Παρασκευή 27 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΛΙΜΑΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ
Ψηφίστηκε με αντιπαράθεση ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ για το θεαθήναι

Ψηφίστηκε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής ο νέος κλιματικός νόμος της κυβέρνησης της ΝΔ, του οποίου οι ρυθμίσεις μία προς μία και με πρόσχημα την προστασία του περιβάλλοντος, φέρουν τη σφραγίδα της στρατηγικής της ΕΕ για την «απελευθέρωση» της Ενέργειας και της «πράσινης μετάβασης».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ στη διήμερη συζήτηση στην Ολομέλεια αποκάλυψαν στον λαό πως πίσω από τους βαρύγδουπους τίτλους, αυτό που προωθείται είναι η παραπέρα υποβάθμιση και βίαια της ζωής της λαϊκής οικογένειας, γενικεύοντας τη φτωχοποίηση σε βάθος και έκταση για να πληρωθεί ο λογαριασμός των πράσινων μπίζνες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα καταψήφισαν το νομοσχέδιο, ως «άτολμο», παροτρύνοντας την κυβέρνηση για ακόμα πιο σκληρά μέτρα σε βάρος του λαού, ενώ όλοι, μηδενός εξαιρουμένου, παρουσίασαν τις «πράσινες μπίζνες» σε βάρος του λαού και του περιβάλλοντος ως μονόδρομο. Η ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα ήταν απτή επιβεβαίωση της στρατηγικής τους σύγκλισης. «Η πράσινη μετάβαση - είπε - είναι όντως ο αναγκαίος δρόμος που όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει να πορευτούμε σε αυτόν, αλλά δεν είναι ανέξοδος. Κοστίζει»! Τα περί «δικαιοσύνης» που ανέφερε σχετικά με το πώς θα επιμεριστεί αυτό το κόστος, είναι απλά παραμύθια, αφού σε κάθε περίπτωση, είτε με άνθρακα είτε με ΑΠΕ είτε με φυσικό αέριο, ο λαός είναι καταδικασμένος να πληρώνει εξαιτίας της πολιτικής απελευθέρωσης της αγοράς Ενέργειας. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκας, επιβεβαιώνοντας ότι η ΝΔ συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, κατέθεσε διάφορα στοιχεία για να αποδείξει ότι η απολιγνιτοποίηση και η εξάρτηση της χώρας από το εισαγόμενο φυσικό αέριο έγινε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ένοχος δεν γίνεται σωτήρας

«Το κέρδος και η μεγέθυνσή του είναι ο κινητήριος μοχλός για το ενεργειακό μείγμα και όχι η προστασία του περιβάλλοντος», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος. Και πρόσθεσε: «Μιλάτε σοβαρά, όταν λέτε ότι θέλετε να προστατεύσετε τον πλανήτη και ταυτόχρονα εξοπλίζεστε, στέλνετε στρατιωτικό οπλισμό στην Ουκρανία για να συνεχιστεί ο πόλεμος ή και για να γενικευθεί και να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές». «Προσπαθείτε να αξιοποιήσετε την ευαισθησία του κόσμου για την προστασία του περιβάλλοντος, με σκοπό να κερδίσουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι», τόνισε, ενώ επισήμανε ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, που κάνουν ότι κόπτονται για την ακρίβεια, δεν τολμούν ακόμα και τώρα που είναι στην αντιπολίτευση να πουν για την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ παραπέμπει στα δικαστήρια.

Αναφερόμενος στην τροπολογία της κυβέρνησης για τη «φορολογία των υπερκερδών στην Ενέργεια», ο Ν. Καραθανασόπουλος υπογράμμισε ότι αποτελεί αποπροσανατολισμό, γιατί εστιάζει μόνο στην «κορυφή του παγόβουνου», ενώ από κάτω υπάρχει ένα τεράστιο βάρος που σηκώνει ο λαός και είναι το ενεργειακό μείγμα που συνδημιούργησαν όλες οι κυβερνήσεις με βάση την πολιτική της ΕΕ για την «απελευθέρωση» της Ενέργειας και την «πράσινη μετάβαση» και είναι πανάκριβο. Ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ θα ψηφίσει «παρών» στην τροπολογία, γιατί δεν αφορά στην αποπληρωμή του συνόλου των βαρών που φορτώθηκε ο λαός από την ακρίβεια, αλλά μόνο ενός μέρους, που πάλι θα κληθεί να το πληρώσει μέσω της φορολογίας. Και ανέδειξε ότι σήμερα χρειάζονται άμεσα μέτρα ανακούφισης του λαού, όπως η κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής και του χρηματιστηρίου Ενέργειας, η επαναφορά του λιγνίτη ως βασικού καυσίμου με κατάργηση της ρήτρας ρύπων και η απόσυρση της χώρας από τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης ανέφερε ότι τέτοιοι νόμοι, όπως και οι κανονισμοί της ΕΕ, έρχονται να ξεπλύνουν περιβαλλοντικά εγκλήματα. «Ο ένοχος δεν γίνεται σωτήρας», πρόσθεσε και έκανε ειδική αναφορά στα ηλεκτροκίνητα οχήματα, λέγοντας πως τόσο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της ΝΔ «έκαναν και κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για την προώθηση της συγκεκριμένης αγοράς», σημειώνοντας πως συγκαλύπτεται το συνολικό αποτύπωμα στην κατανάλωση Ενέργειας, πως το κόστος αγοράς είναι δυσβάσταχτο για τα νοικοκυριά, αλλά και οι επιπτώσεις στο περιβάλλον για την παραγωγή των οχημάτων και των ανταλλακτικών τους όπως οι μπαταρίες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ