Τρίτη 21 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Νέα όξυνση γύρω από το Καλίνινγκραντ

Η Λιθουανία απαγόρευσε τη διέλευση προϊόντων υπό κυρώσεις στον ρωσικό θύλακα - «Προειδοποιήσεις» για μέτρα από τη Ρωσία

Παράλληλα με την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία, εξελίξεις καταγράφονται και γύρω από τον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ στη Βαλτική, σε άλλο ένα μέτωπο που μπορεί να αποτελέσει «φιτίλι» για ευρύτερη γενίκευση της αντιπαράθεσης.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση της Λιθουανίας απαγόρευσε τη διέλευση προϊόντων στα οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις από την ΕΕ μέσω του εδάφους της, από το οποίο διέρχεται και η μοναδική σιδηροδρομική σύνδεση μεταξύ της Ρωσίας και του Καλίνινγκραντ.

Η Ρωσία, από την πλευρά της, καταγγέλλει μερικό αποκλεισμό του θύλακα από τη Λιθουανία και απειλεί με αντίποινα εάν δεν αρθούν οι περιορισμοί.

Οι περιορισμοί στις διελεύσεις προς το Καλίνινγκραντ ευθυγραμμίζονται με τις «ευρωπαϊκές κυρώσεις», δήλωσε ο Λιθουανός ΥΠΕΞ, διευκρινίζοντας ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση πρόκειται για προϊόντα χάλυβα και σιδηρούχα μέταλλα που μεταφέρονται σιδηροδρομικώς.

Το ρωσικό ΥΠΕΞ δήλωσε στον Λιθουανό επιτετραμμένο στη Μόσχα ότι αν δεν αποκατασταθεί η διέλευση προϊόντων μεταξύ του Καλίνινγκραντ και της υπόλοιπης Ρωσίας μέσω Λιθουανίας, η Μόσχα θα απαντήσει για να προστατεύσει τα συμφέροντά της.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ