Πέμπτη 28 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ
Ενοχλούνται από τα πολιτικά επιχειρήματα του Μιλόσεβιτς...

Ο Σλ. Μιλόσεβιτς

Associated Press

Ο Σλ. Μιλόσεβιτς
ΧΑΓΗ.--

Το χτεσινό «ξέσπασμα» του Βρετανού δικαστή Ρίτσαρντ Μέι έναντι του πρώην προέδρου της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, και η χτεσινή... διάψευση εκπροσώπου του δικαστηρίου της Χάγης, πως δεν έγινε απόπειρα συμφωνίας με τους οικείους του Ράντοβαν Κάρατζιτς, προκειμένου ο πρώην ηγέτης των Σερβοβόσνιων να εμφανιστεί και να καταθέσει σε βάρος του Μιλόσεβιτς (με αντάλλαγμα την απόσυρση των εναντίον του κατηγοριών) δείχνουν -αν μη τι άλλο...- πως το στημένο δικαστήριο της Χάγης, έχει περιέλθει σε μία διόλου ευχάριστη θέση... Μεταξύ άλλων γιατί ο ίδιος ο πρώην πρόεδρος εξακολουθεί σταθερά να μην αναγνωρίζει την επίπλαστη νομιμότητα του δικαστηρίου, επειδή η αντεξέταση των μαρτύρων κατηγορίας που κάνει (αναλαμβάνοντας με επί άνισους όρους την υπεράσπισή του) προκαλεί αίσθηση ακόμη και στα πιο «επιφυλακτικά» δυτικά ειδησεογραφικά δίκτυα, αλλά και επειδή η συγχορδία των μαρτύρων κατηγορίας έως τώρα δεν έχει καταφέρει να παρουσιάσει αδιάσειστα στοιχεία περί της λεγόμενης ενοχής του πρώην προέδρου της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας...

Το «ξέσπασμα» του δικαστή Μέι...

«Δεν εντυπωσιαζόμαστε από τα πολιτικά σας επιχειρήματα. Τα έχετε παρουσιάσει άπειρες φορές... Δε βελτιώνονται διά της επανάληψης», είπε, με συγκεκαλυμμένο εκνευρισμό, ο προεδρεύων του δικαστηρίου της Χάγης, Ρίτσαρντ Μέι. Αφορμή γι' αυτό το ξέσπασμα, που προδίδει μάλλον το ακριβώς αντίθετο, στάθηκε η νηφάλια διαπίστωση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς για την έως τώρα παρέλαση μαρτύρων κατηγορίας με επιλεκτική μνήμη, αλλά και τις προσπάθειες των εισαγγελέων να χειραγωγήσουν τους μάρτυρες για να εξασφαλίσουν και τυπικά την καταδίκη σε βάρος του πρώην προέδρου της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας.

«Ο Οσάμα μπιν Λάντεν θα μπορούσε να σας φέρει όσους μάρτυρες θέλετε από το Κοσσυφοπέδιο που θα μπορούσαν να ορκιστούν πως είδαν με τα ίδια τους τα μάτια τον πρόεδρο Τζορτζ Μπους να πετά χειροβομβίδες και βόμβες στο Πεντάγωνο και το Λευκό Οίκο» είπε κατά τη χτεσινή 11η μέρα ακροαματικής διαδικασίας ο Μιλόσεβιτς, αναφερόμενος στον υποστηριχτικό ρόλο της αλ-Κάιντα σχετικά με τη δράση του ΟΥΤΣΕΚΑ στο Κοσσυφοπέδιο το 1999.

Οι καταθέσεις των Σόκολι και Μπαράκ

«Ο μάρτυρας δεν ξέρει τίποτε! Δε νομίζω πως έχει κάποιο νόημα να συνεχίσω την εξέτασή του άλλο πια», είπε ο Μιλόσεβιτς στο δικαστήριο λίγο μετά την κατάθεση του Κοσσοβάρου Αλβανού μεταφραστή Μπένσικ Σόκολι που κατέθεσε για το πώς τον εκδίωξαν οι σερβικές δυνάμεις από την πόλη του (Πετς) στα τέλη του Μάρτη του '99 (και ενώ είχαν αρχίσει για τα καλά... οι ΝΑΤΟικοί βομβαρδισμοί).

Προηγουμένως ο Σόκολι είχε πει στο δικαστήριο πως δάρθηκε από τη σερβική αστυνομία επί... έξι ώρες σε ξενοδοχείο του Πετς και πως μετά τον έβαλαν δεμένο σε φορτηγό που τον μετέφερε μαζί με άλλους ως τα σύνορα με την Αλβανία.

«Περπατήσαμε ως τα σύνορα. Εκεί οι Σέρβοι αστυνομικοί μάς ζήτησαν να τους παραδώσουμε τις αστυνομικές μας ταυτότητες και τα διαβατήρια» είπε ο Σόκολι, που σε άλλο σημείο ισχυρίστηκε πως αναγκάστηκε να αφήσει το Κοσσυφοπέδιο όχι, όπως ξεκαθάρισε, λόγω των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ, αλλά «επειδή φοβόταν».

Μετά ήρθε η σειρά του Χαλίλ Μπαράκ με την ιδιότητα του «πολιτικού ακτιβιστή» του... ΟΥΤΣΕΚΑ. Ο Μπαράκ κατέθεσε πως οι σερβικές δυνάμεις, την επόμενη των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών (25 Μάρτη '99), εισέβαλαν σε «πολλά σπίτια της γειτονιάς μου στη Μιτρόβιτσα, πυροβολώντας σε παράθυρα και πόρτες, και εκδίωξαν μέρος των Αλβανών από τα σπίτια τους συνιστώντας τους να πάνε στην Αλβανία».

Προσφορά ΗΠΑ σε Κάρατζιτς έναντι Μιλόσεβιτς

«Δεν έγιναν διαπραγματεύσεις, δε συνάφτηκε συμφωνία, δεν μπορεί να αλλάξει κανείς ένα κατηγορητήριο», δήλωσε χτες η Φλόρενς Χάρτμαν, εκπρόσωπος της εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου , διαψεύδοντας πληροφορία που δημοσιεύτηκε χτες και στο σερβοβοσνιακό περιοδικό «Ekstra», σύμφωνα με το οποίο Δυτικοί αξιωματούχοι προσέγγισαν την οικογένεια του Ράντοβαν Κάρατζιτς προσπαθώντας να πείσουν να καταθέσει ο πρώην ηγέτης των Σερβοβόσνιων κατά του Μιλόσεβιτς, με αντάλλαγμα την απόσυρση των εναντίον του κατηγοριών περί γενοκτονίας!

Ομως, σε μία περίοδο που πληθαίνουν οι ενδείξεις για τις άκαρπες, εδώ και χρόνια, προσπάθειες αξιωματούχων του δικαστηρίου της Χάγης και της ΝΑΤΟϊκής SFOR στη Βοσνία για την «εδώ και τώρα» σύλληψη του πρώην ηγέτη των Σερβοβόσνιων, Ράντοβαν Κάρατζιτς, η διάψευση αυτή δε φάνηκε να πείθει πολλούς... Ιδιαίτερα δε καθώς τελευταία πληθαίνουν τα δημοσιεύματα του σερβοβοσνιακού Τύπου για τέτοιου είδους προσπάθειες...

Το περιοδικό «Εξτρα», μετά το πρόσφατο σχετικό δημοσίευμα του περιοδικού «Ρεπόρτερ», επικαλούμενο Δυτικό διπλωμάτη στο Σεράγεβο, επιμένει πως η συγκεκριμένη «προσφορά» έγινε στις αρχές Φλεβάρη. Σε αντάλλαγμα για την κατάθεση του Κάρατζιτς κατά του Μιλόσεβιτς, προσθέτει το περιοδικό, το ΔΠΔ και η κυβέρνηση των ΗΠΑ δήλωναν έτοιμοι να εγκαταλείψουν την κατηγορία της γενοκτονίας και οποιαδήποτε άλλη κατηγορία βαρύνει τον Κάρατζιτς σχετικά με όσα διαπράχθηκαν στη Σρεμπρένιτσα.

Η πρόταση αυτή, που φέρεται να έγινε από ανώτερο εκπρόσωπο του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών στη σύζυγο του Κάρατζιτς, Λιλιάνα, και τον αδελφό του Λούκα, ισχύει ως το τέλος του Μάρτη...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ