Τρίτη 21 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δεν είδαν...

Για δύο μέρες πάνω από 2.000 συνδικαλιστές από όλη τη χώρα βρέθηκαν στη Δραπετσώνα και συζήτησαν για το σήμερα και το αύριο του εργατικού κινήματος. Για δύο μέρες, στη σύσκεψη που οργάνωσε το ΠΑΜΕ, εκπρόσωποι από 506 συνδικαλιστικές οργανώσεις, μαζί με 66 οργανώσεις συνταξιούχων, αντάλλαξαν πείρα από τις δυσκολίες αλλά και τις επιτυχίες της πάλης. Μέσα σε δύο μέρες έγιναν πάνω από 100 τέτοιες ομιλίες. Ηταν εργαζόμενοι που τα προηγούμενα χρόνια χαρακτηρίστηκαν «ήρωες» για τις υπηρεσίες τους, όπως στα νοσοκομεία, στα λιμάνια, στις ταχυμεταφορές και στις συγκοινωνίες, στα εργοστάσια (π.χ. από τα Τρόφιμα και το Φάρμακο) και στα εργοτάξια, σε άλλους σημαντικούς κλάδους. Το «παρών» έδωσαν επίσης αντιπροσωπείες από 20 χώρες, αλλά και από την Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία, που μόνο λόγια βαθιάς εκτίμησης είχαν να πουν για το εργατικό κίνημα της χώρας μας. Για δύο μέρες λοιπόν, εκεί στη Δραπετσώνα, βρέθηκε το πιο μαχητικό τμήμα των εργαζομένων, το πιο ζωντανό κομμάτι του εργατικού κινήματος, και συζητούσε αυτό που απασχολεί πλατιά τον λαό, έδωσε απαντήσεις στο «τι πρέπει να γίνει για να πάρουμε ανάσα».

... δεν άκουσαν

Και κάπου εδώ αρχίζουν τα ερωτήματα... Πώς γίνεται όλη αυτή η μεγάλη προσπάθεια, που αντικειμενικά αφορά εκατομμύρια εργαζόμενους, ανέργους, λαϊκούς ανθρώπους, να μη βρήκε έστω ένα λεπτό δημοσιότητας σε κανένα κανάλι; Πώς γίνεται να πέφτει τέτοιο θάψιμο, και μάλιστα με απόλυτη ομοφωνία, σε τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, αλλά και στο διαδίκτυο; Πώς γίνεται να μη βρέθηκε ούτε ένα Μέσο που να έσπασε κατά ...τύχη αυτό το θάψιμο, έστω να ακουστεί σαν είδηση κάτι που δεν συμβαίνει κάθε μέρα; Πως γίνεται καμία από τις εφημερίδες που κυκλοφορούν Δευτέρα να μην έχει καν την είδηση ότι ολοκληρώθηκε με επιτυχία η Σύσκεψη, έστω μια αναφορά από τα δελτία Τύπου του ΠΑΜΕ; Είναι φανερό ότι κάτι τέτοια συντονισμένα «εμπάργκο» δεν γίνονται συμπτωματικά. Αντίθετα, ενορχηστρώνονται από επιτελεία που έχουν κάθε λόγο να φιμώσουν τους εργαζόμενους, να εξαφανίσουν από την επικαιρότητα οτιδήποτε κινείται και αποτυπώνει τη δύναμη των πολλών, των «από κάτω». Κάπως έτσι «καρφώνονται» και οι ίδιοι οι ενορχηστρωτές. Μάταιος ο κόπος τους όμως. Το μήνυμα που εξέπεμψε η Σύσκεψη ήταν δυνατό και από χτες μεταφέρεται ήδη στους χώρους δουλειάς, γεμίζοντας με αισιοδοξία τους εργαζόμενους και δίνοντας καινούργια ορμή στην οργάνωση της πάλης τους!

Γαία πυρί μιχθήτω

Αποκαλυπτικός για μια ακόμα φορά ο γγ του ΝΑΤΟ, δήλωσε πως «θα πρέπει να προετοιμαστούμε για το γεγονός ότι ο πόλεμος θα μπορούσε να πάρει χρόνια. Δεν πρέπει να επιβραδύνουμε την υποστήριξη της Ουκρανίας. Ακόμη κι αν τα κόστη είναι υψηλά, όχι μόνο αυτά της στρατιωτικής υποστήριξης, αλλά και αυτά των αυξανόμενων τιμών της Ενέργειας και των τροφίμων». Αν μη τι άλλο, οι δηλώσεις Στόλτενμπεργκ δείχνουν το «αμέτρητο βάθος» των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων, το διακύβευμα που είναι πολύ μεγάλο και αφορά στη μοιρασιά των ενεργειακών πηγών, των δρόμων μεταφοράς Ενέργειας, τις σφαίρες επιρροής, την ίδια την πρωτοκαθεδρία στο ιμπεριαλιστικό σύστημα. Μπροστά σε αυτό το διακύβευμα «γαία πυρί μιχθήτω» για τους ιμπεριαλιστές, που δεν διστάζουν μπροστά σε τίποτα. Καλούν μάλιστα απροκάλυπτα τον λαό να «πληρώσει το κόστος», υπομένοντας θυσίες δίχως τέλος, δίνοντας ακόμα και το αίμα του στο ιμπεριαλιστικό σφαγείο. Η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος είναι όσοι από το ευρωατλαντικό στρατόπεδο «ταΐζουν» με όπλα και χρήμα την κυβέρνηση Ζελένσκι και ταυτόχρονα «καίγονται» για εκεχειρία και ειρήνευση, όπως συμβαίνει με ηγέτες κρατών της ΕΕ, που υφίστανται δυσανάλογα τις συνέπειες από τις κυρώσεις και αντικυρώσεις του πολέμου, σε σχέση με τις ΗΠΑ. Προτεραιότητά τους δεν είναι τα συμφέροντα των λαών, αλλά της αστικής τους τάξης, όπως και πριν τον πόλεμο. Την πυρκαγιά του ιμπεριαλιστικού πολέμου δεν μπορούν να τη σβήσουν αυτοί που την ανάβουν. Οι λαοί έχουν τον λόγο, φουντώνοντας την πάλη τους ενάντια στον πόλεμο, ενάντια στην αστική τάξη μέσα σε κάθε χώρα, «πολεμώντας» το σύστημα που γεννάει τον πόλεμο, τη φτώχεια, την εκμετάλλευση.

Απόσυρση

Η ουκρανική Βουλή και η κυβέρνηση Ζελένσκι απέσυραν πριν από μερικές μέρες μία από τις «ναυαρχίδες» τους στην προπαγάνδα του πολέμου, την επίτροπο του ουκρανικού Κοινοβουλίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η οποία εφοδίαζε τα δυτικά ΜΜΕ με ειδήσεις και πληροφορίες για τα «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» από τα ρωσικά στρατεύματα. Διαθέτοντας ισχυρή στήριξη από την κυβέρνηση, αλλά και από τον ευρωατλαντικό προπαγανδιστικό μηχανισμό, η Λουντμίλα Ντενίσοβα πρωταγωνίστησε στη διασπορά κατασκευασμένων - όπως αποδείχθηκε - «ειδήσεων» σχετικά με τις «σφαγές» στην Μπούκα και στο Κραματόρσκ, την ανακάλυψη ομαδικών τάφων και κινητών κρεματορίων των Ρώσων, μαζικές απαγωγές παιδιών και στρατόπεδα συγκέντρωσης, ρωσικές επιθέσεις σε μαιευτήρια και θέατρα στη Μαριούπολη, συστηματικούς βιασμούς Ουκρανίδων, έως και νεογέννητων βρεφών από το ρωσικό στρατό. Τελικά, κάποιο ...εσωτερικό «ξεκαθάρισμα» οδήγησε στην καθαίρεσή της, με την κατηγορία ότι «προωθούσε ψέματα και κατασκευασμένες ειδήσεις, που δεν υποστηρίζονταν από κανένα στοιχείο και μόνο ζημιά έκαναν στην Ουκρανία». Η ίδια παραδέχτηκε τις «υπερβολές», τις υπερασπίστηκε όμως «για το καλό της χώρας». Το καπάκι του υπονόμου που άνοιξε εξαιτίας αυτής της εσωτερικής αντιπαράθεσης αποκάλυψε τον πολυδαίδαλο μηχανισμό που «φλομώνει» με ψέματα την «κοινή γνώμη», για να προωθείται η προπαγάνδα του ΝΑΤΟ στον ανταγωνισμό με τη Ρωσία. Περιττό βέβαια να πούμε ότι η πλειοψηφία των ειδήσεων που κατασκευάζονταν με τη συμβολή και της Ντενίσοβα «έπαιζαν» πρώτες στα δελτία ειδήσεων της χώρας μας, για να δικαιολογείται η ελληνική εμπλοκή και να «δικαιώνεται» το ευρωατλαντικό αφήγημα όλων των αστικών κομμάτων για τον πόλεμο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ