Τετάρτη 8 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΚΝΕ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ
Προσπάθεια να «αγκαλιάσει» την πλειοψηφία των μαθητών της πόλης
  • Την Παρασκευή 10 Ιούνη στην πλατεία Γεωργίου το μεγάλο μαθητικό ραντεβού
  • Μιλά στον «Ριζοσπάστη» ο Γιάννης Αποστολόπουλος, μέλος του ΚΣ και Γραμματέας του Μαθητικού Τομέα Πάτρας της ΚΝΕ

Από το περσινό Μαθητικό Φεστιβάλ στην Πάτρα
Από το περσινό Μαθητικό Φεστιβάλ στην Πάτρα
Με πολλή όρεξη και ανυπομονησία οι μαθητές της Πάτρας προετοιμάζουν καθημερινά πλέον το Μαθητικό Φεστιβάλ τους, που θα γίνει την Παρασκευή 10 Ιούνη, στην πλατεία Γεωργίου (από τις 8 μ.μ.).

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνει:

Χαιρετισμό από μαθητή. Χορευτικές επιδείξεις με συμμετοχή των πολιτιστικών συλλόγων του Παμμικρασιατικού Συνδέσμου Πατρών και Περιχώρων και της Αγυιάς. Αφιέρωμα στη Μικρασιατική Καταστροφή από τη θεατρική ομάδα του Παμμικρασιατικού Συνδέσμου Πατρών και Περιχώρων. Θεατρικό δρώμενο για τον πόλεμο και την προσφυγιά με συμμετοχή μαθητών από σχολεία της πόλης. Θεατρικό δρώμενο ενάντια στο bullying από μαθητές του 3ου ΓΕΛ. Συναυλία με τους «Φρανκ» και «Το Σφάλμα».

Στο χώρο θα πραγματοποιηθούν Skate Event και σεμινάριο αυτοάμυνας. Θα υπάρχει επίσης έκθεση με θέμα: «Μια σωστή πλευρά έχει η Ιστορία: Την πάλη των λαών κόντρα στην αδικία».

Δεν θα λείπουν οι χώροι που κάθε χρόνο κερδίζουν την προσοχή, όπως για τους μαθητές των ΕΠΑΛ, το στέκι του 31ου Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου της ΚΝΕ και χώρος ενημέρωσης ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά.

Οι ίδιοι οι μαθητές παίρνουν στα χέρια τους το περιεχόμενο του Φεστιβάλ

Με αφορμή την προετοιμασία και το περιεχόμενο του Φεστιβάλ μίλησε στον «Ριζοσπάστη» ο Γιάννης Αποστολόπουλος, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέας του Μαθητικού Τομέα Πάτρας της ΚΝΕ. Να τι μας είπε:


-- Πώς προετοιμάζεται το Μαθητικό Φεστιβάλ της Πάτρας;

-- Τα Μαθητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ απευθύνονται στους μαθητές αλλά και διοργανώνονται από τους μαθητές. Στην πραγματικότητα το κάθε Μαθητικό Φεστιβάλ δεν είναι μόνο εκείνη η μέρα, αλλά ξεκινάει πολλές βδομάδες πριν. Ετσι και το Μαθητικό Φεστιβάλ της Πάτρας ξεκίνησε όταν μέλη και φίλοι της ΚΝΕ αρχικά συζήτησαν τι σημαίνει το σύνθημα «Στα ιδανικά των κόσμων που γκρεμίζονται, φέρνω τα ιδανικά των κόσμων που γεννιούνται, είμαι κάθε φορά το μέλλον». Συζήτησαν επίσης πώς θα αποδώσουν το περιεχόμενό του μέσα από τις δραστηριότητες, ξεκίνησαν να διαμορφώνουν το πρόγραμμα με βάση τα ενδιαφέροντά τους. Επειτα συγκροτήθηκαν ομάδες, η καθεμία από τις οποίες έχει αναλάβει να υλοποιήσει κάτι σημαντικό για το Φεστιβάλ.

Τα πρώτα «μικρά» ραντεβού των μαθητών ξεκίνησαν από πριν το Πάσχα. Για παράδειγμα, προηγήθηκε αθλητικό τουρνουά ποδοσφαίρου στα ανακαινισμένα γήπεδα του Παμπελοποννησιακού Σταδίου, ενώ ήδη υπάρχει ενδιαφέρον για συμμετοχή σε αθλητικό τουρνουά βόλεϊ το επόμενο διάστημα.

Σημαντικό κομμάτι της προετοιμασίας του Φεστιβάλ είναι η προσπάθεια για να «αγκαλιάσει» την πλειοψηφία των μαθητών της πόλης, γιατί όλοι οι μαθητές και οι μαθήτριες βιώνουν την ίδια καθημερινότητα, τα ίδια προβλήματα, ελάχιστα πράγματα τους χωρίζουν σε σχέση με τα κοινά όνειρα για τη ζωή και το μέλλον τους. Γι' αυτό και επιδιώκουμε το κάλεσμα της ΚΝΕ να μεταφερθεί και να αγκαλιάσει όλα τα σχολεία της Πάτρας από στόμα σε στόμα, με ανακοινώσεις, προσκλήσεις, αυτοκόλλητα για να πάρουν μέρος στο μεγάλο αυτό μαθητικό γεγονός. Η ανταπόκριση των μαθητών είναι ήδη μεγάλη.

Απευθύνουμε φέτος και ένα ειδικό κάλεσμα της ΚΝΕ σε μαθητές - καλλιτέχνες. Σε όσους έχουν συγκρότημα, γράφουν στίχους, μουσική, ξέρουν κάποιο μουσικό όργανο ή έχουν ενδιαφέρον για να μάθουν, ασχολούνται με την ποίηση, τη ζωγραφική, το σχέδιο, τον χορό κ.α. Μέσα από το Φεστιβάλ οι μαθητές θέλουμε να γνωρίσουν τον Πολυχώρο Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ στην Πάτρα, που δίνει την ευκαιρία σε κάθε παιδί που αισθάνεται καλλιτέχνης να μην είναι μόνος του. Αντίθετα, στηρίζει κάθε τέτοιο παιδί έτσι ώστε να βρει το μέρος και άλλα παιδιά που ενδιαφέρονται για να φτιαχτεί, για παράδειγμα, ένα συγκρότημα, να μάθουν να συνεργάζονται, να συντονίζονται, να ανταλλάσσουν ιδέες και απόψεις σε έναν δωρεάν χώρο για τις πρόβες, που ο λιγοστός ελεύθερος χρόνος μετατρέπεται σε μαθητική δημιουργία, χωρίς εμπόδια (π.χ. οικονομική αδυναμία της οικογένειας να πληρώσει μαθήματα σε ωδείο).

-- Τι θα δει ένας μαθητής που θα έρθει στο Μαθητικό Φεστιβάλ της Πάτρας;

-- Θα δει θεατρικό δρώμενο από συμμαθητές του, με περιεχόμενο ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο το οποίο θίγει τα αποτελέσματα του πολέμου για τους λαούς, όπως η προσφυγιά. Το σενάριο εμπλουτίζεται από τις ίδιες τις πρόβες που έχουν ενταθεί τις τελευταίες δύο βδομάδες, ενώ κάθε πρόβα είναι αφορμή για συζήτηση, είναι από μόνη της ένα μικρό μάθημα: «Γιατί γίνεται ο πόλεμος, τι μπορούν να κάνουν οι λαοί». Οι μαθητές και οι μαθήτριες δεν είναι απλά ηθοποιοί, αλλά γνώστες τού τι θα παρουσιάσουμε, για ποιο λόγο. Απαιτούν και οι ίδιοι να έχουν λόγο στο σενάριο, το κάνουν δικό τους.

Μια δεύτερη ομάδα μαθητών έχει αναλάβει να διοργανώσει ένα ακόμα θεατρικό δρώμενο ενάντια στη σχολική βία και τον εκφοβισμό. Είναι ένα ζήτημα που το τελευταίο διάστημα απασχολεί ιδιαίτερα τη μαθητική κοινότητα, ενώ ο «Οδηγητής» του Ιούνη έχει σχετικό άρθρο στη στήλη «πάμε Γυμνάσιο». Αυτό το δρώμενο προετοιμάζεται από μαθητές του 3ου ΓΕΛ της Πάτρας και είναι συνέχεια μιας δραστηριότητας που ξεκίνησαν τον Φλεβάρη στο πλαίσιο του σχολείου. Πολλοί μαθητές στο πλαίσιο του σχολείου και της μαθητικής τους κοινότητας δραστηριοποιήθηκαν γύρω από τη δημιουργία ενός βίντεο που θα απευθύνεται στους συμμαθητές τους από όλα τα σχολεία και θα ευαισθητοποιεί γύρω από το θέμα αυτό. Η προσπάθεια ήταν πράγματι αξιόλογη και το τελικό αποτέλεσμα ενθουσίασε. Δεν θα μπορούσε λοιπόν να λείπει κάτι αντίστοιχο από το φετινό Φεστιβάλ της Πάτρας.

Οπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, το μεγάλο ραντεβού του Ιούνη για τους μαθητές της Πάτρας θα είναι το Μαθητικό Φεστιβάλ της ΚΝΕ!


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org