Παρασκευή 13 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΕΕ - ΙΑΠΩΝΙΑΣ
«Αμεση απειλή» η Ρωσία και «ανησυχητική η συμφωνία της με την Κίνα»

Η εμβάθυνση της συνεργασίας απέναντι στην «όλο και πιο διεκδικητική» Κίνα στο επίκεντρο

Από τη συνάντηση στο Τόκιο
Από τη συνάντηση στο Τόκιο
ΕΕ και Ιαπωνία δήλωσαν έτοιμες να επιταχύνουν την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας τους σε όλα τα επίπεδα, στη διάρκεια της ετήσιας διμερούς Συνόδου που έγινε χτες στο Τόκιο, εκφράζοντας παράλληλα την «ανησυχία» τους για τη συνεργασία Ρωσίας - Κίνας, καθώς οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί εντείνονται και στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού.

Η Ρωσία «είναι σήμερα η πιο άμεση απειλή για την παγκόσμια τάξη, με τον βάρβαρο πόλεμό της εναντίον της Ουκρανίας και την ανησυχητική συμφωνία της με την Κίνα», δήλωσε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ο δε πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Φ. Κισίντα, έσπευσε να προσθέσει: «Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν αφορά μόνο την Ευρώπη, συνταράσσει την καρδιά της διεθνούς τάξης, και στην Ασία. Δεν πρέπει να γίνει ανεκτή».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σ. Μισέλ, υπογράμμισε ότι «η συνεργασία μας στην Ουκρανία είναι κρίσιμη στην Ευρώπη, όμως είναι σημαντική και στην περιφέρεια Ινδικού-Ειρηνικού και θέλουμε επίσης να βαθύνουμε τις διαβουλεύσεις μας για την Κίνα, που γίνεται ολοένα πιο διεκδικητική (...) Θεωρούμε ότι η Κίνα πρέπει να επαναβεβαιώσει πως θα υπερασπιστεί το πολυμερές σύστημα από το οποίο επωφελήθηκε για να αναπτυχθεί».

Σε Κοινή Δήλωσή τους οι δύο πλευρές τονίζουν ότι οι εξελίξεις καθιστούν τη συνεργασία τους πιο αναγκαία από ποτέ. Αναφέρεται ότι «η παράνομη επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας κλονίζει τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες και προκαλεί οικονομική αναστάτωση παγκοσμίως, επηρεάζοντας τους εταίρους σε όλο τον κόσμο. Θα εργαστούμε, μαζί με τη διεθνή κοινότητα, σε παγκόσμια και πολυμερή φόρουμ, για την αντιμετώπιση και τον μετριασμό αυτών των αρνητικών παγκόσμιων επιπτώσεων».

Οσον αφορά τη διμερή συνεργασία, μεταξύ άλλων η ΕΕ εξέφρασε «την εκτίμησή της προς την Ιαπωνία για την αλληλεγγύη που επιδείχθηκε νωρίτερα φέτος στη διασφάλιση επαρκούς και οικονομικά προσιτού εφοδιασμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG)». Διαμηνύεται ότι θα προταχθεί παραπέρα ο συντονισμός ειδικά για την ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού, «ιδίως για την προμήθεια LNG», αλλά και για «την ενεργειακή μετάβαση με βάση την ενεργειακή απόδοση και τη μεγάλης κλίμακας ανάπτυξη καθαρής, ασφαλούς και βιώσιμης Ενέργειας», ώστε να προχωρήσει η απεξάρτηση της Ευρώπης από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες.

Ακόμα, τονίζεται ότι η διμερής συνεργασία θα ενισχυθεί ειδικά στους τομείς της «κυβερνοασφάλειας», «αντιμετώπισης της παραπληροφόρησης», «θαλάσσιας ασφάλειας» και σημειώνεται η ανάγκη στενού συντονισμού «για άλλα κοινά συμφέροντα» σε περιοχές όπως τα Δυτικά Βαλκάνια, η Κεντρική Ασία, η Ανατολική Μεσόγειος.

Οσον αφορά την Κίνα, αναφέρεται ότι θα υπάρξει «εμβάθυνση των ανταλλαγών ΕΕ - Ιαπωνίας όσον αφορά τη δυναμική που σχετίζεται με την πολιτική, την οικονομία και την ασφάλεια» και εκφράζεται ανησυχία ειδικά για την κατάσταση σε Χονγκ Κονγκ και Σιντζιάνγκ.

Δυτικές αντιδράσεις για συλλήψεις στο Χονγκ Κονγκ

Σημειωτέον, το Χονγκ Κονγκ επανήλθε στο προσκήνιο της αντιπαράθεσης Δύσης - Κίνας, μετά και τις συλλήψεις ατόμων που συμμετείχαν στη διαχείριση ταμείου το οποίο χρηματοδοτούσε δικαστικούς αγώνες «ακτιβιστών» της αντιπολίτευσης.

Μεταξύ των συλληφθέντων (που στην πλειοψηφία τους αφέθηκαν ελεύθεροι υπό όρους) ήταν και ένας 90χρονος καρδινάλιος που θεωρείται «υπέρμαχος των πολιτικών ελευθεριών». Για τη σύλληψή του αντέδρασε το Βατικανό (που δεν διατηρεί επίσημες διπλωματικές σχέσεις με το Πεκίνο), δηλώνοντας ότι «παρακολουθεί την εξέλιξη της κατάστασης με μεγάλη προσοχή».

Ο δε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ν. Πράις, δήλωσε: «Οι αρχές του Χονγκ Κονγκ απέδειξαν ξανά ότι θα χρησιμοποιήσουν όλα τα αναγκαία μέσα για να καταπνίξουν τη διαφωνία και να υπονομεύσουν τα προστατευόμενα δικαιώματα και τις ελευθερίες».

Στο μεταξύ, στη διαδικασία για την ανάδειξη του νέου κυβερνήτη της περιοχής, με 5ετή θητεία, ο 64χρονος Τζον Λι - μοναδικός υποψήφιος - έλαβε τις 1.416 από τις 1.460 ψήφους των εκλεκτόρων που συμμετείχαν.

Οι αλλαγές που έγιναν πέρσι στον εκλογικό νόμο (οι επικριτές του οποίου υποστήριζαν ότι ενισχύει καταλυτικά τον έλεγχο του Πεκίνου) όπως και ο νόμος για την «καθολική ασφάλεια» στο Χονγκ Κονγκ επανέρχονται στο επίκεντρο της κριτικής κατά της Κίνας, που από τη μεριά της προσπαθεί να διασφαλίσει ενισχυμένο έλεγχο σε ένα από τα σημαντικότερα διεθνή χρηματοπιστωτικά (και όχι μόνο) κέντρα του κόσμου.

Ο Λι έχει υπηρετήσει στην αστυνομία για περισσότερες από τρεις δεκαετίες πριν τελικά ενταχθεί στο υπουργείο Ασφαλείας και θεωρείται ότι πρωταγωνίστησε στην εφαρμογή του νέου νόμου για την «καθολική ασφάλεια».

Μπαράζ επαφών κορυφής των ΗΠΑ με συμμάχους και χώρες στην περιοχή

Χτες στο μεταξύ αναμενόταν να ξεκινήσουν στην Ουάσιγκτον οι διήμερες εργασίες της «Ειδικής Συνόδου» ΗΠΑ - ASEAN (Ενωση Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας), ενώ στα τέλη του μήνα αναμένεται και Σύνοδος Κορυφής του σχήματος Quad (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Αυστραλία, Ινδία), στο πλαίσιο και της επίσκεψης που θα κάνει ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, στην Ιαπωνία, πριν πάει στη Νότια Κορέα.

Η προσπάθεια αντιμετώπισης της Κίνας θα είναι βασικό θέμα στην ατζέντα όλων των επαφών της κυβέρνησης Μπάιντεν, με φόντο και τη μεγάλη «ανησυχία» που προκαλεί σε Ουάσιγκτον και συμμάχους της η προσπάθεια του Πεκίνου να διευρύνει στρατιωτικές συμμαχίες και υποδομές στην περιοχή.

Σε αυτό το πλαίσιο συνεχίζονται οι έντονες αντιδράσεις για τη συμφωνία Κίνας - Νήσων Σολομώντα, ενώ αναμένεται επίσκεψη του Κινέζου ΥΠΕΞ, Γουάνγκ Γι, στη νησιωτική χώρα του Ειρηνικού, όπως ανέφερε ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Νήσων, Π. Κενιλορέα.

Στην Αυστραλία, όπου την επόμενη βδομάδα θα γίνουν βουλευτικές εκλογές, ο πρωθυπουργός, Σκοτ Μόρισον, είπε χτες ότι «η ανάμειξη της κινεζικής κυβέρνησης στον Ειρηνικό έχει τεράστιες συνέπειες», ενώ ο επικεφαλής των Εργατικών, Αντ. Αλμπανιζ, δήλωσε ότι «η Κίνα έχει αλλάξει τη στάση της. Είναι πιο επιθετική στην περιοχή (...) Αυτό που χρειαζόμαστε είναι να έχουμε ανταγωνισμό, χωρίς όμως καταστροφή». Ο δε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Μπ. Τζόις, είπε ότι «είναι ολοφάνερο από την επιθυμία των Κινέζων να έχουν στρατιωτικές βάσεις πως ξεκινούν προσπάθεια να περικυκλώσουν την Αυστραλία και εύχονται, το λιγότερο, να εκφοβίσουν ή, το περισσότερο, να προκαλέσουν την Αυστραλία». Στο πλαίσιο των δύο μέτρων και δύο σταθμών των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, οι ίδιες «ανησυχίες» της Ρωσίας για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ στα σύνορά της «διαψεύδονται» από το ευρωατλαντικό μπλοκ...

  • Σε νέα βαλλιστική δοκιμή προχώρησε χτες η Βόρεια Κορέα, που φαίνεται ότι περιελάμβανε τρεις πυραύλους μικρού βεληνεκούς. Πρόκειται για τη 16η γνωστή εκτόξευση από την αρχή της χρονιάς, που γίνεται μετά από εκείνη του περασμένου Σαββάτου.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ