Σάββατο 11 Ιούνη 2022 - Κυριακή 12 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΛΑΡΚΟ ΕΝΑΣ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ
ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ!
Νέα τροπολογία που κλείνει το εργοστάσιο και πετάει στον δρόμο τους εργαζόμενους

Επιμένει στο έγκλημα η κυβέρνηση, απορρίπτουν τα τελεσίγραφα οι εργαζόμενοι

Με μια ακόμα τροπολογία, σε νομοσχέδιο που ψηφίζεται την ερχόμενη βδομάδα, η κυβέρνηση επιχειρεί να ολοκληρώσει το έγκλημα σε βάρος της ΛΑΡΚΟ, με τις ομαδικές απολύσεις και το λουκέτο. Με την τελευταία αυτή τροπολογία μάλιστα εντείνει τους εκβιασμούς σε βάρος των εργαζομένων, πιέζοντάς τους να αποδεχτούν το κλείσιμο της επιχείρησης και τις ομαδικές απολύσεις τους με «αντάλλαγμα» συμβάσεις το πολύ δύο μηνών για κάποιους από τους απολυμένους.

Οπως η ίδια η κυβέρνηση ενημερώνει μέσω του ειδικού διαχειριστή, πρόθεσή της είναι μέχρι τέλη Αυγούστου να σταματήσει η λειτουργία της ΛΑΡΚΟ και να απολυθούν άμεσα όλοι οι εργαζόμενοι.

Πιο συγκεκριμένα, η τροπολογία επαναλαμβάνει ότι ο ειδικός εκκαθαριστής μπορεί να προβεί σε καταγγελία του συνόλου των συμβάσεων των εργαζομένων, δηλαδή να τους απολύσει όλους, ώστε να παραδοθεί η επιχείρηση «καθαρή» στον επενδυτή. Παράλληλα, στο πλαίσιο του εκβιασμού προβλέπει μεταξύ άλλων ρυθμίσεις για τις αποζημιώσεις των απολυμένων, αλλά και «δυνατότητα» μετά τις απολύσεις να επιλέγει ο ειδικός διαχειριστής το «κατά περίπτωση αναγκαίο προσωπικό», με συμβάσεις διάρκειας ενός ή δύο μηνών, για τη συνέχιση της λειτουργίας της εταιρείας. Στην ίδια τροπολογία περιλαμβάνονται προβλέψεις για «προγράμματα απασχόλησης» - ανακύκλωσης της ανεργίας σε απολυμένους άνω των 55 ετών, προδιαγράφοντας ότι το πιο έμπειρο εργατικό δυναμικό θα βρεθεί εκτός επιχείρησης.

Τα παραπάνω μάλιστα παρουσιάζονται με θράσος ως «δελεαστικά» από την κυβέρνηση προς τους εργαζόμενους, εκβιάζοντάς τους ότι για να γίνουν πράξη πρέπει τα Σωματεία να παραιτηθούν από τα ασφαλιστικά μέτρα που έχουν καταθέσει κατά της διαδικασίας των ομαδικών απολύσεων και τα οποία θα εκδικαστούν στις 17 Ιούνη. Υπενθυμίζεται ότι με προσωρινή διαταγή του Πρωτοδικείου Αθηνών οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ έχουν κερδίσει το «πάγωμα» της ομαδικής τους απόλυσης μέχρι την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων. Μάλιστα, αρχικά η εκδίκαση είχε προγραμματιστεί για τις 6 Μάη, αλλά η κυβέρνηση αιτήθηκε την αναβολή της.

«Επιστρέφουμε τα τελεσίγραφα, δεν δεχόμαστε εκβιασμούς» είναι η απάντηση των εργαζομένων, με το Σωματείο της Λάρυμνας να καλεί σε νέα κινητοποίηση στην Αθήνα στις 17 Ιούνη, μέρα που εκδικάζονται τα ασφαλιστικά μέτρα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ορθιοι μέσα από τις σκληρές τους μάχες συνεχίζουν τον αγώνα(2022-06-18 00:00:00.0)
Ακύρωσαν ξανά τους εκβιασμούς και συνεχίζουν τον αγώνα ενάντια στις απολύσεις(2022-06-16 00:00:00.0)
Ούτε βήμα πίσω στην πάλη για τις θέσεις εργασίας και τη λειτουργία της επιχείρησης(2022-05-14 00:00:00.0)
Κατήφορος εκβιασμών και απειλών για να επισπευστούν οι ομαδικές απολύσεις(2022-03-29 00:00:00.0)
Κωλυσιεργεί το σωματείο της ΛΑΡΚΟ(2014-08-27 00:00:00.0)
Επιμένει στις απολύσεις(2000-02-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ