Τετάρτη 1 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Ντόμινο συνεπειών από τα πακέτα κυρώσεων

Η συμφωνία της ΕΕ για σταδιακό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο ως το τέλος του 2022 προκάλεσε τις αναμενόμενες ρωσικές αντιδράσεις, ωθώντας παράλληλα σε νέα άνοδο τις διεθνείς τιμές του «μαύρου χρυσού», μια μέρα πριν από την αυριανή συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+.

Ο Ρώσος πρέσβης στην ΕΕ, Μ. Ουλιάνοφ, αντιδρώντας σε όσα συμφωνήθηκαν στις Βρυξέλλες, σχολίασε πως η Μόσχα θα βρει άλλους πελάτες για το πετρέλαιό της, πετώντας μάλιστα υπονοούμενα για την πιθανότητα να κλείσει η ίδια την κάνουλα της ροής πετρελαίου προς την ΕΕ πριν από το τέλος του 2022.

Χαρακτηριστικά, σχολιάζοντας τις ευρωενωσιακές αποφάσεις, σημείωσε: «Εάν η ΕΕ είναι τόσο πρόθυμη να διακόψει το μεγαλύτερο μέρος των ρωσικών προμηθειών πετρελαίου μέχρι το τέλος του έτους, γιατί η Ρωσία δεν μπορεί να αποφασίσει να ανταποκριθεί στις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες πολύ νωρίτερα ως φιλική χειρονομία;».

Στο μεταξύ, την ανησυχία του για τις παράπλευρες συνέπειες των κυρώσεων που αποκλείουν τις ρωσικές τράπεζες από το διεθνές σύστημα SWIFT εξέφρασε ο πρόεδρος της Αφρικανικής Ενωσης και Πρόεδρος της Σενεγάλης, Μάκι Σαλ.

Απευθυνόμενος μέσω τηλεδιάσκεψης στους Ευρωπαίους ηγέτες για το θέμα της επισιτιστικής κρίσης, τους κάλεσε να αναλάβουν δράση για την αποδέσμευση των σιτηρών που έχουν αποκλειστεί στην Ουκρανία και να κάνουν τα πάντα για «να διασφαλιστεί η πρόσβαση στις μεταφορές και στην αγορά για να αποφευχθεί το καταστροφικό σενάριο ελλείψεων και γενικευμένων αυξήσεων των τιμών». Αφού ανέφερε ότι η Αφρικανική Ενωση υποστηρίζει τον προτεινόμενο μηχανισμό του ΟΗΕ για το θέμα, υπογράμμισε ότι «οι χώρες μας ανησυχούν πολύ για τις παράπλευρες συνέπειες της διαταραχής που προκαλείται από την ταχεία παρεμπόδιση του συστήματος πληρωμών λόγω των κυρώσεων. Οταν διακόπτεται το σύστημα SWIFT, αυτό σημαίνει ότι ακόμη και αν υπάρχουν τα προϊόντα, η πληρωμή γίνεται πολύπλοκη, αν όχι αδύνατη».

Τέλος το ρωσικό αέριο σε Ολλανδία και Δανία

Οπως είχε προειδοποιήσει από τη Δευτέρα, ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός «Gazprom» σταμάτησε χτες την παροχή φυσικού αερίου στην ολλανδική εταιρεία «GasTerra», αφού αυτή δεν πλήρωσε με τους νέους ρωσικούς όρους (με μηχανισμό μετατροπής της πληρωμής σε ρούβλια) για το αέριο που έλαβε τον Απρίλη.

Χτες το απόγευμα, η «Gazprom» ανακοίνωσε επίσης ότι σταματά τον ανεφοδιασμό της εταιρείας «Shell Energy» στην Ευρώπη, οι βασικοί πελάτες της οποίας είναι μεταξύ άλλων στη Γερμανία και τη Δανία. Εκλεισε επίσης τη στρόφιγγα στην δανέζικη εταιρεία φυσικού αερίου «Orsted». Και στις δύο περιπτώσεις αφορμή έδωσε η μη πληρωμή σε ρούβλια.

Αντίθετα, η εταιρεία «Uniper», ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ρωσικού φυσικού αερίου στη Γερμανία, ολοκλήρωσε χτες την πρώτη πληρωμή σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Μόσχας, προκειμένου να διασφαλίσει τη συνέχιση της ροής φυσικού αερίου που είναι κρίσιμη για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Πληθωρισμός: Τα χειρότερα είναι ακόμα μπροστά...

Στο μεταξύ, καθώς ο πληθωρισμός «καλπάζει» στην Ευρώπη, ο κορυφαίος οικονομολόγος της «Goldman Sachs», Γ. Στερν, μιλώντας στο CNBC εκτίμησε ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη δεν έχει κορυφωθεί ακόμα, κάτι που περιμένει να γίνει τον Σεπτέμβρη φτάνοντας το 9%. Υποστήριξε επίσης πως η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκιά της κατά 25 μονάδες βάσης σε κάθε συνεδρίασή της τους επόμενους 12 μήνες.

Στην Ουάσιγκτον, αργότερα χτες βράδυ, αναμενόταν η συνάντηση του Αμερικανού Προέδρου, Τζο Μπάιντεν, με τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed), Τζ. Πάουελ, στο πλαίσιο αναζήτησης μέτρων «ελέγχου» του πληθωρισμού. Η συνάντησή τους, που είναι η πρώτη μετά την ανανέωση της θητείας του Πάουελ στη Fed από τη Γερουσία, γίνεται με φόντο τις κυβερνητικές προσπάθειες για μείωση του κόστους της βενζίνης, των τροφίμων και άλλων καταναλωτικών αγαθών που έχουν οδήγησαν τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ σε ρεκόρ 40ετίας.

Επαφές του Λαβρόφ σε Σ. Αραβία και Μπαχρέιν

Στη Σ. Αραβία αναμένεται να μεταβεί σήμερα ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, ο οποίος επισκέφθηκε προηγουμένως το Μπαχρέιν. Εκεί συνάντησε τον βασιλιά Χάμαντ μπιν Ισα αλ Χαλίφα και τον ομόλογό του, Αμπντουλατίφ μπιν Ρασίντ αλ Ζαγιάνι, συζητώντας διμερείς σχέσεις, περιφερειακές εξελίξεις και τις εξελίξεις στα πεδία συγκρούσεων της Ουκρανίας.

Κατά την επίσκεψή του στο Ριάντ ο Λαβρόφ δεν θα συναντηθεί μόνο με Σαουδάραβες αξιωματούχους αλλά και με ομολόγους του από άλλες χώρες του Κόλπου, καθώς θα αξιοποιήσει την αφορμή περιφερειακής υπουργικής συνάντησης πριν από την τηλεδιάσκεψη που θα έχουν αργότερα με τον Ουκρανό ΥΠΕΞ, Ντμ. Κουλέμπα.

Η ατζέντα των συναντήσεων του Λαβρόφ με ομολόγους του από χώρες του Κόλπου δεν έγινε άμεσα γνωστή. Ωστόσο πραγματοποιείται μία μέρα πριν από τη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας του ΟΠΕΚ+ (στον οποίο συμμετέχει και η Ρωσία) αύριο Πέμπτη στη Βιέννη. Οι υπουργοί του ΟΠΕΚ+ αναμένεται να διατηρήσουν ως έχει τη συμφωνία που είχαν κάνει πέρσι για σχετική σταθεροποίηση της παραγωγής πετρελαίου και αύξησή της τον Ιούλη κατά 432.000 βαρέλια, παρά τις εντεινόμενες πιέσεις από το ευρωατλαντικό μπλοκ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέο πακέτο - μαμούθ για τη στήριξη των μονοπωλίων στη Γερμανία(2022-09-30 00:00:00.0)
Στις πλάτες των λαών τα βάρη της όξυνσης των ανταγωνισμών(2022-05-04 00:00:00.0)
Ενταση διεργασιών και ανταγωνισμών σε όλα τα επίπεδα(2022-04-19 00:00:00.0)
Εντεινόμενες ευρωατλαντικές κυρώσεις και ρωσικές «προειδοποιήσεις» για κρίσιμες εξαγωγές(2022-04-06 00:00:00.0)
ΕΕ και Γερμανία επιδιώκουν πιο ενεργό ρόλο στα παζάρια Δύσης - Ρωσίας(2022-01-19 00:00:00.0)
Μέσα στο 2008 η Ενωση των χωρών - εξαγωγέων φυσικού αερίου(2008-01-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ