Τετάρτη 1 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΗΑΕ
Υπογράφηκε συμφωνία ελεύθερου εμπορίου

Χωρίς δασμούς το 96% των εμπορευμάτων μεταξύ των δύο χωρών

Οι υπουργοί Οικονομίας και Βιομηχανίας του Ισραήλ, Ορνα Μπαρμπίβα, και ΗΑΕ, Αμπντουλάχ μπιν Τουκ αλ Μάρι, υπέγραψαν χτες το πρωί στο Ντουμπάι διμερή συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, περίπου δύο χρόνια μετά τη σύναψη συμφωνίας ομαλοποίησης σχέσεων (στο πλαίσιο «συμφωνιών του Αβραάμ») τον Σεπτέμβρη του 2020.

Η συμφωνία (που χαρακτηρίζεται «ιστορική» από το Ισραήλ) προβλέπει μεταξύ άλλων αδασμολόγητο εμπόριο προϊόντων συνολικής αξίας περίπου 900 εκατ. δολαρίων. Αναμένεται επίσης πως θα αυξήσει την αξία του διμερούς εμπορίου (πέρα από την Ενέργεια) σε τουλάχιστον 10 δισ. δολάρια μέσα σε πέντε χρόνια.

Σε δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος του Επιχειρηματικού Συμβουλίου ΗΑΕ - Ισραήλ, Ντόριαν Μπάρακ, τόνισε πως η διμερής συμφωνία ελεύθερου εμπορίου καθορίζει χαμηλότερη φορολογία και δασμούς σε εισαγωγές προϊόντων, ενώ εξασφαλίζει δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας. Ειδικότερα θα εξαλείψει τους δασμούς στο 96% των αγαθών (τρόφιμα, αγροτικά προϊόντα, καλλυντικά, ιατρικό εξοπλισμό και φάρμακα).

Προβλέπεται πως θα ενθαρρύνει περαιτέρω τις μπίζνες Ισραηλινών επενδυτών στα ΗΑΕ και πως πριν το τέλος του 2022 θα δραστηριοποιούνται κυρίως στο Ντουμπάι πάνω από 1.000 ισραηλινές εταιρείες.

Το Ισραήλ είχε υπογράψει τον περασμένο Φλεβάρη παρόμοια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Ινδία, ενώ έχει ξεκινήσει σχετικές διαπραγματεύσεις και με άλλες χώρες της Ασίας με πρώτες τη Νότια Κορέα και την Ινδονησία.

  • Χτες οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι παγώνουν την οικονομική βοήθεια που είχαν υποσχεθεί στο Σουδάν μετά την υπογραφή «συμφωνίας του Αβραάμ» το 2020 με αφορμή την καθυστέρηση «μεταρρυθμίσεων» μετά το πραξικόπημα του περασμένου Οκτώβρη.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ