Τρίτη 21 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΣΧΕΔΙΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Αμέριστη η αλληλεγγύη στους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που ζουν στην Ελλάδα

Ψήφισμα της Πανελλαδικής Σύσκεψης με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Προσφύγων (20 Ιούνη). Απαράδεκτη και απαξιωτική η στάση του υπουργείου Μετανάστευσης, που δεν μπήκε καν στον κόπο να παραλάβει το ψήφισμα

Την αμέριστη αλληλεγγύη στους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα, στα εκατομμύρια πρόσφυγες σε όλο τον κόσμο, «σε όλους τους ξεριζωμένους και κατατρεγμένους της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, των διωγμών και των ιμπεριαλιστικών πολέμων όπου Γης, που έφτασαν στον αριθμό ρεκόρ των πάνω από 100 εκατομμυρίων», εκφράζει το ΠΑΜΕ.

Το ψήφισμά του, μάλιστα, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Προσφύγων εγκρίθηκε στην Πανελλαδική Σύσκεψη το περασμένο Σαββατοκύριακο και σε αυτό αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «ιδιαίτερα σήμερα, που οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί οξύνονται με τεράστιους κινδύνους για τους λαούς, η αλληλεγγύη μας πρέπει να πολλαπλασιαστεί.

(...) Καλωσορίζουμε τους πρόσφυγες και μετανάστες συναδέλφους μας στα σωματεία μας, δίνουμε αγώνα για την οργάνωση των ταξικών μας αδελφών σε όλα τα συνδικάτα. (...) Αντιπαλεύουμε τον ρατσισμό και την ξενοφοβία, τη μισαλλοδοξία και τον φασισμό, όπως έχουμε αποδείξει με τη μάχη ενάντια στην εγκληματική ναζιστική οργάνωση της Χρυσής Αυγής.

Ολοι οι εργαζόμενοι, ανεξάρτητα από φύλο, φυλή, θρησκεία ή χώρα καταγωγής, δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε. (...). Μας ενώνουν οι δυσκολίες και τα εμπόδια ενός συστήματος όπου κυριαρχούν η εκμετάλλευση, η φτώχεια, η ακρίβεια, η ανεργία για τους πολλούς, για να κερδίζουν οι λίγοι. Ταυτόχρονα, όμως, μας ενώνουν οι κοινές ελπίδες και όνειρα, μας ενώνει ο κοινός αγώνας για επιβίωση, για δουλειά, μισθό, δικαιώματα, ο αγώνας όλων μας για καλύτερη ζωή, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση.

Διεκδικούμε:

  • Απεμπλοκή της Ελλάδας από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Καμιά εμπλοκή για οποιοδήποτε πρόσχημα και με οποιονδήποτε τρόπο.
  • Να ακυρωθεί η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις βάσεις. Να κλείσουν όλες οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις του θανάτου στην Ελλάδα.
  • Η χώρα μας να μη γίνει ορμητήριο για την επιδρομή των ιμπεριαλιστικών γερακιών του πολέμου.
  • Κανένας φαντάρος και στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων σε αποστολή εκτός συνόρων.
  • Κλείσιμο όλων των hot spots στα νησιά. Αμεση μεταφορά των αιτούντων άσυλο καταρχάς στην ηπειρωτική χώρα σε δημόσιους ανοιχτούς χώρους φιλοξενίας και στη συνέχεια άμεση μεταφορά τους στις χώρες προορισμού τους.
  • Να δοθεί άσυλο σε όσους προέρχονται από χώρες που είναι εστίες πολέμου, εμφυλίων, υπό κατοχή ή είναι θύματα αντιδραστικών καθεστώτων και κινδυνεύει η ζωή τους. Να εξασφαλιστούν γρήγορες διαδικασίες για τα αιτήματα ασύλου μέσω πρόσληψης αναγκαίου προσωπικού.
  • Να εξασφαλίζονται ιατρική περίθαλψη, εμβολιασμοί προσφύγων και μεταναστών, πρόσβαση των παιδιών τους στην εκπαίδευση, χωρίς εμπλοκή των ΜΚΟ και με την απαραίτητη στελέχωση όλων των σχετικών υπηρεσιών».
Απαράδεκτη στάση του υπουργείου Μετανάστευσης

Αντιπροσωπεία σωματείων επισκέφτηκε χτες το υπουργείο Μετανάστευσης για να επιδώσει το ψήφισμα με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα των Προσφύγων. Ομως δεν έγινε δυνατό να κατατεθεί, καθώς οι αντιπρόσωποι των σωματείων παραπέμπονταν από πρωτόκολλο σε πρωτόκολλο.

«Αυτή η απαράδεκτη συμπεριφορά», καταγγέλλει το ΠΑΜΕ, «δείχνει πού έχουν γραμμένους και τους πρόσφυγες και τους εκπροσώπους τους. Τους πρόσφυγες τους θεωρούν απειλή, αυτοί οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τον ξεριζωμό τους. Καλούμε κάθε πρόσφυγα, κάθε μετανάστη να έρθει σε επαφή με τα σωματεία, για να διεκδικήσουμε από κοινού τα δίκαια αιτήματά που έχουν. Να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις, ώστε να νιώσουν, όλοι αυτοί που επιβουλεύονται το μέλλον μας, τη δύναμή μας».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ