Copyright 2022 The Associated |
Συγκεκριμένα, μετά από μαραθώνιες συζητήσεις το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε τελικά ότι η 6η δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσίας θα καλύπτει το αργό πετρέλαιο και τα προϊόντα πετρελαίου που παραδίδονται από τη Ρωσία στα κράτη - μέλη, «με προσωρινή εξαίρεση το αργό πετρέλαιο που παραδίδεται μέσω πετρελαιαγωγού», ικανοποιώντας τη θέση χωρών όπως η Ουγγαρία και λέγοντας ότι «θα επανεξετάσει το συντομότερο δυνατόν το ζήτημα της προσωρινής εξαίρεσης του αργού πετρελαίου που παραδίδεται μέσω πετρελαιαγωγού».
Οι διαβουλεύσεις αφορούσαν κυρίως τη θέση της Ουγγαρίας, ενώ Γερμανία και Πολωνία δεσμεύτηκαν να σταματήσουν τις εισαγωγές τους μέσω του αγωγού «Ντρούζμπα». Ετσι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους το εμπάργκο θα εξαλείψει «περίπου το 90%» των ευρωπαϊκών εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου «μέχρι το τέλος του έτους», τόνισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία πρόσθεσε ότι για το υπόλοιπο 10% το Συμβούλιο θα επανέλθει το ταχύτερο δυνατόν. Από την άλλη, η εξαίρεση των εισαγωγών μέσω του αγωγού «Ντρούζμπα», ο οποίος προμηθεύει ιδίως την Ουγγαρία, επέτρεψε να αρθεί το βέτο της Βουδαπέστης, που εμπόδιζε για αρκετές βδομάδες την εφαρμογή του 6ου πακέτου κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας.
Παραπέρα, δηλώνουν ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να χορηγήσει στην Ουκρανία νέα έκτακτη μακροοικονομική συνδρομή ύψους έως 9 δισ. ευρώ το 2022. Καθώς βλέπουν εξάλλου «ψητό» στην «ανασυγκρότηση» και ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, δηλώνουν ότι τα κράτη - μέλη της ΕΕ είναι προετοιμασμένα να αναλάβουν εν προκειμένω σημαντικό ρόλο. Στα Συμπεράσματα υπάρχει και πρόβλεψη για «στρατιωτική στήριξη» στην Ουκρανία, ενώ βλέπουν «αντίκτυπο» του Ουκρανικού σε άλλες χώρες, συγκεκριμένα στη Μολδαβία και στα Δυτικά Βαλκάνια.
Για τη λεγόμενη επισιτιστική ασφάλεια αναφέρουν ότι «η ΕΕ λαμβάνει ενεργά μέτρα για να διευκολύνει τις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων της Ουκρανίας».
Στη θεματική ασφάλεια και άμυνα, στα Συμπεράσματα επιβεβαιώνουν την «ανάγκη για μια ισχυρότερη και πιο ικανή Ευρωπαϊκή Ενωση», με ό,τι αυτό συνεπάγεται, ξεκαθαρίζοντας π.χ. ότι η ΕΕ «θα εφαρμόσει αποφασιστικά τη Στρατηγική Πυξίδα (σ.σ. κείμενο - μπούσουλας για τις ιμπεριαλιστικές συγκρούσεις της τρέχουσας δεκαετίας), θα ενισχύσει τις εταιρικές της σχέσεις, θα ενισχύσει την ανθεκτικότητά της και θα αυξήσει την ικανότητα ασφάλειας και άμυνας μέσω περισσότερων και καλύτερων επενδύσεων, εστιάζοντας σε εντοπισμένες στρατηγικές ελλείψεις».
Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, καλούν τα κράτη - μέλη να πάρουν «επειγόντως μέτρα για τον συντονισμό των πολύ βραχυπρόθεσμων αναγκών αμυντικών προμηθειών, για τη στήριξη κοινών προμηθειών για την αναπλήρωση των αποθεμάτων, ιδίως υπό το πρίσμα της υποστήριξης που παρέχεται στην Ουκρανία», παραπέρα «να φροντίσουν για την ταχεία υλοποίηση έργων υποδομής στρατιωτικής κινητικότητας» κ.λπ.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε δηλώσεις του με το πέρας της Συνόδου εμφανίστηκε ευχαριστημένος για το νέο πακέτο κυρώσεων, ομολογώντας βέβαια ότι «κάθε πακέτο κυρώσεων έχει κόστος, και γι' αυτούς που τις αποφασίζουν», με αναφορά στις συνεχείς ανατιμήσεις που πλήττουν τον λαό την ώρα που το κεφάλαιο θησαυρίζει ξανά. Αλλωστε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έσπευσε να διαβεβαιώσει τους Ελληνες εφοπλιστές ότι δεν θίγονται σε τίποτα από τα νέα μέτρα: «Δεν υπάρχουν όμως - και θέλω να το τονίσω αυτό - κυρώσεις που να αφορούν την ελληνική ναυτιλία σχετικά με τη μεταφορά πετρελαίου από τη Ρωσία προς τρίτες χώρες (...) Δεν υπάρχει καμία οριζόντια απαγόρευση και εκ των πραγμάτων δεν θεωρώ ότι υπάρχει κάποια ουσιαστική συνέπεια για την ελληνική ναυτιλία».
Σημειωτέον, ευκαιρίες για τους εφοπλιστές διέκρινε και στην προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η επισιτιστική κρίση. Οπως είπε, η κυβέρνηση στηρίζει την πρωτοβουλία του γγ του ΟΗΕ «ώστε να δημιουργηθεί ουσιαστικά ένας θαλάσσιος ανθρωπιστικός διάδρομος ο οποίος θα επιτρέψει σε αυτό το πολύτιμο σιτάρι να φύγει από το λιμάνι της Οδησσού». «Φυσικά, η ελληνική ναυτιλία θα είχε έναν πολύ σημαντικό ρόλο να παίξει σε περίπτωση που μπορούσαμε να πετύχουμε μία τέτοια λύση, ως η μεγαλύτερη ναυτιλιακή δύναμη στην Ευρωπαϊκή Ενωση», είπε.
Ευκαιρίες για τη γεωστρατηγική αναβάθμιση των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων είδε και στη συζήτηση που έγινε για την περιλάλητη «ενεργειακή ασφάλεια» της ΕΕ. «Εκεί είχα την ευκαιρία να παρουσιάσω για ακόμα μια φορά τις ελληνικές θέσεις σχετικά με τη διαφοροποίηση των πηγών και των οδών της ενεργειακής τροφοδοσίας. Οπως γνωρίζετε, η Ελλάδα μετατρέπεται ταχύτατα σε έναν πολύ σημαντικό περιφερειακό κόμβο εισαγωγής φυσικού αερίου, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και στη Βαλκανική και την Ανατολική Ευρώπη. Και πολλά σημαντικά έργα, όπως το FSRU της Αλεξανδρούπολης, εντάσσονται ακριβώς σε αυτήν τη στρατηγική», είπε, τονίζοντας ότι ο αγωγός IGB θα είναι επιχειρησιακά έτοιμος εντός των επόμενων βδομάδων.