Παρασκευή 9 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ «ΑΤΤΙΚΟΝ»
Οι νέοι γιατροί ανησυχούν και διεκδικούν!

Αναδεικνύουν τα τεράστια προβλήματα στα νοσοκομεία από την κυβερνητική πολιτική και διεκδικούν άμεσα μέτρα

Από κινητοποίηση των εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Αττικόν»
Από κινητοποίηση των εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Αττικόν»
Τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά μαζί με τους συναδέλφους τους στα νοσοκομεία, τα οποία οξύνθηκαν με την πανδημία, βρέθηκαν στο επίκεντρο της Γενικής Συνέλευσης των ειδικευόμενων γιατρών στο Νοσοκομείο «Αττικόν».

«Από τον Μάρτιο μέχρι σήμερα τα πράγματα είναι χειρότερα. Οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης περί "θωράκισης" του ΕΣΥ είναι σαν τα χειροκροτήματα ορισμένων υποκριτών. Ψεύτικα και καταρρέουν μπροστά στην ωμή πραγματικότητα», επισημαίνεται στην απόφαση της Γενικής Συνέλευσης.

Οι ειδικευόμενοι γιατροί του νοσοκομείου τονίζουν ότι ανησυχούν για τα ελλιπή μέτρα προστασίας της υγείας και τα πρωτόκολλα - λάστιχο, για τα εργασιακά τους προβλήματα που επιδεινώνονται, για την εκπαιδευτική διαδικασία που τείνει να γίνει ανύπαρκτη.

Αναστολή τακτικών ιατρείων, μείωση χειρουργικών αιθουσών

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση ισχυρίζεται προκλητικά ότι το σύστημα Υγείας λειτουργεί στο 100% για όλες τις νόσους, οι ειδικευόμενοι γιατροί του «Αττικόν» αναδεικνύουν τις συνέπειες από τη μετατροπή του νοσοκομείου σε νοσοκομείο της μιας νόσου:

«Οι χειρουργικές αίθουσες μειώνονται, με ό,τι αυτό σημαίνει για τα προβλήματα της υγείας των ασθενών, αλλά και την εκπαιδευτική διαδικασία των νέων συναδέλφων χειρουργικών ειδικοτήτων. Τα τακτικά ιατρεία αναστέλλονται, με ό,τι αυτό σημαίνει για την εκτόξευση της λοιπής νοσηρότητας, αλλά και την εκπαίδευση νέων γιατρών πολλών ειδικοτήτων, αφού το νοσοκομείο "Αττικόν" (εκτός από νοσοκομείο αναφοράς για Covid-19) αποτελεί νοσοκομείο αναφοράς για πολλά νοσήματα με εξειδικευμένες ιατρικές πράξεις και ιατρεία. Η δημιουργία νέων τμημάτων covid γίνεται στη θέση κλινικών που ανεπίσημα αναστέλλεται η λειτουργία τους».

Ράντζα, μεικτές νοσηλείες και... μια γραμμή στο πάτωμα για διαχωριστικό

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και σχετικά με τα ανύπαρκτα μέτρα προστασίας και τα πρωτόκολλα - λάστιχο:

«Σε όλες πλέον τις κλινικές του νοσοκομείου μας υπάρχουν θετικά κρούσματα ασθενών που τα πρώτα test τους ήταν αρνητικά. Το αδιανόητο, εξευτελιστικό και επικίνδυνο καθεστώς των ράντζων συνεχίζεται, βάζοντας πλέον σε άμεσο κίνδυνο την υγεία συναδέλφων που εργάζονται σε μη covid - κλινικές. 6 συνάδελφοί μας μέχρι στιγμής έχουν νοσήσει, συνολικά πάνω από 20 στο προσωπικό του νοσοκομείου. Τα μέσα ατομικής προστασίας εξακολουθούν να είναι περιορισμένα και να καλούμαστε να βγάλουμε ολόκληρη εφημερία με μία χειρουργική μάσκα.

Η κατάσταση στο covid-ΤΕΠ είναι ασφυκτική, δημιουργώντας επικίνδυνες συνθήκες τόσο για εμάς όσο και για τους ύποπτους ασθενείς που εν τέλει θα βρεθούν αρνητικοί στον ιό και συγχρωτίζονται για ατέλειωτες ώρες με τους θετικούς ασθενείς στον ίδιο χώρο.

Τα test είναι περιορισμένα και τα αποτελέσματα αργούν. Μεταξύ των ιατρείων covid και των λοιπών ιατρείων υπάρχει το διαχωριστικό... μίας γραμμής στο πάτωμα. Το σημαντικότερο είναι πως οι τελευταίες οδηγίες του ΕΟΔΥ για τους χώρους παροχής υπηρεσιών Υγείας και τη διαχείριση ασθενών με πιθανή ή επιβεβαιωμένη λοίμωξη από τον νέο κορονοϊό SARS-CoV-2 είναι από τον Απρίλιο.

Κανείς δεν γνωρίζει πότε μία κλινική αναστέλλει το έργο της, ποιοι συνάδελφοι βγαίνουν σε καραντίνα, ποιοι συνεχίζουν να εργάζονται. Ανοργανωσιά και αλαλούμ. Παραδείγματα: Μία κλινική αναστέλλει τη λειτουργία της, αλλά υπάρχουν παραινέσεις για συνέχιση των εξωτερικών ιατρείων της! Αλλη κλινική με θετικό κρούσμα ειδικευόμενο να κάνει μόνο test και μέχρι τότε "όλα καλά"!

Στην ψυχιατρική και την παιδιατρική κλινική εισάγεται το απαράδεκτο καθεστώς της μεικτής νοσηλείας (δηλαδή στην ίδια πτέρυγα ασθενείς covid και μη covid!) χωρίς να τηρούνται ούτε τα στοιχειώδη (π.χ. ενδοεπικοινωνία)».

Εντατικοποίηση, μετακινήσεις και «άτυπες» ποινές

Ταυτόχρονα, σε ό,τι αφορά τα εργασιακά τους προβλήματα, οι ειδικευόμενοι γιατροί καταγγέλλουν:

«Η λειτουργία των κλινικών covid και η σταδιακή επέκτασή τους επιβαρύνουν μόνο μία κλινική. Ηδη οι συνάδελφοι κάνουν άνω των 7 εφημεριών. Ο φόρτος εργασίας των Παθολογικών κλινικών μεγάλωσε και οδηγεί στην υπερεφημέρευση. Το νομικά κατοχυρωμένο δικαίωμά μας για ρεπό έχει γίνει άγνωστη λέξη. Ωράριο 7 το πρωί με 6 το απόγευμα για πολλές ειδικότητες. Σα να μην έφταναν αυτά, η Διοίκηση της ΥΠΕ, μαζί με αυτή του νοσοκομείου και σε συνεργασία με διάφορους διευθυντές, προχωράνε στη μετακίνηση ειδικευόμενων συναδέλφων προς το Νοσοκομείο Λοιμωδών. Οι λίστες αναμονής ειδικευομένων συνεχίζουν να λιμνάζουν και να καθυστερούν, την ώρα που πάρα πολλές κλινικές έχουν τεράστια κενά. Για τα μισθολογικά δεν έχουμε παράπονο: Ωρομίσθιο εφημερίας 2,5 ευρώ την ώρα... Συνεχίζεται το παράνομο καθεστώς της κάλυψης της εφημερίας κλινικών από ειδικευόμενους άλλων κλινικών. Συνεχίζονται οι "άτυπες" ποινές για τους ειδικευόμενους που έχουν το "θράσος" και... μιλάνε (π.χ. αποβολή από τα χειρουργεία)».

Μη ρίχνετε αλλού την ευθύνη - Πάρτε μέτρα!

«Μη ρίχνετε αλλού την ευθύνη. Αρκετά. Πάρτε μέτρα», είναι η ξεκάθαρη απάντηση των ειδικευόμενων γιατρών του νοσοκομείου στην πολιτική και τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης.

Οι ειδικευόμενοι γιατροί του «Αττικόν» διεκδικούν: Αποσυμφόρηση της λίστας αναμονής των ειδικευόμενων ιατρών με άνοιγμα θέσεων. Με ΠΝΠ και κατά παρέκκλιση των διατάξεων που ισχύουν, να διοριστεί άμεσα στις χιλιάδες οργανικές θέσεις το σύνολο των γιατρών που έχει θέσει υποψηφιότητα για θέσεις ειδικευμένων γιατρών κλάδου ΕΣΥ και που σε μία τόσο κρίσιμη στιγμή μένουν παροπλισμένοι. Προσλήψεις μόνιμων επιμελητών Β - Μονιμοποίηση των επικουρικών γιατρών. Οχι στα «εντέλλεσθε» και την υπερεφημέρευση. Κανείς να μην ξεπεράσει το πλαφόν των 7 εφημεριών το μήνα. Να παρθούν τώρα πίσω οι ποινές διευθυντών προς ειδικευόμενους. Οχι στο αισχρό καθεστώς των ράντζων, που εκτός από εξευτελιστικό είναι και επικίνδυνο. Οχι στις μεικτές νοσηλείες. Ο ΕΟΔΥ και όλοι οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς να αναλάβουν τις ευθύνες τους με σαφή πρωτόκολλα για τη διαχείριση κρούσματος σε κλινική ή σε υγειονομικό. Να μη μετατραπούν οι δημόσιες μονάδες Υγείας σε υγειονομικές βόμβες. Διενέργεια τεστ στους γιατρούς ανά τακτά χρονικά διαστήματα, όποτε και όταν χρειαστεί. Ασφάλεια στο χώρο των ΤΕΠ. Εξασφάλιση επάρκειας μέσων ατομικής προστασίας.

Στάση εργασίας και Γενική Συνέλευση σήμερα

Σε δίωρη στάση εργασίας (1 μ.μ. - 3 μ.μ.) και Γενική Συνέλευση στη 1 το μεσημέρι στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου προχωρά σήμερα το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ. Κύρια θέματα της Συνέλευσης η ενίσχυση του νοσοκομείου με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, η μονιμοποίηση των συμβασιούχων/επικουρικών, ένταξη όσων δουλεύουν στα νοσοκομεία στα Βαρέα και Ανθυγιεινά, άμεση χορήγηση ΜΑΠ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ασθενείς σε φορεία στα επείγοντα η «νέα κανονικότητα»(2022-01-14 00:00:00.0)
Σήμα κινδύνου για την υγεία του λαού εκπέμπουν οι υγειονομικοί(2021-03-02 00:00:00.0)
Εκρηκτική η κατάσταση στην Παθολογική του ΓΝ Πτολεμαΐδας(2021-02-10 00:00:00.0)
«Φρακαρισμένο» το δημόσιο σύστημα Υγείας(2020-11-19 00:00:00.0)
Σε συνθήκες κατάρρευσης τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης(2020-11-11 00:00:00.0)
Αμείλικτα ερωτήματα(2020-09-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ