Τετάρτη 22 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Με μαζική συμμετοχή ξεκίνησε η μεγάλη απεργία στα τρένα

Προσανατολισμός για κινητοποιήσεις σε πολλούς ακόμα κλάδους

Από τα ξημερώματα ξεκίνησε η περιφρούρηση της απεργίας
Από τα ξημερώματα ξεκίνησε η περιφρούρηση της απεργίας
Με πλήρη επιτυχία ξεκίνησε χτες ο απεργιακός αγώνας των εργαζομένων στους σιδηρόδρομους στη Βρετανία, στην πρώτη πανεθνική απεργία του κλάδου από το 1989, ενώ απεργία πραγματοποιήθηκε και στο μετρό του Λονδίνου. Από το πρωί έξω από σταθμούς τρένων, απεργοί με τις πικέτες τους και τα φυλλάδιά τους ενημέρωναν τον κόσμο για την κινητοποίησή τους και τα αιτήματά της.

Το κλαδικό Συνδικάτο Εργαζομένων Σιδηροδρόμων, Ναυτιλίας και Μεταφορών (RMT) έχει προκηρύξει συνολικά τρεις 24ωρες απεργίες: Μετά τη χτεσινή μέρα, τα 40.000 μέλη του στους σιδηρόδρομους θα απεργήσουν επίσης αύριο και το Σάββατο, διεκδικώντας ουσιαστικές αυξήσεις μισθών απέναντι στην καλπάζουσα ακρίβεια, διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων και των θέσεων εργασίας, ενάντια στα εργοδοτικά σχέδια για απολύσεις και για αύξηση του χρόνου εργασίας.

Την ίδια ώρα, σε κινητοποιήσεις προσανατολίζονται πολλοί ακόμα κλάδοι, όπως υγειονομικοί, εκπαιδευτικοί, δικηγόροι κ.ά., με αιχμή τα αιτήματα για μισθολογικές αυξήσεις ενάντια στην έκρηξη της ακρίβειας, καθώς ο πληθωρισμός ξεπερνά το 9%.

Επιχειρώντας να χτυπήσει την απεργία των σιδηροδρομικών αλλά και συνολικά τις αγωνιστικές διαθέσεις σε μια σειρά κλάδων, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπ. Τζόνσον, κατέφυγε στις γνωστές τακτικές «κοινωνικού αυτοματισμού»: «Προχωρώντας σε αυτές τις απεργίες στους σιδηροδρόμους, απομακρύνουν τους επιβάτες που τελικά στηρίζουν τις δουλειές των εργαζομένων στα τρένα, ενώ επηρεάζουν επιχειρήσεις και κοινότητες σε όλη τη χώρα», ισχυρίστηκε ο Τζόνσον μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο.

Την ώρα μάλιστα που η Βρετανία έχει ήδη μια από τις πιο σκληρές αντιαπεργιακές νομοθεσίες, ο υπουργός Μεταφορών, Γκραντ Σαπς, δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα αλλάξει τον νόμο για να αναγκάσει τους μηχανοδηγούς να προσφέρουν κατ' ελάχιστον τις υπηρεσίες τους σε μέρες απεργιών και να επιτρέψει σε άλλους εργαζόμενους να «αντικαθιστούν» προσωρινά όσους απεργούν, διευκολύνοντας απεργοσπαστικούς μηχανισμούς.

Την ίδια ώρα που όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη εξασφαλίζονται πακτωλοί κρατικών ενισχύσεων για τα μονοπώλια, η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι η οικονομία «δεν αντέχει» μισθολογικές αυξήσεις αντίστοιχες του πληθωρισμού, ενώ περιορίζεται στη γνωστή τακτική των επιδομάτων για τη διαχείριση της ακραίας φτώχειας.

Αεροδρόμια: Πολλαπλά προβλήματα μετά τις απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων

Η περιφρούρηση εξάλλου της κερδοφορίας των μονοπωλίων, με τη στήριξη των κυβερνήσεων, συσσωρεύει κι άλλα προβλήματα στις μεταφορές στη Βρετανία, όπως και σε άλλες χώρες, ιδιαίτερα στις αερομεταφορές.

Μετά το μπαράζ απολύσεων εργαζομένων την περίοδο της πανδημίας από αεροπορικές εταιρείες, αεροδρόμια κ.ο.κ., στη σημερινή φάση καταγράφονται πολλαπλά προβλήματα στις αεροπορικές συγκοινωνίες εξαιτίας της έλλειψης εργατικού δυναμικού και της προσπάθειας των μονοπωλίων να αυξήσουν την εντατικοποίηση της εργασίας σε μειωμένο προσωπικό.

Από το Λονδίνο ως το Αμστερνταμ και από τις Βρυξέλλες ως τη Βαρσοβία, από τη Νέα Υόρκη ως τη Βοστόνη, καταγράφονται πλήθος ματαιώσεων και αναβολών σε πτήσεις, συμφόρηση στους χώρους διαχείρισης αποσκευών. Είχαν προηγηθεί οι απολύσεις χιλιάδων χειριστών αποσκευών, πωλητών εισιτηρίων, μελών πληρωμάτων καμπίνας αεροπλάνων, οι οποίες δεν αναπληρώθηκαν στη συνέχεια από τα μονοπώλια...

Χαρακτηριστικά, χτες, το αεροδρόμιο του Γκάτγουικ στο Νότιο Λονδίνο ανακοίνωσε πως περιορίζει τους μήνες Ιούλη και Αύγουστο το πρόγραμμα λειτουργίας του κατά 13% λόγω έλλειψης προσωπικού. Η αεροπορική εταιρεία «χαμηλού κόστους» «EasyJet» ανακοίνωσε ότι το καλοκαίρι μειώνει τα δρομολόγια στο 90% σε σχέση με το 2019.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πολύμορφες κινητοποιήσεις για την προετοιμασία της νέας απεργίας(2023-01-26 00:00:00.0)
Πολυήμερη απεργία στα διυλιστήρια(2022-10-05 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι απεργίες των ταχυδρομικών(2022-09-01 00:00:00.0)
Συνέχεια στις απεργιακές κινητοποιήσεις εργαζομένων στις Μεταφορές(2022-07-28 00:00:00.0)
Απεργιακό κύμα σε όλη την Ευρώπη(2022-06-25 00:00:00.0)
Μαζική 24ωρη απεργία στο λονδρέζικο μετρό(2022-06-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ