Πέμπτη 26 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΘΕΟΔΩΡΟ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟ
«Με τη μεριά του ονείρου... »

Διήμερες εκδηλώσεις από το Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ και τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή»

Το Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ στην Αθήνα και οι εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή» διοργανώνουν διήμερο αφιέρωμα στον μεγάλο δημιουργό Θόδωρο Αγγελόπουλο, με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων από τον θάνατό του και την έκδοση του βιβλίου του Λευτέρη Χαρωνίτη «Μια εποχή. Μνήμες... και σκέψεις σκόρπιες με τον Θόδωρο Αγγελόπουλο» από τη «Σύγχρονη Εποχή».

Μέσα από το αφιέρωμα επιδιώκεται να φωτιστούν πλευρές της προσωπικότητας του Θ. Αγγελόπουλου και να αναδειχθεί το έργο του. Οι ταινίες του αποτελούν πραγματικά τομή στην ιστορία του κινηματογράφου, ανανέωσαν τα εκφραστικά του μέσα, πρωτοπόρησαν τόσο στο περιεχόμενο όσο και στη μορφή. Την ίδια εποχή που ο «εμπορικός» ελληνικός κινηματογράφος φτιάχνει ταινίες - καρτ ποστάλ για την αναπτυσσόμενη Αθήνα, που προβάλλουν τη διασκέδαση, την ανέμελη ζωή κ.λπ., ο Θ. Αγγελόπουλος στρέφει τον κινηματογραφικό του φακό στην πραγματική ζωή των ανθρώπων. Την ίδια εποχή που σε όλη την Ευρώπη ξεκινά ο μύθος του «τέλους της ιστορίας», που ταλανίζει την τέχνη μέχρι και σήμερα, ο Αγγελόπουλος αντλεί την έμπνευσή του από την Ιστορία και τους αγώνες του λαού και θέτει τα δικά του ερωτήματα. Οι ταινίες του αποτελούν έναν διαφορετικό - καλλιτεχνικό - δρόμο για τη γνώση της Ιστορίας ολόκληρου του 20ού αιώνα, που πέρα από την αισθητική απόλαυση του καλού κινηματογράφου, προσφέρονται για παραπέρα συζήτηση και προβληματισμό.

Το αφιέρωμα σχεδιάζεται με ξεχωριστό προσανατολισμό στους νεότερους φίλους του Στεκιού και φιλοδοξεί να αποτελέσει την αφορμή για να έρθουν σε επαφή με το έργο του μεγάλου δημιουργού, να συμβάλει στη διάδοση των ταινιών του. Ταυτόχρονα, το Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ απευθύνει κάλεσμα στους νέους δημιουργούς να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις του διημέρου, καθώς το έργο του Θ. Αγγελόπουλου μπορεί να αποτελέσει πηγή έμπνευσης στη δική τους προσπάθεια για μελέτη και δημιουργία.

Το αφιέρωμα θα παρουσιαστεί στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ στην Αθήνα (Τροίας 36, Βικτώρια) και θα περιλαμβάνει:

  • Τετάρτη 1 Ιούνη, στις 20.00:

«Μια εποχή. Μνήμες... και σκέψεις σκόρπιες με τον Θόδωρο Αγγελόπουλο» - Παρουσίαση της έκδοσης της «Σύγχρονης Εποχής». Θα μιλήσουν ο σκηνοθέτης - σεναριογράφος και συγγραφέας του βιβλίου Λευτέρης Χαρωνίτης και ο Γιώργος Μηλιώνης, δημοσιογράφος και μέλος του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ.

  • Πέμπτη 2 Ιούνη, στις 20.00:

«Το κινηματογραφικό "Βλέμμα" του Θόδωρου Αγγελόπουλου» - Ο πολιτικός κινηματογράφος του Θόδωρου Αγγελόπουλου μέσα από το έργο του. Παρουσίαση από την Θαλασσιά Αντωνοπούλου, μέλος του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ.

Κατά τη διάρκεια του διημέρου, στον χώρο του Στεκιού θα υπάρχει έκθεση βιβλίου από τη «Σύγχρονη εποχή», στην οποία θα διατίθεται το βιβλίο του Λευτέρη Χαρωνίτη που θα παρουσιαστεί, καθώς και ιστορικές και λογοτεχνικές εκδόσεις.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ