Πέμπτη 28 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
«Δυο ξένοι στην ίδια πόλη»

ΚΑΡΑΚΑΣ.-

27 Φλεβάρη 1989. Εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι της Βενεζουέλας ξεχύθηκαν στους δρόμους όλων των πόλεων, διαμαρτυρόμενοι και εξεγειρόμενοι κατά της οικονομικής πολιτικής του τότε Προέδρου Κάρλος Αντρές Πέρες, που σήμανε και την αύξηση της τιμής της βενζίνης και δεκάδων άλλων καταναλωτικών αγαθών, ως μέτρων της πολιτικής πολύ αυστηρής λιτότητας. Η «εξέγερση για το ψωμί» πνίγηκε σε ένα ποτάμι αίματος, καθώς ο στρατός, που κλήθηκε για να αντιμετωπίσει τους διαδηλωτές, σφαγίασε εκατοντάδες.

«Ηταν η αρχή για κάτι που είχαμε ανάγκη. Τώρα αυτή η αλλαγή πραγματοποιείται και υπάρχει ένας άνθρωπος που ηγείται: Ο Ούγκο Τσάβες», θα τονίσει μία «ανώνυμη», ανάμεσα στους χιλιάδες που πήραν μέρος χθες στη διαδήλωση τιμής και μνήμης για τη μέρα αυτή. Μία διαδήλωση που διοργανώθηκε από τον «Πατριωτικό Πόλο», που βρίσκεται στην κυβέρνηση και έγινε αφορμή για μία αντιδιαδήλωση εκ μέρους της «αντιπολίτευσης». Της αντιπολίτευσης, που περιλαμβάνει στρατιωτικούς, που κινούνται, μάλιστα, με σκοπό τη βίαιη ανατροπή του Τσάβες, μέρος της μέσης και της ανωτέρας τάξης, της Καθολικής Εκκλησίας και ορισμένων συνδικαλιστικών Ενώσεων.

Ενώ, λοιπόν, η διαδήλωση που διοργανώθηκε από τον «Πατριωτικό Πόλο», διασχίζοντας μέρος της πρωτεύουσας Καράκας, κατέληξε στο Προεδρικό Μέγαρο, στη Μιραφλόρες, η αντιδιαδήλωση των μαυροφορεμένων - καθώς ασκούσαν με αυτόν τον τρόπο κριτική στον Τσάβες και τον «Πατριωτικό Πόλο» που διάλεξε να «εορτάσει» τη μέρα αυτή που ο στρατός σφαγίασε τους αθώους - είχε παράλληλη διαδρομή καταλήγοντας λίγα τετράγωνα μακρύτερα, στο Κοινοβούλιο. Η αστυνομία και η εθνοφρουρά που είχε αναπτυχθεί σε όλη την πόλη, σε κάθε γωνία και πλατεία, απλά παρατηρούσε τα γεγονότα, μην επιτρέποντας στις δύο αυτές διαδηλώσεις να διασταυρώσουν τους δρόμους τους. Μαζί με τους «πένθιμους» αντιδιαδηλωτές, και οι επιχειρηματίες που διαμαρτύρονταν για τα νέα μέτρα της κυβέρνησης, που δεν είναι άλλα από την αγροτική μεταρρύθμιση, τον έλεγχο στις επενδύσεις κ.ά.

Οι δύο αυτές διαδηλώσεις έλαβαν χώρα δύο μέρες μετά την «παραίνεση» και τέταρτου αξιωματικού, του αντιπτεράρχου Ρομάν Γκόμες Ρουίς, προς τον Τσάβες να παραιτηθεί. Μέχρι στιγμής, οι εναγώνιες προσπάθειες ορισμένων ανώτερων και ανώτατων αξιωματικών να υποκινήσουν «σκοτεινές διαδικασίες» έχουν πέσει στο κενό. Ο ίδιος ο Τσάβες, σε χθεσινές του δηλώσεις, τόνισε: «Δεν τους δίνουμε ιδιαίτερη σημασία».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το Ασοσιέιτεντ Πρες, ανώτατος Αμερικανός αξιωματούχος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, δήλωσε πως έχουν γίνει προσπάθειες προσέγγισης εκ μέρους αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων της Βενεζουέλας για να βολιδοσκοπήσουν τη θέληση των ΗΠΑ να στηρίξουν ένα πραξικόπημα, ωστόσο η απάντηση ήταν ένα «ηχηρό όχι» μέχρι το πέρας της θητείας του Τσάβες, το 2007. Χθες, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλέισερ, με αφορμή τις εξελίξεις, δήλωσε: «Πιστεύουμε ότι όλα τα κόμματα πρέπει να σέβονται τους δημοκρατικούς θεσμούς. Οσοι επιθυμούν αλλαγή, πολιτική αλλαγή, πρέπει να τη διεκδικήσουν εντός των δημοκρατικών και συνταγματικών πλαισίων». Πάντως, ο Φλέισερ επιβεβαίωσε τη δυσφορία των ΗΠΑ προς τον Τσάβες, με αφορμή τις δηλώσεις του για τον πόλεμο κατά του Αφγανιστάν ή για τις επισκέψεις του σε Κούβα, Λιβύη και Ιράκ (όπως είχε τονίσει ο ΥΠΕΞ, Κόλιν Πάουελ), λέγοντας, όμως, ότι οι «ΗΠΑ δεν επιλέγουν τη σύγκρουση με τον Τσάβες».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ