Παρασκευή 27 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στη Θεσσαλονίκη ο νέος Αμερικανός πρέσβης

Στον ρόλο της Θεσσαλονίκης και της Αλεξανδρούπολης ως σημαντικών κέντρων για την προώθηση των επιδιώξεων των ΗΠΑ στην περιοχή αναφέρθηκε ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στη χώρα μας, Τζ. Τσούνις, κατά τη διάρκεια των συναντήσεων που είχε χτες με τον υφυπουργό Εσωτερικών (Μακεδονίας - Θράκης) Σ. Καλαφάτη και τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απ. Τζιτζικώστα.

Ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ επισκέφτηκε τη Θεσσαλονίκη και «ανυπομονεί», όπως είπε, να βρεθεί και στην Αλεξανδρούπολη.

Στη διάρκεια της συνάντησης με τον Σ. Καλαφάτη συζήτησαν πώς ΗΠΑ και Ελλάδα θα έρθουν ακόμα πιο κοντά στην εξωτερική και αμυντική πολιτική, στο εμπόριο και τις επενδύσεις, στον Τουρισμό και την Ενέργεια.

«Είναι ισχυρή η πεποίθησή μας ότι η Βόρεια Ελλάδα και ειδικότερα η Αλεξανδρούπολη, ως νέος πόλος διμερούς στρατηγικής συνεργασίας, αλλά και ως πύλη εισόδου φυσικού αερίου από τη Μέση Ανατολή στην Ευρώπη, μπορεί να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στην περαιτέρω ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων», είπε ο Σ. Καλαφάτης, ο οποίος παρουσίασε τον νέο πρέσβη ως εγγυητή του «σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου στην ταραγμένη γειτονιά μας». Και αναφερόμενος στα όσα συζήτησαν, είπε ότι «μιλήσαμε για τις νέες δυνατότητες που αποκτά η Θεσσαλονίκη, η Μακεδονία και η Θράκη, γεγονός που απεικονίζεται τόσο στην προσέλκυση παγκόσμιων κολοσσών όσο και στις προωθούμενες ενεργειακές υποδομές στην Αλεξανδρούπολη».

Ο Τζ. Τσούνις ανέφερε ότι η Θεσσαλονίκη «μετεξελίσσεται σε μια από τις πιο δυναμικές και καινοτόμες πόλεις όλης της Ευρώπης και προσελκύει γρήγορα επενδύσεις. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό, επειδή η Θεσσαλονίκη είναι η πρωτεύουσα των Βαλκανίων. Αυτό έχει συγκεκριμένες ευθύνες». Δήλωσε δε «ευγνώμων που η Ελλάδα είναι ένας τόσο εποικοδομητικός και αξιόπιστος εταίρος. Τόσο σε περιφερειακά όσο και σε θέματα ολοκλήρωσης στα Βαλκάνια, η Ελλάδα έχει μια τεράστια ευκαιρία».

Για την Αλεξανδρούπολη σημείωσε ότι «γίνεται πολύ σημαντικό κέντρο γεωπολιτικών και ενεργειακών θεμάτων» και έδωσε εύσημα στη χώρα μας για το ότι όπως είπε «βρίσκεται πάντα στη σωστή πλευρά της Ιστορίας», με το γνωστό περιεχόμενο που δίνουν οι Ευρωατλαντικοί.

Στη συνάντηση με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας έγινε ενημέρωση για τις υποδομές στη Θεσσαλονίκη, το λιμάνι, το αεροδρόμιο, τη ΔΕΘ, τα Πανεπιστήμια, την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου από το Καλοχώρι έως το Αγγελοχώρι, αλλά και τη συνεργασία σε επίπεδο επενδύσεων, Εκπαίδευσης, Πολιτισμού και Τουρισμού.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ