Τετάρτη 1 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.-- Για άλλη μια φορά τα φτωχά λαϊκά στρώματα στη Βραζιλία βιώνουν τις συνέπειες της αθλιότητας όπου τους έχουν καταδικάσει οι φιλομονοπωλιακές πολιτικές. Οι ισχυρές βροχές που πλήττουν τις τελευταίες μέρες τις βορειοανατολικές περιοχές, οι συνακόλουθες πλημμύρες και κατολισθήσεις σε φτωχογειτονιές έχουν οδηγήσει στον θάνατο έως τώρα 100 ανθρώπους και χιλιάδες άλλοι έμειναν στον δρόμο έχοντας χάσει τα πάντα και με την κρατική βοήθεια σε είδη πρώτης ανάγκης να φτάνει με το σταγονόμετρο.

ΟΤΑΒΑ.-- Ο Καναδός πρωθυπουργός, Τζάστιν Τριντό, ανακοίνωσε σχέδιο για να «ανασταλεί σε εθνικό επίπεδο η κατοχή πυροβόλων όπλων χειρός», μετά τη σειρά των πρόσφατων σφαγών με τη χρήση πυροβόλων όπλων στις γειτονικές ΗΠΑ. Το σχέδιο αυτό ωστόσο θα χρειαστεί την ψήφο του Κοινοβουλίου, στο οποίο το Φιλελεύθερο Κόμμα του πρωθυπουργού μειοψηφεί.

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Πρόεδρος της Βουλής του Λιβάνου επανεξελέγη χτες με τις ψήφους 65 βουλευτών σε σύνολο 128 ο 84χρονος σιίτης πολιτικός Ναμπίχ Μπέρι που έχει αυτό το πόστο εδώ και 30 χρόνια. Κατά την ψηφοφορία μετρήθηκαν 23 λευκά ψηφοδέλτια και 40 άκυρα. Μετά τις εκλογές της 15ης Μάη δεν έχει ακόμη συγκροτηθεί κυβέρνηση.

ΝΤΖΑΜΕΝΑ.-- Περίπου 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν πριν από μια βδομάδα στο Τσαντ, κοντά στα σύνορα με τη Λιβύη, όταν ξέσπασαν συγκρούσεις ανάμεσα σε χρυσωρύχους σε απομονωμένη ζώνη που καλύπτεται κυρίως από έρημο. Τα επεισόδια άρχισαν στις 23 Μάη, εξαιτίας «διένεξης για ασήμαντη αφορμή» μεταξύ δύο χρυσωρύχων, που «εκτραχύνθηκε», δήλωσε τηλεφωνικά ο στρατηγός Νταούντ Γιάγια Μπραχίμ, υπουργός Αμυνας του Τσαντ. Ο υπουργός πήγε στην περιοχή μερικές μέρες μετά τις σφαγές, επικεφαλής ισχυρής δύναμης του στρατού.

ΜΠΑΜΑΚΟ.-- Πάνω από 500 άμαχοι σκοτώθηκαν στο Μάλι μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022 είτε από επιθέσεις του στρατού είτε από πυρά τζιχαντιστών. Σε έκθεση των Ηνωμένων Εθνών τονίζεται πως η ήδη απελπιστική κατάσταση ασφαλείας επιδεινώνεται ταχύτατα στη χώρα του Σαχέλ καθώς οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 324% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Η στρατιωτική κυβέρνηση που κυβερνά από τον Αύγουστο του 2020 το Μάλι διαψεύδει από την πλευρά της κατηγορηματικά τις καταγγελίες περί παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

ΟΣΤΙΝ.-- Χτες έγιναν οι περισσότερες κηδείες των 21 θυμάτων του μακελειού που προκάλεσε σε δημοτικό σχολείο στο Ουβάλντε του Τέξας ένας 18χρονος έφηβος. Τη Δευτέρα ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, διαβεβαίωσε πως θα εξακολουθήσει να πιέζει για την υιοθέτηση πιο αυστηρού ρυθμιστικού πλαισίου για τα πυροβόλα όπλα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ