Παρασκευή 15 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΥΓΕΙΑ
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ
Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων, στο «μη παρέκει» τα δημόσια νοσοκομεία

Αντιμέτωποι με τις τεράστιες ελλείψεις οι υγειονομικοί μέσα στο νέο πανδημικό κύμα

Eurokinissi

Ραγδαία αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων κορονοϊού καταγράφεται τις τελευταίες βδομάδες σε όλη τη χώρα, με τη λειτουργία των νοσοκομείων να βρίσκεται και πάλι στο «κόκκινο». Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Ηρακλείου Κρήτης, όπου το πρώτο δεκαήμερο του Ιούλη διαγνώστηκαν 6.931 νέα κρούσματα, με τις δημόσιες μονάδες Υγείας να παραμένουν απροετοίμαστες και αθωράκιστες απέναντι σε ένα ακόμα πανδημικό κύμα.

Οπως καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, οι εισαγωγές περιστατικών COVID στο νοσοκομείο έχουν υπερδιπλασιαστεί. Συγκεκριμένα, στις 13 Ιούλη νοσηλεύονταν στο ΠΑΓΝΗ συνολικά 33 κρούσματα, εκ των οποίων 22 στη Μονάδα Αντιμετώπισης Κορονοϊού (ΜΑΚ), 9 στη ΜΕΘ COVID και 2 στην παιδιατρική μονάδα COVID.

Επίσης, πολλοί είναι και οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου που απουσιάζουν λόγω COVID, με αποτέλεσμα να προκαλούνται σοβαρά προβλήματα δυσλειτουργίας στα υποστελεχωμένα τμήματα και να προστίθενται νέα εμπόδια στη χορήγηση των χιλιάδων χρωστούμενων ρεπό και κανονικών αδειών στο εξουθενωμένο προσωπικό.

Το Σωματείο υπογραμμίζει ότι απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, κυβέρνηση και υπουργείο Υγείας απαντούν με «νέες μετακινήσεις προσωπικού στις ΜΑΚ, πρόσθετες εφημερίες και βάρδιες, περικοπή ημερών ανάπαυσης. Θα απαιτηθεί και νέα συρρίκνωση και συγχώνευση κλινικών, ώστε να δημιουργηθούν θάλαμοι νοσηλείας COVID, ενώ η Νεφρολογική, η Παιδοχειρουργική και άλλες κλινικές εξακολουθούν να λειτουργούν με μειωμένο αριθμό κλινών. Ηδη, οι θάλαμοι της Παθολογικής κλινικής περιορίζονται και ασθενείς της νοσηλεύονται σε άλλες κλινικές, προκειμένου να εξασφαλιστούν κλίνες για τα κρούσματα.

Εν τω μεταξύ, παραμένουν πολύμηνες οι αναμονές των non COVID ασθενών για τα τακτικά ιατρεία και χειρουργεία, τα οποία θα περιοριστούν αναγκαστικά τον Αύγουστο, προκειμένου να πάρουν λίγες μέρες άδειας οι εργαζόμενοι».

Το Σωματείο Εργαζομένων κρούει ακόμη μια φορά τον κώδωνα του κινδύνου για την επικείμενη πίεση των δημόσιων μονάδων Υγείας της περιοχής από το νέο κύμα της πανδημίας και υπογραμμίζει ότι αντί για ενίσχυση των μονάδων της πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας περίθαλψης με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στην επερχόμενη πίεση, αξιοποιείται η πανδημία ως πρόσχημα για επέκταση των συμπράξεων του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα (ΣΔΙΤ) Υγείας και για λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων με ολοένα περισσότερα έσοδα από τις άμεσες ή έμμεσες πληρωμές των ασθενών.

Καταγγέλλει πως «και φέτος γίνεται φανερό ότι προτεραιότητα δίνεται στην αύξηση της κερδοφορίας των μεγαλοεπιχειρηματιών του τουριστικού κλάδου και όχι στην προστασία της υγείας μας. Παρ' όλη την ανησυχητική αναζωπύρωση της πανδημίας, τα μέτρα προστασίας έχουν ανασταλεί μέχρι τέλη Αυγούστου (κατάργηση υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε χώρους εσωτερικούς και συνωστισμού, πληρότητα 100% σε πλοία και αεροπλάνα, καμία πρόβλεψη για ξενοδοχεία καραντίνας κ.ο.κ.).

Μάλιστα, αντί για αύξηση της επιδημιολογικής επιτήρησης, τεστ γίνονται σε λιγότερο από το 10% του πληθυσμού (ο οποίος υπερδιπλασιάζεται το καλοκαίρι), ενώ υπουργείο και ΕΟΔΥ ανακοίνωσαν ότι η επιδημιολογική έκθεση θα ανακοινώνεται πλέον σε εβδομαδιαία βάση (ως επίπτωση κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού, μέσο όρο εισαγωγών ανά βδομάδα κ.ο.κ.)».

Στο «κόκκινο» και το Τζάνειο Νοσοκομείο

Εξαιρετικά δυσχερής λόγω της υποστελέχωσης σε ειδικευμένο ιατρικό προσωπικό εκτιμάται πλέον η λειτουργία του Ακτινολογικού Τμήματος στο ΓΝΠ Τζάνειο.

Οπως καταγγέλλει η ΕΙΝΑΠ, οι ειδικοί ιατροί στον αξονικό τομογράφο εκτελούν εδώ και μήνες εφημερίες πολύ πάνω από το πλαφόν. Αυτό αφορά και τις γενικές εφημερίες, όπου η εργασία τους πέραν κάθε ωραρίου, ο αριθμός και κυρίως η βαρύτητα των περιστατικών που υποβάλλονται σε αξονική τομογραφία καθιστούν τη λειτουργία του τμήματος επισφαλή για τους ασθενείς και εξαντλητική για τους γιατρούς. «Είναι χαρακτηριστικό ότι εκτελούνται από τον καθέναν τουλάχιστον 10 εφημερίες τον μήνα, εκ των οποίων οι 5 είναι γενικές εφημερίες. Η κατάσταση επιδεινώθηκε περαιτέρω όταν προέκυψαν αναρρωτικές άδειες από το ιατρικό προσωπικό. Είναι σαφές όμως ότι δεν μπορεί να εξαρτάται η εύρυθμη λειτουργία ενός τμήματος από τα προβλήματα υγείας που μπορεί να έχει ένας γιατρός».

Την κατάσταση και την ασφαλή διεκπεραίωση των εργασιών του τμήματος έρχεται να επιβαρύνει η νέα έξαρση της πανδημίας, με την αύξηση των νοσηλευομένων και τις επακόλουθες αναγκαίες εξετάσεις. Ενώ, όπως σημειώνει η ΕΙΝΑΠ, αντίστοιχη είναι η κατάσταση στο τμήμα υπερήχων, όπου οι ειδικοί γιατροί φτάνουν να εκτελούν πάνω από 10 εφημερίες, με τις 7 ή 8 να είναι γενικές εφημερίες, με υποδοχή υπέρογκου αριθμού ασθενών στα Επείγοντα που χρήζουν υπερηχογραφικού ελέγχου.

«Ολο το προηγούμενο χρονικό διάστημα δεν ελήφθη κανένα ουσιαστικό μέτρο στήριξης. Η λειτουργία του τμήματος σε αυτές τις συνθήκες είναι προφανές ότι διαμορφώνει εύφορο έδαφος για αυξημένη πιθανότητα λάθους λόγω της κόπωσης και υποβαθμίζει συνολικά την ικανότητα του Τζάνειου Νοσοκομείου», υπογραμμίζει η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά και απαιτεί την κατεπείγουσα προκήρυξη και πλήρωση των θέσεων μόνιμου ιατρικού προσωπικού για τη στελέχωση του τμήματος υπερήχων όσο και ιατρικού προσωπικού με εμπειρία στον αξονικό τομογράφο, προκειμένου να διασφαλιστεί ασφαλές πλαίσιο λειτουργίας.

  • Σε παράσταση διαμαρτυρίας στην πύλη του νοσοκομείου, σήμερα, στις 10.30 π.μ., καλεί το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Παμμακάριστος», απαιτώντας να δοθεί λύση στα επείγοντα προβλήματα.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Βαρύ το τίμημα για τον λαό και από τη «φθίνουσα πορεία» των κρουσμάτων(2022-05-18 00:00:00.0)
«Φρακαρισμένο» το δημόσιο σύστημα Υγείας(2020-11-19 00:00:00.0)
Εκρηκτικές συνθήκες για τους υγειονομικούς και τον λαό(2020-11-17 00:00:00.0)
Οι νέοι γιατροί ανησυχούν και διεκδικούν!(2020-10-09 00:00:00.0)
Ολοένα και πιο εκρηκτική η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής(2020-09-29 00:00:00.0)
Ενα χρόνο εκτός λειτουργίας ο μαγνητικός τομογράφος(2015-02-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ