Παρασκευή 13 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Ξεπέρασαν τους 1 εκατομμύριο νεκρούς οι ΗΠΑ

Φτωχοί στις ΗΠΑ συνωστίζονται για λίγα τρόφιμα
Φτωχοί στις ΗΠΑ συνωστίζονται για λίγα τρόφιμα
Το μαύρο ρεκόρ του ενός εκατομμυρίου νεκρών από την Covid-19 κατέρριψαν οι ΗΠΑ (σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς), «καταφέρνοντας» να γίνουν η πρώτη χώρα με τέτοιες θλιβερές επιδόσεις, ως αποτέλεσμα της πλήρους εμπορευματοποίησης της Υγείας, την ώρα που πάνω από 30 εκατομμύρια είναι οι ανασφάλιστοι.

Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν πως σχεδόν 1 στους 330 πολίτες πέθανε από την ασθένεια, ο υψηλότερος δείκτης θνητότητας μεταξύ των οικονομικά ανεπτυγμένων χωρών. Ακόμα, πάνω από 203.000 παιδιά στις ΗΠΑ έχασαν τουλάχιστον έναν γονέα ή κηδεμόνα. Κάπου χίλια πέθαναν εξαιτίας της Covid-19, χωρίς να λογαριάζονται οι υπόλοιπες επιπτώσεις στη φυσική και την ψυχική υγεία των παιδιών και της νεολαίας λόγω της πανδημίας.

Στην κορύφωση του κύματος που αποδόθηκε στην παραλλαγή «Ομικρον», η χώρα κατέγραφε πάνω από 800.000 κρούσματα τη μέρα κατά μέσο όρο. Το σύνολο των μολύνσεων έχει πλέον ξεπεράσει τα 82 εκατομμύρια, και ο αριθμός αυτός είναι πιθανότατα υποτιμημένος, αν ληφθεί υπόψη η έλλειψη αξιόπιστων τεστ στην αρχή της πανδημίας, καθώς και τα σελφ τεστ, τα θετικά αποτελέσματα των οποίων πολλές φορές δεν αναφέρονται καν στις αρχές.

Σε μία χώρα που οι ανασφάλιστοι ξεπερνούν τα 30.000.000, ήταν μάλλον επόμενο να καταγράψει πρώτη το θλιβερό ρεκόρ των περισσότερων θυμάτων στον κόσμο.

Στην Ευρώπη, που εδώ και καιρό αποτελεί επίκεντρο της πανδημίας, όπως ανακοίνωσε χτες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), οι νεκροί φτάνουν κοντά τα 1,9 εκατομμύρια, ενώ συνολικά σε όλο τον κόσμο ξεπερνούν τα 6,2.

Αύξηση κρουσμάτων σε Κίνα - Βόρεια Κορέα

Χτες, η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε σημαντική διασπορά της Covid-19 στη χώρα. Το κρατικό πρακτορείο KCNA έκανε λόγο για «το σοβαρότερο περιστατικό έκτακτης ανάγκης: Εσπασε το μέτωπο έκτακτης ανάγκης για την πρόληψη της επιδημίας που έως τώρα το υπερασπιζόμασταν με σθένος». Οι αρχές έδωσαν εντολή για πανεθνικό lockdown, με τις πρώτες πληροφορίες να μιλούν για εντοπισμό παραλλαγής της μετάλλαξης «Ομικρον» στην Πιονγιάνγκ.

Στο μεταξύ, η Κίνα ανακοίνωσε ότι το περασμένο 24ωρο υπέκυψαν 5 άτομα, όλοι στη Σαγκάη. Στο Πεκίνο καταγράφηκαν 36 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 32 σε «ελεγχόμενες περιοχές» και οι αρχές ανακοίνωσαν ότι θα «περιορίσουν αυστηρά» τα «μη απαραίτητα» ταξίδια Κινέζων εκτός χώρας.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org