Τετάρτη 8 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΜΑΘΗΤΙΚΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΚΝΕ
Βήμα έκφρασης και δημιουργίας, ανάσα διασκέδασης για τους μαθητές

Πλήθος εκδηλώσεων στην Αττική, στη Λάρισα και άλλες πόλεις το Σαββατοκύριακο που πέρασε

ΣΕΠΟΛΙΑ
ΣΕΠΟΛΙΑ
Το σύνθημα των Μαθητικών Φεστιβάλ «Στα ιδανικά των κόσμων που γκρεμίζονται, φέρνω τα ιδανικά των κόσμων που γεννιούνται... Είμαι κάθε φορά το μέλλον!» μεταφέρθηκε το Σάββατο που πέρασε σε γειτονιές και δήμους της Αττικής και σε άλλες περιοχές.

Στην πλατεία του Νέου Ηρακλείου έστησαν το Φεστιβάλ τους οι μαθητές από τα σχολεία του δήμου και της γειτονικής Νέας Ιωνίας. Ξεχώρισε η προσπάθεια να αποτυπώσουν την εναντίωσή τους στον πόλεμο με κάθε τρόπο, με καλλιτεχνικό αφιέρωμα με αντιπολεμικά τραγούδια, με συζήτηση για τα fake news και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και με ένα ιδιαίτερο θεατρικό δρώμενο από τους φίλους του «Κόκκινου Αερόστατου».

Μαθητές από το Χαλάνδρι αλλά και τις γύρω περιοχές βρέθηκαν στο Μαθητικό Φεστιβάλ στην κεντρική πλατεία της πόλης. Μεταξύ άλλων περιλάμβανε παρουσίαση του ερωτηματολογίου που είχε δοθεί τις προηγούμενες μέρες σε μαθητές με τίτλο: «Μαθαίνουμε για τα σύγχρονα δικαιώματα των γυναικών! Παλεύουμε για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση και βία», stand up comedy μαθήτριας από τον Χολαργό, προβολή βίντεο ενάντια στον πόλεμο, μουσικό αφιέρωμα και συζήτηση, συναυλία.

Στο skate park πραγματοποιήθηκε το Μαθητικό Φεστιβάλ της ΚΝΕ στην Αρτέμιδα. Ξεκίνησε με χαιρετισμό από μαθητή, συνεχίστηκε με παρουσίαση power point σχετικά με τα fake news από μαθητές και ακολούθησε κεντρική ομιλία - συζήτηση για τον πόλεμο. Ξεχωριστό κομμάτι του φεστιβάλ αποτέλεσε η παρουσίαση αντιπολεμικών ποιημάτων. Στον χώρο υπήρξε workshop μουσικής παραγωγής και έκθεση ενάντια στον πόλεμο από ζωγραφιές μαθητών και το πρόγραμμα έκλεισε με συναυλία από μαθητικά συγκροτήματα.

Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Με μεγάλη συμμετοχή μαθητών της περιοχής έγινε το Μαθητικό Φεστιβάλ στα Σεπόλια. Σε συνέχεια των ερωτηματολογίων που συζητούσαν στα σχολεία τους οι μαθητές τις προηγούμενες μέρες σε σχέση με τον πόλεμο, το φεστιβάλ ξεκίνησε με παιχνίδι - συζήτηση για τον πόλεμο και τα fake news. Εντυπωσιακή ήταν η επίδειξη παραδοσιακής Ιαπωνικής Ξιφασκίας (kendo) από τον Αθλητικό Σύλλογο «ΤΑΛΩΣ», με παρουσίαση των βασικών αρχών του και έναν σύντομο αγώνα επίδειξης με παραδοσιακές πανοπλίες. Στιγμές γέλιου στους παρευρισκόμενους μαθητές χάρισε η παράσταση stand up comedy και ακολούθησε συναυλία.

Δεκάδες μαθητές πέρασαν από τον χώρο του Μαθητικού Φεστιβάλ της ΚΝΕ στην πλατεία του Αγ. Ανδρέα στη Λαμπρινή, το οποίο διοργάνωσαν μαθητές από τα σχολεία της Γκράβας και των Πατησίων. Είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν θεατρικό δρώμενο, εμπνευσμένο από το βιβλίο «Γεια σου, φίλε!» των εκδόσεων της «Σύγχρονης Εποχής» για την αλληλεγγύη σε πρόσφυγες και μετανάστες, να ξεναγηθούν σε έκθεση με τίτλο «Μια σωστή πλευρά έχει η Ιστορία, την πάλη των λαών κόντρα στην αδικία», να φτιάξουν συλλογικά αντιπολεμικό σκίτσο και graffiti, να περάσουν καλά στην hip hop συναυλία που «έκλεισε» τη βραδιά! Ξεχωριστή στιγμή αποτέλεσε ο χαιρετισμός μαθήτριας με καταγωγή από τη Μολδαβία.

ΑΡΤΕΜΙΔΑ
ΑΡΤΕΜΙΔΑ
Στο Πέραμα, το Μαθητικό Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Ηρώων. Το πρόγραμμα ξεκίνησε με χαιρετισμό από μαθήτρια, η οποία κάλεσε τους συμμαθητές της να συμπορευτούν με την ΚΝΕ, γιατί, όπως είπε, «είμαστε οι πολλοί και αυτός ο κόσμος είναι μικρός κι αυτό το σύστημα είναι λίγο για τα όνειρα και τις ανάγκες μας!». Στη συνέχεια, μαθήτρια από το 3ο Γυμνάσιο Περάματος παρουσίασε εργασία για τους πρόσφυγες, ενώ την παράσταση έκλεψε το παιχνίδι «Πες βρες» με τον LD που ενθουσίασε το κοινό. Τη σκυτάλη πήραν μαθητές που με τα τραγούδια τους ξεσήκωσαν τους παρευρισκόμενους. Από τον χώρο δεν θα μπορούσε να λείπει το Πολιτιστικό Στέκι της ΚΝΕ στον Πειραιά «Τραβέρσο», που εντυπωσίασε τους μαθητές με την επίδειξη ρομποτικής από την ομάδα του Στεκιού. Ξεχωριστό σημείο ήταν η γωνιά του «Κόκκινου Αερόστατου» με τις δραστηριότητές της για τους μικρούς φίλους της ΚΝΕ.

Στη Λάρισα

Στο Φρούριο της Λάρισας στήθηκε το Μαθητικό Φεστιβάλ της ΚΝΕ. Το πρόγραμμα περιλάμβανε θεατρικό που έγραψαν, επιμελήθηκαν και σκηνοθέτησαν μαθητές και μαθήτριες με τίτλο «Ο κινητήριος τροχός της Ιστορίας», στο οποίο αποτυπώθηκε η καθημερινή συζήτηση των μαθητών στο σχολείο με θέμα τη δράση τους ενάντια στον πόλεμο, την αλληλεγγύη που εκφράζουν οι μαθητές στους πρόσφυγες, την πάλη τους για την ειρήνη και τη φιλία ανάμεσα στους λαούς.

ΛΑΡΙΣΑ
ΛΑΡΙΣΑ
Οι μικροί φίλοι της ΚΝΕ παρουσίασαν δρώμενο με θέμα τον «Χαρτογράφο», ενώ πολλοί από αυτούς κατάφεραν να «λύσουν το μυστήριο ενάντια στον πόλεμο» στο ειδικά διαμορφωμένο escape room. «Ακου τι είπαν οι μαθητές για τον πόλεμο» είχε τίτλο η συζήτηση που ακολούθησε, στηριγμένη στην πλούσια συζήτηση και δράση που αναπτύχθηκε και στα σχολεία της περιοχής. Στον χώρο για τον αγώνα της ΚΝΕ για την απελευθέρωση της γυναίκας από κάθε κοινωνική ανισοτιμία έγινε συζήτηση με μαθήτριες. Η βραδιά έκλεισε με hip - hop στίχους και συναυλία.

Σε άλλες πόλεις

Στο λιμάνι του Μεσολογγίου πραγματοποιήθηκε το Μαθητικό Φεστιβάλ της ΚΝΕ την περασμένη Παρασκευή. Το Φεστιβάλ άνοιξε με συζήτηση - ομιλία με θέμα «Μπορούμε να σταματήσουμε τον πόλεμο;», οι μαθητές ζωγράφισαν αντιπολεμικά συνθήματα και το πρόγραμμα έκλεισε με συναυλία από μαθήτριες του ΕΠΑΛ Μεσολογγίου.

Θετικές εντυπώσεις άφησε το τουρνουά ποδοσφαίρου που διοργάνωσε η Μαθητική Οργάνωση Ζακύνθου της ΚΝΕ στο πλαίσιο των Μαθητικών Φεστιβάλ. Παράλληλα με τους αγώνες τα μέλη της ΚΝΕ συζήτησαν με τους μαθητές που συμμετείχαν για την κατάσταση στον εμπορευματοποιημένο αθλητισμό, τα φαινόμενα οπαδικής βίας ως έκφραση της σήψης και της παρακμής του, καθώς και για το ποια είναι η διέξοδος. Ο τελικός πραγματοποιείται αύριο Πέμπτη και η απονομή το Σάββατο 11 Ιούνη στο Μαθητικό Φεστιβάλ, στην πλατεία Σολωμού, στις 19.00.


ΛΑΜΠΡΙΝΗ
ΛΑΜΠΡΙΝΗ

ΖΑΚΥΝΘΟΣ
ΖΑΚΥΝΘΟΣ

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ