηση προετοιμάζεται για νέα διόγκωση του ιδιωτικού χρέους λόγω της ακρίβειας και του τσακισμένου λαϊκού εισοδήματος και επεξεργάζεται μέτρα για ένα «σφιχτό και λειτουργικό πλαίσιο», επιταχύνοντας και τη σύσταση του φορέα που θα παίρνει τα ακίνητα των «ευάλωτων», μετατρέποντάς τους σε «νοικάρηδες». Στον φορέα θα συμμετέχουν προφανώς τα γνωστά κοράκια: funds, κατασκευαστικές, μεγαλομεσίτες, διαχειριστές «κόκκινων» δανείων κ.λπ. «Μαυρίζουν κι άλλο τα σύννεφα», λοιπόν, κι αυτά στον απόηχο της κοκορομαχίας για την «κοινωνική πολιτική» και τα επιδόματα - ψίχουλα, τα διάφορα «pass» της κοροϊδίας. Η λαϊκή στέγη είναι ένα ακόμα μέτωπο, λοιπόν, που με την αλληλεγγύη και την προστασία των νοικοκυριών θα βρεθεί στο επίκεντρο. Για να φάνε τα μούτρα τους τα κοράκια και όσοι τσακίζουν τον λαό.

Επιλεκτικές οι «αντοχές»

«Μακάρι να μπορούσαμε να δώσουμε περισσότερα... Δεν αντέχουμε όμως για παραπάνω»: Αυτή ήταν η δικαιολογία της κυβέρνησης απέναντι στη λαϊκή οργή για τα αστεία ποσά που εμφανίστηκαν ως «επιστροφές» των παραφουσκωμένων λογαριασμών ρεύματος. Και τελικά αποδείχθηκε ότι αυτά τα 260 εκατ. ευρώ που μοιράζονται στο συγκεκριμένο «pass» φτάνουν στους δικαιούχους με το ζόρι για να καλύψουν κάποιες ώρες λειτουργίας πχ. του κλιματιστικού. Τα «δεν αντέχει η οικονομία», όμως, τα δημοσιονομικά όρια δηλαδή που επικαλείται η κυβέρνηση, όπως έκαναν και οι προκάτοχοί της, είναι αρκετά επιλεκτικά, ανάλογα με το ποιος ωφελείται. Ετσι, αυτές οι «αντοχές» πάνε περίπατο από Δευτέρα π.χ. σε ό,τι αφορά τους επιχειρηματικούς ομίλους, που αναμένεται να πάρουν και τα ...ρέστα τους από το πρώτο πακέτο του «αναπτυξιακού» νόμου που ενεργοποιείται. Μιλάμε για τα πρώτα 150 εκατομμύρια ευρώ, και θα ακολουθήσουν άλλα 300 εκατομμύρια το επόμενο διάστημα, τα οποία θα κατευθυνθούν στη στήριξη βιομηχάνων και άλλων καπιταλιστών. Το πρώτο πακέτο κατευθύνεται στη «μεταποίηση - εφοδιαστική αλυσίδα» και ακολουθούν η «αγροτοδιατροφή» και ο «τουρισμός», με τους ομίλους να τρίβουν τα χέρια τους, αφού συνολικά θα μασουλήσουν 450 εκατομμύρια! Χρήματα που φορτώνονται στις πλάτες του λαού, για να ταΐζουν τους μεγάλους ομίλους, ενώ οι εργαζόμενοι επιδίδονται στο «κυνήγι» των κάθε λογής «pass», με τις ψυχρολουσίες να έρχονται απανωτές...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Σάββατο 16 Ιούλη

1917 Στις 16 και 17 Ιούλη πραγματοποιούνται μαζικές εργατικές διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα της Ρωσίας, Πετρούπολη, με βασικό σύνθημα «Ολη η εξουσία στα Σοβιέτ!».

1940 Ο Χίτλερ δίνει την εντολή για την προπαρασκευή της επιχείρησης «Θαλάσσιος Λέων» (απόβαση στη Βρετανία). Η επιχείρηση ωστόσο δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Οι δυνάμεις που προορίζονταν γι' αυτήν ενσωματώθηκαν τελικά στην επιχείρηση «Μπαρμπαρόσα» κατά της Σοβιετικής Ενωσης.

1941 Ιδρύεται το Εργατικό Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (Εργατικό ΕΑΜ), προπομπός του ΕΑΜ.

1942 Διαδηλώσεις κατά της Κατοχής και της πείνας πραγματοποιούνται σε Αθήνα και Πειραιά.

1945 Σε ένα ερημικό οροπέδιο του Νέου Μεξικού, οι Αμερικανοί δοκιμάζουν με επιτυχία την πρώτη ατομική βόμβα, με το κωδικό όνομα «Αγία Τριάδα».

1946 Οι Θ. Σαπρανίδης και Γ. Καλέμης, καταδικασμένοι σε θάνατο, εκτελούνται στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για τις πρώτες εκτελέσεις με το Γ' Ψήφισμα «περί εκτάκτων μέτρων ασφαλείας».

1947 Ξεκινά να εκπέμπει ο ραδιοσταθμός του ΔΣΕ «Ελεύθερη Ελλάδα».

1969 Εκτοξεύεται το διαστημόπλοιο «Απόλλων 11», με πλήρωμα τους αστροναύτες Ν. Αρμστρονγκ, Μπ. Ολντριν και Μ. Κόλινς και προορισμό τη Σελήνη.

Κυριακή 17 Ιούλη

1791 Οι δυνάμεις της γαλλικής Εθνοφυλακής ανοίγουν πυρ κατά του επαναστατημένου πλήθους στο Παρίσι, σκοτώνοντας δεκάδες εξεγερμένους.

1918 Ο τελευταίος τσάρος της Ρωσίας, Νικόλαος ο Β', εκτελείται στο Εκατερίνεμπουργκ από τους μπολσεβίκους.

1928 Ξεκινά τις εργασίες του το 6ο Συνέδριο της Κομμουνιστικής Διεθνούς, το οποίο ψήφισε Πρόγραμμα και Καταστατικό και καθόρισε 3 βασικούς τύπους επαναστάσεων.

1929 Η Γερουσία ψηφίζει το αντικομμουνιστικό «Ιδιώνυμο».

1936 Στο ισπανικό Μαρόκο, στις Καναρίους και Βαλεαρίδες Νήσους και στη συνέχεια στην Ισπανία, εκδηλώνεται η ένοπλη φασιστική ανταρσία του Φράνκο, με την ανοιχτή υποστήριξη της χιτλερικής Γερμανίας και της φασιστικής Ιταλίας.

1942 Συγκροτείται η 8η Ομάδα Παρνασσού του ΕΛΑΣ.

1955 Εκπληκτική απόδραση 27 αγωνιστών - στελεχών του ΚΚΕ από τις φυλακές Βούρλων Πειραιά.

1963 Συλλαμβάνονται ο υπομοίραρχος Εμ. Καπελώνης και ο Ξ. Γιοσμάς με την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας στη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη.

1973 Τριάντα προσωπικότητες, μεταξύ των οποίων ο Γιάννης Ιμβριώτης, η Ρόζα Ιμβριώτη και ο Γιάννης Ρίτσος, σε κοινή τους ανακοίνωση καλούν τον ελληνικό λαό να εκφράσει, με το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα που οργάνωνε η χούντα και με κάθε άλλον τρόπο, την αντίθεσή του προς τη δικτατορία.

1979 Με θριαμβευτική προέλαση των κομμουνιστών ανταρτών Σαντινίστας στην πρωτεύουσα της Νικαράγουας, Μανάγκουα, ολοκληρώνεται η ανατροπή του καθεστώτος Σομόζα, ο οποίος διαφεύγει στις ΗΠΑ.Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ