Παρασκευή 13 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Συνεχίζει τις προκλήσεις

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούτ Αμπάς, πλήθος πολιτικών, στρατιωτικών αξιωματούχων και συναδέλφων της δημοσιογράφων απέτισαν χτες τον ύστατο φόρο τιμής στην 51χρονη δημοσιογράφο Σιρίν Αμπού Ακλα, στη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης. Η Ακλα δολοφονήθηκε εν ψυχρώ από τα πυρά των ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων το πρωί της Τετάρτης, ενώ κάλυπτε δημοσιογραφικά την εισβολή του στρατού σε προσφυγικό καταυλισμό στην Τζενίν της Δυτικής Οχθης.

Σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στη Ραμάλα, με στρατιωτικές τιμές ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος εκφώνησε ομιλία στην οποία κατηγόρησε ευθέως το Ισραήλ για τον θάνατο της Ακλα, ενώ δήλωσε ότι απέρριψε το αίτημα των κατοχικών αρχών για κοινή ιατροδικαστική και βαλλιστική έρευνα, διότι «οι ισραηλινές αρχές διέπραξαν αυτό το έγκλημα και δεν τις εμπιστευόμαστε». Πρόσθεσε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή θα προσφύγει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για να μη μείνει ατιμώρητο και αυτό το έγκλημα των δυνάμεων κατοχής, που τις τελευταίες δύο δεκαετίες έχουν δολοφονήσει πάνω από 50 Παλαιστίνιους δημοσιογράφους, με σκοπό την τρομοκράτηση του Τύπου, ώστε να κλείσουν στόματα που αποκαλύπτουν τα κατοχικά εγκλήματα.

Οι διεθνείς αντιδράσεις ανάγκασαν τον Ισραηλινό επιτελάρχη, στρατηγό Αβίβ Κοχάβι, να ανασκευάσει την αρχική θέση ότι η δημοσιογράφος σκοτώθηκε τάχα από πυρά Παλαιστινίων ενόπλων «που χτυπούσαν στα τυφλά», δηλώνοντας πως δεν γνωρίζει ποιος διέπραξε τη δολοφονία.

Δίχως να έχει κλείσει ούτε 24ωρο από τη δολοφονία της Παλαιστίνιας δημοσιογράφου, οι μπουλντόζες του ισραηλινού στρατού ανέλαβαν από τα ξημερώματα την κατεδάφιση 18 σπιτιών και κτιρίων στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, εφαρμόζοντας απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου του Ισραήλ. Παράλληλα, μία ισραηλινή επιτροπή πολεοδομικού σχεδιασμού επρόκειτο χτες να προωθήσει τα σχέδια για την ανέγερση άνω των 4.500 οικιστικών μονάδων σε παράνομους εβραϊκούς εποικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ