Κοντά, σχετικά κοντά, λέμε να πάμε σήμερα. Στην
Εύβοια, στο στεριανό νησί που βρίσκεται απέναντι ακριβώς από τις ανατολικές ακτές της Αττικής και της Βοιωτίας, που όπως λένε, φαίνεται σαν να αποσπάστηκε, βίαια από το σώμα της ηπειρωτικής Ελλάδας. Αυτό αποδεικνύεται από τη γεωλογική και μορφολογική σύσταση του εδάφους της, που παρουσιάζεται ίδια με εκείνη της της Αττικής. Η ιστορία της Εύβοιας έχει να επιδείξει πολλά, αλλά κυρίως έχει να μας δείξει τη ζημιά που υπέστη από τις αντιζηλίες μεταξύ των πόλεών της και τις ξένες επεμβάσεις, που τελικά την εμπόδισαν να διατηρήσει την ανεξαρτησία της. Οι πιο παλιοί κάτοικοι του νησιού θεωρούνται οι Αβάντες που σύντομα αντικαταστάθηκαν από τους Θεσσαλούς, τους Ιωνες, τους Αιολείς και τους Δωριείς. Με την πάροδο του χρόνου δημιουργήθηκαν πολλά κρατίδια και το βάρος της Ιστορίας έπεσε κυρίως στον ανταγωνισμό μεταξύ Χαλκίδας και Ερέτριας.
Πού θα πάμε, τι θα δούμε
Στην Ερέτρια λοιπόν. θα πάμε από Ωρωπό και θα πάρουμε το φέρι μποτ. Ετσι κάνουμε πάντα. Αντί να οδηγούμε μέχρι τη Χαλκίδα και από τη Χαλκίδα να πηγαίνουμε Ερέτρια, θα κάνουμε μονάχα σαράντα τέσσερα χιλιόμετρα στην Εθνική και άλλα δεκαπέντε περίπου μέχρι τον Ωρωπό. Θα μπούμε στο φέρι, και θα ανεβούμε πάνω στο κατάστρωμα να μας χτυπήσει λίγος φρέσκος, θαλασσινός αέρας. Τι θα κάνουμε εκεί, πολλά και διάφορα και καθόλου αδιάφορα, όπως πολλοί νομίζουν. Εχουμε να επισκεφτούμε το τμήμα του ανατολικού τείχους της Ακρόπολης της αρχαίας Ερέτριας, τα ερείπια του αρχαίου θεάτρου, τους ναούς του Διονύσου και της Δήμητρας, καθώς και το ιερό γυναικείας θεότητας, στη νότια πλευρά της Ακρόπολης. Το αρχαιολογικό Μουσείο που περιλαμβάνει ευρήματα από τις ανασκαφές στο Λευκαντί - γλυπτά (4ου αιώνα πΧ) επιτύμβιες επιγραφές, κεραμικά. Το σπίτι, το πανέμορφο σπίτι του Κανάρη, που βρίσκεται στο λιμάνι κάποτε το βλέπαμε αρκετά λεπτά πριν δέσει το πλοίο. Απλό, αρχοντικό, σπάνιο. Τώρα όμως δυστυχώς, το υπέροχο αυτό σπίτι με την τόση ιστορία, αλλά και καλαισθησία, κρύβεται από τα κακόγουστα νέα κτίσματα που γειτονεύουν μαζί του.
Μια ευχάριστη Κυριακή
Η πόλη χτίστηκε τον 8ο αιώνα πΧ και στην αρχαιότητα υπήρξε, μαζί με τη Χαλκίδα μια από τις σημαντικότερες πόλεις. Για πρώτη φορά καταστράφηκε από τους Πέρσες το 490 πΧ., ενώ το 377 έγινε μέλος της δεύτερης Αθηναϊκής Συμμαχίας. Το 320 π.Χ λειτούργησε στην Ερέτρια η Σχολή Φιλοσοφίας. Καταστράφηκε για δεύτερη φορά από τους Ρωμαίους (198 πΧ) και μοιάζει να μην ξαναχτίστηκε. Ομως, μετά την καταστροφή των Ψαρών, το 1824 πρόσφυγες Ψαριανοί ίδρυσαν εδώ τον οικισμό Νέα Ψαρά, που σταδιακά εξελίχτηκε σε σημαντική κωμόπολη της επαρχίας της Χαλκίδας με 3.500 κατοίκους.
Μετά θα κάνουμε τη βόλτα μας στην παραλία, θα φτάσουμε μέχρι το νησί των ονείρων και το ύψωμα όπου βρίσκεται η ακρόπολη με ερείπια τειχών και πύργων. Πεινάσαμε. Θα διαλέξουμε ένα από τα πολλά εστιατόρια, που βρέχονται σχεδόν από το κύμα, και θα απολαύσουμε το μεσημέρι μας. Χωρίς να απομακρυνθούμε, χωρίς να κουραστούμε καταφέραμε να περάσουμε μια όμορφη Κυριακή.