Το Τόκιο, όπως είπε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός στον Κ. Σημίτη, που επισκέπτεται την Ιαπωνία, θεωρεί την Ελλάδα σταθερό και αξιόπιστο συνομιλητή για την επέκταση των συμφερόντων της στη Νοτιανατολική Ευρώπη και στις αγορές των Βαλκανίων.
«Τώρα μαθαίνουμε τα Βαλκάνια, η περιοχή μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα και συμφωνούμε πως η Ελλάδα θα μπορούσε να αποτελέσει δίαυλο για τα ιαπωνικά οικονομικά συμφέροντα στην περιοχή», είπε χαρακτηριστικά ο Ιάπωνας ο πρωθυπουργός στον Κ. Σημίτη, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους.
Η συνάντηση των δύο πρωθυπουργών διήρκεσε λιγότερο από μία ώρα και είχε ως κύριο αντικείμενο την ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών. Αλλωστε, σε πολιτικό πεδίο δεν τέθηκαν θέματα προς διαπραγμάτευση, καθώς και οι δύο πλευρές εντόπισαν σημεία συμφωνίας. Στα θέματα που απασχολούν έντονα την ελληνική διπλωματία (Κυπριακό, ΠΓΔΜ) το Τόκιο παραπέμπει στις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, ενώ και οι δύο χώρες συμφώνησαν σε αμοιβαία υποστήριξη της θεσμικής συμμετοχής που διεκδικούν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Και οι δύο χώρες υπογραμμίζουν τη συμμόρφωσή τους με τη συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Ανάλογο ήταν το κλίμα και κατά το επίσημο δείπνο που παρέθεσε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός προς τον Ελληνα ομόλογό του. Στην προσφώνησή του ο κ. Κοϊζούμι αναφέρθηκε στις μεγάλες δυνατότητες που διακρίνουν την ενίσχυση των διμερών σχέσεων με έμφαση στον οικονομικό τομέα. Ο Κ. Σημίτης, στην αντιφώνησή του, παραδέχτηκε πως το επίπεδο της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών δεν αντιστοιχεί στο πολιτικό.
Στο τέλος της συνάντησής τους, οι δύο πρωθυπουργοί υπέγραψαν το κοινό σχέδιο δράσης Ελλάδας - Ιαπωνίας, ένα γενικό περίγραμμα επιμέρους πρωτοβουλιών που πρέπει να αναληφθούν, προκειμένου οι σχέσεις των δύο χωρών να συγκροτήσουν ένα πλέγμα ουσιαστικής οικονομικής συνεργασίας.