Παρασκευή 13 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΟΒΟ
Υπέβαλε αίτημα για ένταξη στο Συμβούλιο της Ευρώπης

Για παιχνίδι «που καθοδηγούν δυτικές χώρες» μιλά το Βελιγράδι

Την επίσημη υποβολή της αίτησης του Κοσόβου να ενταχθεί στο Συμβούλιο της Ευρώπης ανακοίνωσε χτες ο Σαρ Τζακούπι, σε μια νέα προσπάθεια διεθνούς αναγνώρισης και αναβάθμισης του NATOικού προτεκτοράτου.

Μάλιστα, πηγές της κυβέρνησης Κούρτι δήλωναν σε ΜΜΕ ότι έχει εξασφαλίσει τη στήριξη των 2/3 των (46) χωρών - μελών του Συμβουλίου, όπως απαιτείται για να εγκριθεί η ένταξη κάποιου σε αυτό.

Εντονη ήταν η αντίδραση της Σερβίας, της οποίας ο πρόεδρος, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, δήλωσε ότι «οι μέντορες της Πρίστινας είναι ισχυροί, αυτό το παιχνίδι καθοδηγείται από σημαντικές δυτικές χώρες» και πρόσθεσε: «Εμείς είμαστε μια μικρή φιλελεύθερη χώρα που υπερασπίζεται την κυριαρχία της. Θα κάνουν τα πάντα για να μας αναγκάσουν να αναγνωρίσουμε την ανεξαρτησία του αποκαλούμενου Κοσόβου και είναι στο χέρι μας να προστατεύσουμε τη χώρα μας. Δεν υποχωρούμε και δεν υποκύπτουμε σε εκβιασμούς».

Στο μεταξύ, ο Γάλλος ΥΠΕΞ, Ζαν Υβ Λε Ντριάν ανακοίνωσε ότι τον Ιούνη η γαλλική προεδρία της ΕΕ θα διοργανώσει διάσκεψη ΕΕ - χωρών των δυτικών Βαλκανίων, για να συμβάλει στην επιτάχυνση της «ευρωπαϊκής πορείας» της περιοχής. Σε συνάντηση που είχε πρόσφατα - στο περιθώριο διεθνούς συνάντησης για το «Ισλαμικό Κράτος» στο Μαρακές - με τον ομόλογό του από τη Βόρεια Μακεδονία, Μπουγιάρ Οσμάνι, είπε ότι το Παρίσι τάσσεται υπέρ ενός «ισορροπημένου και αμοιβαία αποδεκτού συμβιβασμού» μεταξύ Βουλγαρίας και Βόρειας Μακεδονίας, ώστε να προχωρήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της τελευταίας.

Τέλος, ας καταγραφεί ότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, συζήτησε για τις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια, την περασμένη Τρίτη, με τον ειδικό απεσταλμένο της ΕΕ για την περιοχή Μίροσλαβ Λάιτσακ. Σύμφωνα με τουρκική επίσημη ανακοίνωση, εστίασαν και σε επιπτώσεις που έχουν οι ευρύτερες εξελίξεις στην περιφέρεια, ειδικά στην Ουκρανία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ