Παρασκευή 27 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σταθερά στο πλευρό αγροτών και επαγγελματιών

Συναντήσεις του Δ. Κουτσούμπα με συλλόγους και μαζικούς φορείς

Με τον Αγροτικό Σύλλογο Μελισσοκόμων
Με τον Αγροτικό Σύλλογο Μελισσοκόμων
Οι συναντήσεις του Δημήτρη Κουτσούμπα στη Λιβαδειά συνεχίστηκαν το απόγευμα με αντιπροσωπείες του Αγροτικού Συλλόγου Λιβαδειάς, του Συλλόγου Μελισσοκόμων Λιβαδειάς, του Εμπορικού Συλλόγου Λιβαδειάς, της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Λιβαδειάς. Συμμετείχαν επίσης ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Κώστας Μπάτσικας, μέλος της ΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Ανατ. Στερεάς και Εύβοιας του ΚΚΕ, ο Κώστας Μπασδέκης, μέλος της ΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας, και η Λιάνα Καραβασίλη, Γραμματέας της ΤΕ Λιβαδειάς του ΚΚΕ.

Τα μέλη της διοίκησης του Αγροτικού Συλλόγου Λιβαδειάς στη συνάντηση με τον Δημήτρη Κουτσούμπα τόνισαν την τεράστια αύξηση του κόστους παραγωγής, αποτέλεσμα της εκτίναξης των τιμών σε αγροτικά εφόδια, στο πετρέλαιο και το ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς και την έλλειψη έργων, όπως αρδευτικά δίκτυα, έργα αναδασμού και αγροτικής οδοποιίας.

Οπως τόνισε ο Σάββας Κεφάλας, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου, η κυβέρνηση δεν έχει πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο για τη στήριξη των αγροτών και τη μείωση του κόστους παραγωγής, ενώ ο Λουκάς Αλεξίου, γραμματέας του Συλλόγου, αναφέρθηκε στην έλλειψη και την καθυστέρηση υλοποίησης έργων, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι ο αναδασμός στο Ανθοχώρι έχει ξεκινήσει εδώ και 20 χρόνια και δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί.

Με τον Εμπορικό Σύλλογο
Με τον Εμπορικό Σύλλογο
Στην κατάσταση που επικρατεί στον κάμπο της Κωπαΐδας αναφέρθηκε ο Γιάννης Βάγγος, μέλος της διοίκησης του Αγροτικού Συλλόγου, τονίζοντας ότι σιγά σιγά η αγροτική γη αλλά και περιουσίες των συνεταιρισμών συγκεντρώνονται στα χέρια λίγων. Σημείωσε επίσης ότι αποθήκες που στο παρελθόν ανήκαν στους συνεταιρισμούς πλέον περνούν στα χέρια ιδιωτών με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στην αποθήκευση προϊόντων, όπως το σιτάρι, με τους αγρότες να αναγκάζονται να το πουλούν στους εμπόρους σε χαμηλή τιμή. Επίσης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αύξηση του κόστους παραγωγής σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι τα λιπάσματα έχουν αυξηθεί κατά 140% σε σχέση με πέρυσι.

Επίσης έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων σε γη υψηλής παραγωγικότητας, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι οι αιτήσεις που έχουν κατατεθεί στη ΡΑΕ αφορούν 5.000 στρέμματα στον κάμπο της Κωπαΐδας. Μάλιστα, τονίστηκε ότι, την ίδια στιγμή που εξαιτίας του πολέμου υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στην προμήθεια βασικών αγροτικών προϊόντων, όπως το σκληρό σιτάρι που χρησιμοποιείται στην παρασκευή ψωμιού και προκύπτει κίνδυνος διατροφικής κρίσης, χιλιάδες στρέμματα στην Κωπαΐδα και την υπόλοιπη Βοιωτία εγκαταλείπονται ή μετατρέπονται σε φωτοβολταϊκά πάρκα.

Το ζήτημα της εκτόξευσης του κόστους παραγωγής έθεσε από την πλευρά του ο Γιώργος Παπιώτης, πρόεδρος του Συλλόγου Μελισσοκόμων Λιβαδειάς και μέλος της Ομοσπονδίας, ο οποίος αναφέρθηκε επίσης στις παράνομες εξαγωγές μελιού, στη χαμηλή τιμή αγοράς του προϊόντος από τους εμπόρους αλλά και την απαγόρευση της εισόδου στα δάση που την περσινή χρονιά είχε ως αποτέλεσμα να χαθούν μελισσοσμήνη.

«Ξύνουμε τον πάτο του βαρελιού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λιβαδειάς, Δημήτρης Γέρος, περιγράφοντας την κατάσταση που βιώνουν οι μικρομεσαίοι έμποροι και αυτοαπασχολούμενοι. Τόνισε ότι στην οικονομική κρίση των προηγούμενων χρόνων ήρθαν να προστεθούν η πανδημία του κορονοϊού και ο πόλεμος, κάνοντας ακόμη πιο δύσκολη την επιβίωση, ενώ επισήμανε ότι δεν έχει ληφθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο για τη στήριξη του κλάδου.

Υπογράμμισε ότι η αύξηση του ρεύματος και συνολικότερα η εκτίναξη της ακρίβειας είναι βασικά ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο και έθεσε ως βασικά αιτήματα τη μη επιστροφή της επιστρεπτέας προκαταβολής, τη ρύθμιση χρεών σε πολλές δόσεις, την πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα, την κατάργηση των ενδιάμεσων εκπτώσεων που εξυπηρετούν μόνο τις πολυεθνικές, καθώς και τη χορήγηση επιδομάτων ειδικού σκοπού, πρόσβαση σε προγράμματα του ΕΣΠΑ.

Την ανάγκη να βγουν συμπεράσματα από την τραγική κατάσταση που βιώνουν οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες και έμποροι τόνισε ο Ταξιάρχης Μπούκιος, μέλος της διοίκησης του Εμπορικού Συλλόγου. Είπε ότι θα πρέπει να υπάρξει σύγκρουση με τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ενωσης που θεωρεί διαρθρωτικό πρόβλημα της οικονομίας τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς εμπόρους και ότι η λύση είναι η αγωνιστική συμπόρευση με τους εργαζόμενους και τους αγρότες.

Το κόστος προμήθειας των πρώτων υλών και συνολικότερα το κόστος παραγωγής έθεσε από την πλευρά του ο Δημήτρης Γέρος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Λιβαδειάς, αναφέροντας ότι προκαλεί σοβαρό πρόβλημα στην επιβίωση των επαγγελματιών και βιοτεχνών και παράλληλα μετακυλίεται στους καταναλωτές.

Στήριξη στα αιτήματα μικρών αγροτών - κτηνοτρόφων - μελισσοκόμων - επαγγελματιών

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας, αφού ευχαρίστησε τους εκπροσώπους των συλλόγων για τις συναντήσεις, ανέδειξε τις αιτίες των προβλημάτων που τέθηκαν.

«Μετά από μια δεκαετή, βαθιά, οικονομική καπιταλιστική κρίση με ελάχιστα σημάδια ανάκαμψης, ξανακυλήσαμε σε νέα κρίση, με αφορμή την πανδημία και χωρίς να έχει τελειώσει η πανδημία, βρισκόμαστε μπροστά σε έναν πόλεμο στον οποίο συμμετέχει η χώρα μας, όπως και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, μετά την απαράδεκτη επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία και η ανησυχία μας είναι ότι θα γενικευτεί και θα έχει επιπτώσεις γενικότερα στους λαούς. Και φυσικά αυτό έφερε πιο γρήγορα μια νέα κρίση που ξεκίνησε στον τομέα της Ενέργειας με μεγάλη ακρίβεια, με ανατιμήσεις που επιδρά πρώτα από όλα στην αγροτική παραγωγή, αλλά αφορά και όλο τον ελληνικό λαό, με τις ανατιμήσεις στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης και με τον κίνδυνο μιας επισιτιστικής κρίσης».

Αναφέρθηκε στην πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων στον αγροτικό τομέα, που «απαξίωσαν διάφορα προϊόντα, ξερίζωσαν τον αγρότη από τη γη του, δεν έδιναν αυτά που έπρεπε και σήμερα πάνε να λύσουν τα προβλήματα της Ενέργειας με φωτοβολταϊκά πάρκα, που πάλι ξεριζώνουν την αγροτική παραγωγή που έχει απομείνει. Δεν είμαστε ενάντια στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν συμπληρωματικά, όμως χρειάζεται ένα κεντρικό σχέδιο, χωρίς να καταστρέφονται δάση ή αγροτικές εκτάσεις, καλλιεργήσιμες και παραγωγικές που θα μπορούσαν να "φέρουν φαγητό στο πιάτο", φθηνό και ποιοτικό, στον εργαζόμενο, στον επαγγελματία, στον αγρότη κ.λπ. Αρα είναι ένα πλέγμα προβλημάτων, για τα οποία είχε προειδοποιήσει το ΚΚΕ, όπως για παράδειγμα λέγαμε για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, πριν 30 χρόνια, με τις περίφημες ελευθερίες κίνησης εμπορευμάτων, κεφαλαίων, ανθρώπινου δυναμικού, που οδηγούν στο να μην υπάρχει καμία προστασία για προϊόντα που είναι χρήσιμα για την ελληνική οικονομία, για τους εργαζόμενους».

«Είναι ζητήματα που πρέπει συνολικά να τα σκεφτεί ο ελληνικός λαός, αλλά και εσείς ως σύλλογοι, ως φορείς του κινήματος, που αγωνίζεστε και παρακολουθούμε πραγματικά με περηφάνια τον σκληρό αγώνα που δίνετε και στους δρόμους, στα μπλόκα αλλά και μέσα στην ίδια την παραγωγή για να επιβιώσετε σαν αγρότες. Πρέπει αυτά τα ζητήματα να τα σκεφτούμε συνολικά σαν κοινωνία. Δεν είναι αλλού το ένα πρόβλημα και αλλού το άλλο».

Ειδικότερα για τα θέματα που αφορούν την περιοχή, τόνισε ότι πρέπει να φτιαχτεί, όσο γίνεται πιο γρήγορα, το κλειστό αρδευτικό σύστημα στην Κωπαΐδα, γιατί είναι ένα από τα στοιχεία που μειώνουν το κόστος παραγωγής και βοηθά τον αγρότη, όπως επίσης για να βοηθηθούν η καλλιέργεια και ο ίδιος ο αγρότης στην παραγωγή του, χρειάζονται οι αγροτικοί δρόμοι ή για παράδειγμα οι αναδασμοί, που καθυστερούν.

«Και βεβαίως για τη μελισσοκομία - επειδή ήμουν πρόσφατα και στη Βόρεια Εύβοια - πραγματικά το κόστος είναι τεράστιο και οι κυβερνώντες κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν ότι για παράδειγμα ο μελισσοκόμος μετακινείται, πάει τα μελίσσια από εδώ αλλού και έχει τεράστιο κόστος στα καύσιμα και με την αύξηση των τιμών κ.λπ. Χρειάζονται αποζημιώσεις για τις καταστροφές που γίνονται από τις πυρκαγιές για να μπορέσουν να επιζήσουν ή για το κόστος της μελισσοτροφής, όπως η ζάχαρη, που σωστά ειπώθηκε ότι έχει σχεδόν διπλασιαστεί σε σχέση με πέρυσι ή πρόπερσι. Και από αυτήν την άποψη και η ανάγκη να δοθούν επιδοτήσεις σε όλους είναι ζητήματα που τα στηρίζουμε».

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας μετέφερε τη στήριξη του ΚΚΕ στα αιτήματα των αγροτών, των κτηνοτρόφων, των μελισσοκόμων, στα αιτήματα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων και των αγροτικών συλλόγων που αγωνίζονται, όπως είναι τα μέτρα μείωσης της παραγωγής, των τιμών, του κόστους παραγωγής, οι κατώτερες εγγυημένες τιμές. Αναφέρθηκε επίσης στις παρεμβάσεις και τις προτάσεις νόμων του ΚΚΕ για το αφορολόγητο όριο και τη διαγραφή χρεών, στις οποίες περιλαμβάνονται και πολλά από τα αιτήματα που του έθεσαν οι έμποροι της Λιβαδειάς.

Καταλήγοντας υπογράμμισε: «Εμείς θέλουμε να σας πούμε ότι δεν λέμε ψέματα απλώς για να χαϊδέψουμε αυτιά και να πούμε ότι συμπονάμε με αυτά που ζητάτε. Θα τα παλέψουμε και στους δρόμους του αγώνα. Και εσείς πρέπει να δείτε όπως και το υπόλοιπο κίνημα, το εργατικό κίνημα, κοινές δράσεις με το Εργατικό Κέντρο, με τα εργατικά σωματεία, με συλλόγους, γιατί το πρόβλημα της αγροτικής παραγωγής δεν είναι αποκλειστικά πρόβλημα του αγρότη, αφορά όλη την κοινωνία, και τους επαγγελματίες και τους εργάτες και όλους, άρα κοινά πρέπει να παλευτούν αυτά τα ζητήματα. Αντίστοιχα, αν ο εργάτης δεν έχει μισθό, αν ο αγρότης δεν έχει τιμές για τα προϊόντα του, τότε ούτε το μαγαζί πρόκειται να δουλέψει. Τη μικρή επιχείρηση, το εμπορικό κατάστημα, τον επαγγελματία αυτοαπασχολούμενο τον υπονομεύουν η μεγάλη επιχείρηση και οι πολιτικές επιλογές του πολιτικού της προσωπικού που εξασφαλίζουν τα προνόμιά της.

Στον δρόμο του αγώνα, εκεί είναι που πρέπει να συναντηθούμε, γιατί αυτό θα καθορίσει τις εξελίξεις και τον αγώνα, η κοινωνική συμμαχία, η κοινή δράση, να πιέσει και τους κυβερνώντες, αλλά και να αλλάξει συσχετισμούς παντού, και στους συλλόγους και στις ομοσπονδίες και στις κυβερνήσεις, μέσα στη Βουλή, σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ